Dorsza można przyrządzić na kilka sposobów. Świetnie smakuje przygotowany zarówno na parze, jak i w piekarniku czy smażony. To dość sucha ryba, więc towarzystwo masła lub oliwy bardzo jej służy. Rybę podawaj z cząstką cytryny i świeżymi ziołami - koperkiem, pietruszką lub tymiankiem..
Dorsz to doskonałe źródło kwasów omega -3 i -6, co sprawia, że warto włączyć go do swojej diety i spożywać raz w tygodniu.
Spis treści:
- Przepis na dorsza pieczonego
- Przepis na dorsza w panierce
- Przepis na dorsza smażonego
- Przepis na dorsza na parze
Przepis na dorsza pieczonego (w piekarniku)
Składniki:
- 4 filety z dorsza,
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki masła,
- świeży koperek (do podania),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza.
- Dorsza oprósz solą i pieprzem.
- Formę do pieczenia wysmaruj masłem i ułóż rybę.
- Dodaj rozciśnięty czosnek, resztę masła i piecz przez 20 minut.
- Dorsza z piekarnika podawaj z pieczonymi ziemniakami, ulubioną surówką i świeżym koperkiem.
fot. Adobe Stock
Przepis na dorsza w panierce
Składniki:
- 6 filetów z dorsza,
- pół szklanki bułki tartej,
- 2 łyżki mleka,
- 1 jajko,
- masło klarowane,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rybę oprósz solą i pieprzem.
- Przygotuj dwie miseczki - do jednej wbij jajko i roztrzep je z dwiema łyżkami mleka, a do drugiej nasyp bułkę tartą.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż obtoczone w jajku i bułce kawałki dorsza na złoto (po 2 minuty z każdej strony).
- Zdejmij rybę z patelni i osusz na ręczniku papierowym.
- Dorsza w panierce podawaj z frytkami i sosem tzaztiki.
fot. Adobe Stock
Przepis na dorsza smażonego (z patelni)
Składniki:
- 4 filety z dorsza,
- 50 ml białego, wytrawnego wina,
- 1 cytryna,
- 3 łyżki masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki kaparów,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rybę oprósz solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj wino, kapary, czosnek i skórkę otartą z cytryny. Smaż przez 2 minuty. Następnie nakryj i duś przez kolejne 2-3 minuty.
- Na aromatyzowanym maśle ułóż filety z dorsza i smaż po 2 minuty z każdej strony.
- Dopraw całość solą i pieprzem.
- Smażonego dorsza możesz podać z ryżem, ziemniakami albo na warzywnym ratatouille.
fot. Adobe Stock
Przepis na dorsza na parze
Składniki:
- 4 filety z dorsza,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 cytryna,
- 1 ząbek czosnku,
- świeży tymianek (do podania),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Filety z dorsza umyj i zamarynuj w sosie sojowym i pieprzu. Odstaw na 20 minut.
- Ułóż rybę na nakładce na garnku z gorącą wodą, obłóż ją plasterkami cytryny i czosnku.
- Gotuj przez 10-12 minut.
- Dorsz na parze jest zdrowy i pyszny. Podawaj go z odrobiną masła, obficie skropionego cytryną i ze świeżym tymiankiem. Możesz dodać do niego również warzywa na parze - brokuły, kalafiora i marchewkę (w parowarze ugotują się w tym samym czasie, co ryba).
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na dorsza: