Brownie z burakami bez cukru
Składniki:
- 500 g buraków
- 100 g fasoli czerwonej
- 1 i ¾ szklanki mąki kukurydzianej
- 4 dojrzałe banany
- łyżeczka miodu
- jajko
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 7 łyżek kakao naturalnego
- 200 g gorzkiej czekolady bez cukru
- dowolne owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Buraki gotujemy do miękkości. Wybieramy dowolną odmianę – jeżeli mamy ochotę na nieco słodsze ciasto, warto poszukać podłużnych , które doskonale do tego się nadają. Do miski przekładamy ugotowane buraki, fasolę oraz banany. Dokładnie miksujemy za pomocą blendera. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, olej kokosowy, miód i wsypujemy kakao. Całość przelewamy do masy buraczanej i wbijamy jedno jajko. Na koniec łączymy z mąką kukurydzianą. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i bułką tartą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza przez 40-50 minut. Na koniec dekorujemy polewą czekoladową lub ulubionymi owocami.
Polecamy!
Jak zrobić doskonałe brownie? Sprawdź! 5 pomysłów na brownie z dodatkiem warzyw, które pokochają nawet dzieci!