Sałatka z buraków przygotowywana na bazie zwykłej lub długiej odmiany smakuje doskonale w asyście sera białego typu feta. Możemy wykorzystać marynowane śledzie, grzyby lub paprykę jako drobny akcent. Idealnie smakuje z dodatkiem gotowanych ziemniaków i marchewki. Zobacz jak przygotować doskonałą sałatkę z buraków!
Buraczki na ciepło
Oto składniki na buraczki na ciepło:
- 3-4 duże buraki
- sok z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- średnia cebula
Jak zrobić buraczki na ciepło?
Buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w gorącej i osolonej wodzie. Kroimy cebulę w piórka lub mniejszą kosteczkę. Wyciskamy sok z cytryny. Ścieramy buraczki na tarce i odkładamy do miski. Polewamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane warzywa podajemy podgrzane jako dodatek do mielonych kotletów. Możemy doprawić je kwaśną śmietaną lub jogurtem.
Sałatka śledziowa z buraczkami
Oto składniki na sałatkę śledziową z buraczkami:
- 4 średnie buraki
- 2 duże filety śledziowe
- 2 ziemniaki
- pół pora
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- kwaśna śmietana
- majonez
Jak zrobić sałatkę śledziową z buraczkami?
Buraki dokładnie myjemy pod bieżąca wodą. Obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy do gorącej i osolonej wody. Gotujemy przez około 15 minut. Filety śledziowe oczyszczamy i kroimy na mniejsze paseczki. Ziemniaki gotujemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki i dodajemy do miski. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy śmietanę i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę możemy podawać jako dodatek do obiadu, jak i samodzielne danie.
Buraczki z chrzanem
Oto składniki na buraczki z chrzanem:
- 5 średnich buraków
- łyżka tartego chrzanu
- śmietana
- jogurt
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić buraczki z chrzanem?
Buraki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Następnie gotujemy w gorącej i osolonej wodzie. Chrzan mieszamy ze śmietaną i jogurtem. Buraki ścieramy na tarce lub kroimy na cienkie paski. Polewamy sosem chrzanowym i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane buraczki z chrzanem idealnie smakują jako dodatek do obiadu lub kolacji.
Zobacz inne przepisy na sałatki