buraki fot. Adobe Stock

Buraki to skarbnica witamin. Zobacz przepisy na dania z buraków

Buraki są cenione przez lekarzy ze względu na działanie krwiotwórcze. Mają też zbawienny wpływ na nadciśnienie. Kucharze chwalą je za walory smakowe.
Weronika Kwaśniak / 23.10.2019 15:44
buraki fot. Adobe Stock

Buraki często są niedoceniane - przyrządzamy z nich tylko barszcz czerwony i nie wykorzystujemy dostatecznie ich dobroczynnych właściwości.

Na skróty:

Właściwości i zastosowania

Buraki są bezcennym źródłem witamin i minerałów, oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii, wspomagają odchudzanie, a do tego mają w sobie mnóstwo błonnika i kwasu foliowego.

W kuchni dają szerokie pole do popisu. Są idealną bazą przetworów - nie tylko tradycyjnej ćwikły! Możesz przyrządzić też buraczki z papryką lub kiszone buraki. Oprócz klasycznego barszczu i barszczu ukraińskiego, stanowią smakowity składnik dań głównych, np. kopytek.

Sprawdzą się jako element przystawek, np. carpaccio lub sałatek. No i na sam koniec - warto używać ich do... deserów! Jeśli nie jadłaś jeszcze pysznego brownie z buraka, najwyższy czas to zmienić!

W naszym menu możemy wykorzystywać nie tylko same bulwy buraków, lecz także ich młode liście, zwyczajowo nazywane botwinką. Wiosną mają one delikatny smak i świetnie nadają się do chłodnika lub sosu. 

W naszym zbiorze przepisów znajdziesz nie tylko pomysły na tradycyjne wykorzystanie tych warzyw, ale również bardziej nietypowe inspiracje - np. kotlety z buraków.

Kopytka z burakiem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 upieczone, średniej wielkości buraki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 szklanki mąki pszennej.

kopytka z burakiem

Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj. Pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonym wrzątku (zazwyczaj trwa to około 20 minut).
  2. Ugotowane ziemniaki odcedź, dokładnie utłucz albo przepuść przez praskę. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Upieczonego buraka obierz ze skórki, jeśli nie zrobiłaś tego przed pieczeniem. Następnie przepuść przez praskę lub zmiksuj za pomocą blendera.
  4. Ziemniaki wymieszaj z burakami.
  5. Dodaj 2 jajka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Zagniataj na stolnicy podsypanej mąką, aż powstanie gładkie ciasto.
  7. Z gotowej masy odrywaj fragmenty. Potem formuj z każdego z nich wałeczek, który następnie nożem dziel na kopytka.
  8. W dużym garnku zagotuj wodę. Kopytka wrzucaj na osolony wrzątek, gotuj przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia.
  9. Gotowe kopytka z buraków możesz serwować np. z zeszkloną na maśle cebulką i skwarkami.

Przepis na krem z buraków

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 600-700 g ziemniaków,
  • korzeń pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 sporej wielkości jabłka,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 łyżki oleju.

Do podawania:

  • kozi ser albo ser feta,
  • prażone pestki dyni.

krem z buraków

Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż cebulę.
  2. Buraki, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki dokładnie umyj i obierz.
  3. Warzywa pokrój na mniejsze części.
  4. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, pozbaw gniazd nasiennych.
  5. Wszystkie warzywa i jabłka wrzuć do dużego garnka.
  6. Zalej około 2 litrami wody. Dodaj passatę pomidorową, sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe.
  7. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez mniej więcej 50-60 minut. Jeśli chcesz, gotowy krem możesz ponownie doprawić.
  8. Zupę z buraków zblenduj na gładką masę.
  9. Podawaj z serem i pestkami dyni.

Sprawdź 22 przepisy na dania z buraków:

Carpaccio z buraka - przepis na efektowną przekąskę
Carpaccio z buraka - przepis na efektowną przekąskę
Carpaccio z buraka podawane z rukolą i kozim serem to doskonała przystawka na zimno. Przepis jest niezwykle prosty i szybki!
Kiszone buraki - przepis klasyczny oraz w wersji z marchewką
Kiszone buraki - przepis klasyczny oraz w wersji z marchewką
Kiszone buraki możesz dodać do barszczu, ale nie tylko. Świetnie pasują też do sałatek, a sok z nich jest bardzo zdrowy. Przedstawiamy przepis klasyczny oraz z marchewką.
Buraczki z papryką i cebulą na zimę. Zobacz przepis na przetwory
Buraczki z papryką i cebulą na zimę. Zobacz przepis na przetwory
Buraczki z papryką świetnie smakują w ostrzejszej wersji - nie żałuj przypraw i czosnku. Podkręć ich smak chili! Jeśli wolisz łagodniejszą wersję, pomiń ten składnik.
SAŁATKA Z BURAKÓW: buraczki na ciepło i inne
SAŁATKA Z BURAKÓW: buraczki na ciepło i inne
Sałatka z buraków to jedna z najprostszych i najefektowniejszych propozycji na lekki obiad lub kolację – sprawdź nasze pomysły!
Sałatka śledziowa z buraczkami - przepis na imprezę
Sałatka śledziowa z buraczkami - przepis na imprezę
Sałatka śledziowa z buraczkami to pomysł, który jest idealny na imprezy!
Burger z falafelem - przepis składniki i przygotowanie
Burger z falafelem - przepis składniki i przygotowanie
Alternatywa dla mięsnych hamburgerów: wypróbuj pyszne burgery z falafelem!
Barszcz na kwasie buraczanym - przepis składniki i przygotowanie
Barszcz na kwasie buraczanym - przepis składniki i przygotowanie
Z uszkami, w sam raz na wieczerzę wigilijną.
Sałatka z makaronem i burakami - przepis składniki i przygotowanie
Sałatka z makaronem i burakami - przepis składniki i przygotowanie
Wiosenna sałatka, wzbogacona słonawym smakiem sera feta.
Talarki z buraka
Talarki z buraka
Efektowna przekąska!
Kotlety z buraka z kuskusem
Kotlety z buraka z kuskusem
Kotlety z buraka z kuskusem, podawane prosto z pieca!
Zupa krem z buraka z kozim serem - przepis
Zupa krem z buraka z kozim serem - przepis
Kozi ser ma charakterystyczny, intensywny smak i aksamitną konsystencję. Jest bardziej słony od sera z mleka krowiego.
Przepisy Magdy Gessler - wielkanocna sałata z botwinką
Przepisy Magdy Gessler - wielkanocna sałata z botwinką
Specjalnie dla Polki.pl słynna restauratorka Magda Gessler zdradziła przepis na wielkanocną sałatkę z botwinką! Zobacz!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/31.07.2017 09:15
Nie ma dźwięku