Co zrobić z kurek? Najpopularniejszy przepis na kurki to użycie ich jako dodatek do pysznej jajecznicy. Te niewielkie grzybki idealnie komponują się również ze wszelkimi śmietanowymi sosami. Jeśli planujesz przyrządzić swoje popisowe danie z makaronem, pokuś się o dorzucenie do niego uduszonych kurek.
Te grzyby są idealne jako farsz do naleśników lub pierogów, świetnie smakują z ryżem lub kaszą. Doskonałym pomysłem na śniadanie będzie jajecznica z kurkami. Grzyby te dobrze pasują także do klasycznej zupy grzybowej. A jeśli chciałabyś przygotować z nich przetwory, zrób kurki marynowane w occie.
Spis treści:
- Kurki w śmietanie
- Kurki marynowane w occie
- Makaron z sosem kurkowym
- Tarta z kurkami
- Jak smażyć kurki?
Co zrobić z kurek: kurki w śmietanie
Kurki w śmietanie to najprostszy przepis na pyszny dodatek do dań obiadowych. Doskonale komponuje się z mięsem, ziemniakami czy kaszą, a także makaronami i ryżem. Pamiętaj, aby przed ich przygotowaniem dokładnie oczyścić kurki. Możesz także użyć kurek mrożonych.
Składniki:
- 300 g kurek,
- szklanka białego wina,
- oliwa z oliwek,
- 200 ml śmietany,
- średnia biała cebula,
- szczypta pieprzu,
- zioła prowansalskie,
- szczypta soli,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
- W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulę. Przesmaż ją na rozgrzanym tłuszczu.
- Opłucz i osusz kurki za pomocą ręcznika papierowego.
- Dopraw kurki pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i gałką.
- Wlej białe wino. Duś na dużym ogniu, aż odparuje.
- Dodaj śmietanę.
- Duś kurki w śmietanie przez 20 minut na małym ogniu.
- Podawaj z makaronem, kaszą, ryżem albo pieczywem.
fot. Co zrobić z kurek: kurki w śmietanie/Adobe Stock, natalieina17
Kurki marynowane w occie
Jeśli nie masz gdzie przechowywać kurek albo nie chcesz ich wykorzystać w tym momencie, możesz przygotować zalewę octową i zamarynować grzyby na zimę. Taki słoik możesz przechowywać przez wiele miesięcy i wykorzystać jako dodatek do potraw albo tzw. śledzika.
Składniki:
- 2 szklanki octu,
- 2 kg kurek,
- 4 szklanki wody,
- 2 dag soli,
- 8 ziarenek ziela angielskiego,
- 8 ziarenek pieprzu,
- 8 małych listków laurowych.
Sposób przygotowania:
- Kurki dokładnie umyj.
- Większe kurki przekrój, małe pozostaw nienaruszone.
- Gotuj grzybki przez 20 minut w posolonej wodzie.
- Obgotowane kurki odcedź i powkładaj do wyparzonych słoików.
- Przygotuj zalewę octową do kurek - do garnka wlej wodę, ocet. Dodaj przyprawy.
- Zagotuj zalewę.
- Wlej do słoików z kurkami, pozakręcaj. Pasteryzuj przez 20 minut, następnie ustaw do góry dnem.
fot. Kurki przepisy na marynowane kurki w occie/Adobe Stock, irina
Makaron z sosem kurkowym
Do makaronu możesz śmiało wykorzystać wcześniejszy przepis na kurki w śmietanie albo przygotować coś zainspirowanego prostą kuchnią włoską. Gęsty, kremowy i aksamitny sos kurkowy idealnie sprawdzi się do spaghetti, tagliatelle oraz papardelle.
Składniki:
- 300 g makaronu,
- 400-450 g świeżych kurek,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g masła,
- 2 łyżki śmietany,
- pół szklanki wody makaronowej,
- 100 g parmezanu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu w mocno osolonej wodzie. Pod koniec gotowania odlej pół szklanki wody z gotowania, a makaron przecedź, nie przelewaj wodą.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj albo przeciśnij przez praskę.
- Kurki pokrój na kawałki.
- Na patelni rozgrzej masło, a następnie zeszklij i podsmaż cebulę. Kiedy się zarumieni, dodaj czosnek i kurki.
- Zmniejsz ogień i podsmażaj kilka minut, aż grzyby zmiękną i się przyrumienią.
- W miseczce lub szklance wymieszaj wodę makaronową ze śmietaną i dodaj do patelni. Od razu dodaj parmezan i całość dokładnie zamieszaj.
- Kiedy ser się rozpuści, do patelni dodaj makaron i przyprawy. Podsmażaj kilka minut.
- Podawaj ze świeżymi listkami bazylii.
fot. Co zrobić z kurek: makaron z kurkami/Adobe Stock, Sławomir Fajer
Co zrobić z kurek: tarta z kurkami
Tarta to wbrew pozorom szybkie i proste danie, a w połączeniu z kurkami tworzy idealną propozycję na obiad lub kolację. Możesz zrobić kruche ciasto na tartę samodzielnie albo wykorzystać gotowe ciasto francuskie - w obu przypadkach efekt będzie zachwycający.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 250 g świeżych kurek,
- średnia cebula,
- kawałek pora (ok. 4 cm),
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- łyżka suszonego rozmarynu,
- łyżka suszonego tymianku,
- 200 g tartego sera,
- 100 ml śmietany 18%,
- szczypiorek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Kurki opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Śmietana i jajka muszą być w temperaturze pokojowej.
- Ciasto francuskie lekko rozwałkuj, a następnie umieść w formie do tarty. Nakłuj lekko widelcem i podpiecz w piekarniku przez 15 minut.
- W tym czasie przygotuj farsz. Kurki pokrój na kawałki, cebulę w kostkę, a pora w plasterki. Podsmaż wszystko na maśle, zaczynając od kurek, a potem dodając resztę.
- Całość przełóż do miski, dodaj przyprawy, śmietanę oraz jajka. Wymieszaj, aby powstała masa.
- Przełóż ją na podpieczone ciasto, posyp całość serem i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut. Ser musi się mocno zarumienić.
- Gotową tartę udekoruj szczypiorkiem.
fot. Kurki przepisy na tartę z kurkami/Adobe Stock, Iuliia Metkalova
Jak smażyć kurki?
Kurki zebrane na grzybobraniu należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, ale nie namaczać. To może spowodować, że grzyby będą gorzkie i zepsują smak całego dania. Kurki trzeba smażyć na rozgrzanej patelni z tłuszczem - przez około 20 minut, aż do miękkości.
Kurki najlepiej smażyć na:
- Maśle - doskonale komponuje się z białym winem i nadaje grzybom delikatny, kremowy smak. Należy uważać, aby nie przypalić masła - wystarczy dolać odrobinę oleju.
- Oliwie z oliwek - znacznie poprawia smak dania i dodatkowo tworzy cienką, chrupiąca warstwę podczas smażenia.
- Oleju - to jedna z najpopularniejszych metod - rozgrzewa się go do odpowiedniej temperatury - (około 200 stopni Celsjusza), co zapobiega wchłonięciu całego tłuszczu.
Na podstawie artykułu Weroniki Kwaśniak, opublikowanego pierwotnie 01.07.2020.
Zobacz też inne przepisy z kurkami: