Buraki często są niedoceniane - przyrządzamy z nich tylko barszcz czerwony i nie wykorzystujemy dostatecznie ich dobroczynnych właściwości.
Na skróty:
Właściwości i zastosowania
Buraki są bezcennym źródłem witamin i minerałów, oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii, wspomagają odchudzanie, a do tego mają w sobie mnóstwo błonnika i kwasu foliowego.
W kuchni dają szerokie pole do popisu. Są idealną bazą przetworów - nie tylko tradycyjnej ćwikły! Możesz przyrządzić też buraczki z papryką lub kiszone buraki. Oprócz klasycznego barszczu i barszczu ukraińskiego, stanowią smakowity składnik dań głównych, np. kopytek.
Sprawdzą się jako element przystawek, np. carpaccio lub sałatek. No i na sam koniec - warto używać ich do... deserów! Jeśli nie jadłaś jeszcze pysznego brownie z buraka, najwyższy czas to zmienić!
W naszym menu możemy wykorzystywać nie tylko same bulwy buraków, lecz także ich młode liście, zwyczajowo nazywane botwinką. Wiosną mają one delikatny smak i świetnie nadają się do chłodnika lub sosu.
W naszym zbiorze przepisów znajdziesz nie tylko pomysły na tradycyjne wykorzystanie tych warzyw, ale również bardziej nietypowe inspiracje - np. kotlety z buraków.
Kopytka z burakiem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 upieczone, średniej wielkości buraki,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- pieprz,
- sól,
- 2 szklanki mąki pszennej.
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj. Pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonym wrzątku (zazwyczaj trwa to około 20 minut).
- Ugotowane ziemniaki odcedź, dokładnie utłucz albo przepuść przez praskę. Odstaw do wystygnięcia.
- Upieczonego buraka obierz ze skórki, jeśli nie zrobiłaś tego przed pieczeniem. Następnie przepuść przez praskę lub zmiksuj za pomocą blendera.
- Ziemniaki wymieszaj z burakami.
- Dodaj 2 jajka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dopraw solą i pieprzem.
- Zagniataj na stolnicy podsypanej mąką, aż powstanie gładkie ciasto.
- Z gotowej masy odrywaj fragmenty. Potem formuj z każdego z nich wałeczek, który następnie nożem dziel na kopytka.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Kopytka wrzucaj na osolony wrzątek, gotuj przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia.
- Gotowe kopytka z buraków możesz serwować np. z zeszkloną na maśle cebulką i skwarkami.
Przepis na krem z buraków
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 600-700 g ziemniaków,
- korzeń pietruszki,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 2 sporej wielkości jabłka,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 3 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- pieprz,
- sól,
- 2 łyżki oleju.
Do podawania:
- kozi ser albo ser feta,
- prażone pestki dyni.
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż cebulę.
- Buraki, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki dokładnie umyj i obierz.
- Warzywa pokrój na mniejsze części.
- Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, pozbaw gniazd nasiennych.
- Wszystkie warzywa i jabłka wrzuć do dużego garnka.
- Zalej około 2 litrami wody. Dodaj passatę pomidorową, sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe.
- Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez mniej więcej 50-60 minut. Jeśli chcesz, gotowy krem możesz ponownie doprawić.
- Zupę z buraków zblenduj na gładką masę.
- Podawaj z serem i pestkami dyni.