Kulinarny express - Brownie z burakami

Delikatne i mocno czekoladowe brownie z burakami to doskonałe ciasto bez dodatku cukru, które pokochają wszyscy, którzy są na diecie! Sprawdźcie!
Sylwia Kazimierczuk / 06.03.2018 14:26

Brownie z burakami bez cukru

Składniki:

  • 500 g buraków
  • 100 g fasoli czerwonej
  • 1 i ¾ szklanki mąki kukurydzianej
  • 4 dojrzałe banany
  • łyżeczka miodu
  • jajko
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 7 łyżek kakao naturalnego
  • 200 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • dowolne owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Buraki gotujemy do miękkości. Wybieramy dowolną odmianę – jeżeli mamy ochotę na nieco słodsze ciasto, warto poszukać podłużnych , które doskonale do tego się nadają. Do miski przekładamy ugotowane buraki, fasolę oraz banany. Dokładnie miksujemy za pomocą blendera. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, olej kokosowy, miód i wsypujemy kakao. Całość przelewamy do masy buraczanej i wbijamy jedno jajko. Na koniec łączymy z mąką kukurydzianą. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i bułką tartą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza przez 40-50 minut. Na koniec dekorujemy polewą czekoladową lub ulubionymi owocami.

Polecamy!

Jak zrobić doskonałe brownie? Sprawdź! 5 pomysłów na brownie z dodatkiem warzyw, które pokochają nawet dzieci!

Redakcja poleca

REKLAMA