SAŁATKA Z BURAKÓW: buraczki na ciepło i inne

sałatka z burakami fot. Fotolia
Sałatka z buraków to jedna z najprostszych i najefektowniejszych propozycji na lekki obiad lub kolację – sprawdź nasze pomysły!
Sylwia Kazimierczuk / 02.10.2017 14:23
sałatka z burakami fot. Fotolia

Sałatka z buraków przygotowywana na bazie zwykłej lub długiej odmiany smakuje doskonale w asyście sera białego typu feta. Możemy wykorzystać marynowane śledzie, grzyby lub paprykę jako drobny akcent. Idealnie smakuje z dodatkiem gotowanych ziemniaków i marchewki. Zobacz jak przygotować doskonałą sałatkę z buraków!

Buraczki na ciepło

Oto składniki na buraczki na ciepło:

  • 3-4 duże buraki
  • sok z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • średnia cebula

Jak zrobić buraczki na ciepło?

Buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w gorącej i osolonej wodzie. Kroimy cebulę w piórka lub mniejszą kosteczkę. Wyciskamy sok z cytryny. Ścieramy buraczki na tarce i odkładamy do miski. Polewamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane warzywa podajemy podgrzane jako dodatek do mielonych kotletów. Możemy doprawić je kwaśną śmietaną lub jogurtem.

Sałatka śledziowa z buraczkami

Oto składniki na sałatkę śledziową z buraczkami:

  • 4 średnie buraki
  • 2 duże filety śledziowe
  • 2 ziemniaki
  • pół pora
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • kwaśna śmietana
  • majonez

Jak zrobić sałatkę śledziową z buraczkami?

Buraki dokładnie myjemy pod bieżąca wodą. Obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy do gorącej i osolonej wody. Gotujemy przez około 15 minut. Filety śledziowe oczyszczamy i kroimy na mniejsze paseczki. Ziemniaki gotujemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki i dodajemy do miski. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy śmietanę i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę możemy podawać jako dodatek do obiadu, jak i samodzielne danie.

Buraczki z chrzanem

Oto składniki na buraczki z chrzanem:

  • 5 średnich buraków
  • łyżka tartego chrzanu
  • śmietana
  • jogurt
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić buraczki z chrzanem?

Buraki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Następnie gotujemy w gorącej i osolonej wodzie. Chrzan mieszamy ze śmietaną i jogurtem. Buraki ścieramy na tarce lub kroimy na cienkie paski. Polewamy sosem chrzanowym i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane buraczki z chrzanem idealnie smakują jako dodatek do obiadu lub kolacji.

Zobacz inne przepisy na sałatki

Redakcja poleca

REKLAMA