kurki przepisy fot. Adobe Stock

Kurki - przepisy na kurki w śmietanie, kurki marynowane i nie tylko

Najprostszy przepis na kurki to uduszenie ich na patelni z cebulą, czosnkiem, przyprawami i śmietaną. Co jeszcze można zrobić z kurek? Dodać je do makaronu, jajecznicy albo aromatycznego risotto.
Weronika Kwaśniak / 01.07.2020 14:25
kurki przepisy fot. Adobe Stock

Co zrobić z kurek? Najpopularniejszy przepis na kurki to użycie ich jako dodatek do pysznej jajecznicy. Te niewielkie grzybki idealnie komponują się również ze wszelkimi śmietanowymi sosami. Jeśli planujesz przyrządzić swoje popisowe danie z makaronem, pokuś się o dorzucenie do niego uduszonych kurek.

Te grzyby są idealne jako farsz do naleśników lub pierogów, świetnie smakują z ryżem lub kaszą. Kurki dobrze pasują także do klasycznej zupy grzybowej. A jeśli chciałabyś przygotować z nich przetwory, zrób kurki marynowane w occie.

Kurki w śmietanie

Składniki:

  • 300 g kurek,
  • szklanka białego wina,
  • oliwa z oliwek,
  • 200 ml śmietany,
  • średnia biała cebula,
  • szczypta pieprzu,
  • zioła prowansalskie,
  • szczypta soli,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
  2. W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulę. Przesmaż ją na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Opłucz i osusz kurki za pomocą ręcznika papierowego.
  4. Dopraw kurki pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i gałką.
  5. Wlej białe wino. Duś na dużym ogniu, aż odparuje.
  6. Dodaj śmietanę.
  7. Duś kurki w śmietanie przez 20 minut na małym ogniu.
  8. Podawaj z makaronem, kaszą, ryżem albo pieczywem.

kurki w śmietanie

fot. Adobe Stock

Kurki marynowane w occie

Składniki:

  • 2 szklanki octu,
  • 2 kg kurek,
  • 4 szklanki wody,
  • 2 dag soli,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 8 ziarenek pieprzu,
  • 8 małych listków laurowych.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki dokładnie umyj.
  2. Większe kurki przekrój, małe pozostaw nienaruszone.
  3. Gotuj grzybki przez 20 minut w posolonej wodzie.
  4. Obgotowane kurki odcedź i powkładaj do wyparzonych słoików.
  5. Przygotuj zalewę octową do kurek - do garnka wlej wodę, ocet. Dodaj przyprawy.
  6. Zagotuj zalewę.
  7. Wlej do słoików z kurkami, pozakręcaj. Pasteryzuj przez 20 minut, następnie ustaw do góry dnem.

Jak smażyć kurki?

Kurki zebrane na grzybobraniu należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, ale nie namaczać. To może spowodować, że grzyby będą gorzkie i zepsują smak całego dania. Kurki trzeba smażyć na rozgrzanej patelni z tłuszczem - przez około 20 minut, aż do miękkości.

Kurki najlepiej smażyć na:

  • Maśle - doskonale komponuje się z białym winem i nadaje grzybom delikatny, kremowy smak. Należy uważać, aby nie przypalić masła - wystarczy dolać odrobinę oleju.
  • Oliwie z oliwek - znacznie poprawia smak dania i dodatkowo tworzy cienką, chrupiąca warstwę podczas smażenia.
  • Oleju - to jedna z najpopularniejszych metod - rozgrzewa się go do odpowiedniej temperatury - (około 200 stopni Celsjusza), co zapobiega wchłonięciu całego tłuszczu.

Zobacz też inne przepisy z kurkami:

Pierogi z kurkami - przepis na pyszny obiad
Pierogi z kurkami - przepis na pyszny obiad
Do farszu pierogów z kurkami warto dodać posiekane jajka na twardo. Gotowe pierogi z kurkami serwuj prosto z wody albo obsmażane z cebulką.
Jajecznica z kurkami - śniadaniowy przepis Magdy Gessler
Jajecznica z kurkami - śniadaniowy przepis Magdy Gessler
Jajecznica z kurkami według przepisu Magdy Gessler zachwyci wszystkich domowników. Usmaż kurki na maśle z cebulą i rozkłóconymi jajkami. Dopraw solą i pieprzem. Zawsze wybieraj jajka z wolnego wybiegu.
Tarta z kurkami - sprawdzony przepis!
Tarta z kurkami - sprawdzony przepis!
Tarta z grzybami to przepyszny i oryginalny sposób na jesienny (i nie tylko) deser!
Jajecznica z kurkami - przepis video
Jajecznica z kurkami - przepis video
Śniadanie jak u babci? Pyszna jajecznica z kurkami!
Risotto z kurkami - przepis składniki i przygotowanie
Risotto z kurkami - przepis składniki i przygotowanie
Warto wzbogacić jego smak suszonymi pomidorami!
Sałatka z makaronem, kurkami i rokpolem
Sałatka z makaronem, kurkami i rokpolem
Sprawdź, jak smakuje ta pyszna sałatka makaronowa!
Okonie z kurkami
Okonie z kurkami
Świetnie smakują z pieczywem!
Przepisy Magdy Gessler - bruschetta z kurkami
Przepisy Magdy Gessler - bruschetta z kurkami
Włoski przepis z polskim twistem
Roladki z łososia z ricottą i kurkami - przepis
Roladki z łososia z ricottą i kurkami - przepis
Roladki z łososia z ricottą i kurkami to danie łączące to co najlepsze z kuchni norweskiej, włoskiej i polskiej.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)