W zależności od miododajnych źródeł ten słodki produkt różni się nie tylko smakiem, lecz także swoimi właściwościami. By zachował wysoką wartość odżywczą, nie można go podgrzewać do temperatury powyżej 60°C! Jakie są odmiany miodu i czym się różnią?
6 rodzajów miodu
- Gryczany - ma czerwonobrązową barwę i wyraźny, korzenny smak. Jest doskonałym dodatkiem np. do mięs.
- Wielokwiatowy - najpopularniejszy i najłatwiej dostępny, wytwarzany jest z nektaru różnych kwiatów. Ma delikatny smak i uniwersalne zastosowanie.
- Akacjowy - słomkowożółty, o delikatnym zapachu. Niezbyt słodki, dobry np. do sosów do sałatek. Poprawia trawienie, korzystnie wpływa na układ moczowy.
- Lipowy - złocistożółty, aromatyczny, w smaku lekko gorzkawy. Dobry do syropów i napojów na przeziębienia i kaszel.
- Spadziowy - najwartościowszy spośród miodów ma ciemną, brązowo-zieloną barwę, łagodny smak i zapach. Nadaje się do wszystkiego. Wzmaga przemianę materii.
- Rzepakowy - bladożółty, po skrystalizowaniu białawy. Jest lekko gorzkawy i dość neutralny zapach. Dobry dla wątroby i nerek.
Zobacz inne przepisy na ciasta:
Stefanka z herbatników - przepis
Placek cynamonowy - przepis
Ciasto z kaszy gryczanej - przepis
Ciasto z płatków śniadaniowych - przepis
Ciasto tiramisu - przepis
Placek cynamonowy - przepis
Ciasto z kaszy gryczanej - przepis
Ciasto z płatków śniadaniowych - przepis
Ciasto tiramisu - przepis