Kurki: przepisy i pomysły na pyszne dania z kurek. Zrobisz z nich coś ciekawego na obiad i kolację

co zrobić z kurek fot. Adobe Stock, Светлана Терлюкевич
Co zrobić z kurek? Najprostszy przepis na kurki to uduszenie ich na patelni z cebulą, czosnkiem, przyprawami i śmietaną. Możesz je dodać także do jajecznicy albo wykorzystać do przygotowania obiadu z makaronem. Kurki doskonale sprawdzą się także jako dodatek do tarty, a jeśli masz ich dużo, możesz zamarynować je na zimę.
/ 03.08.2023 09:17
co zrobić z kurek fot. Adobe Stock, Светлана Терлюкевич

Co zrobić z kurek? Najpopularniejszy przepis na kurki to użycie ich jako dodatek do pysznej jajecznicy. Te niewielkie grzybki idealnie komponują się również ze wszelkimi śmietanowymi sosami. Jeśli planujesz przyrządzić swoje popisowe danie z makaronem, pokuś się o dorzucenie do niego uduszonych kurek. 

Te grzyby są idealne jako farsz do naleśników lub pierogów, świetnie smakują z ryżem lub kaszą. Doskonałym pomysłem na śniadanie będzie jajecznica z kurkami. Grzyby te dobrze pasują także do klasycznej zupy grzybowej. A jeśli chciałabyś przygotować z nich przetwory, zrób kurki marynowane w occie.

Spis treści:

  1. Kurki w śmietanie
  2. Kurki marynowane w occie
  3. Makaron z sosem kurkowym
  4. Tarta z kurkami
  5. Jak smażyć kurki?

Co zrobić z kurek: kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie to najprostszy przepis na pyszny dodatek do dań obiadowych. Doskonale komponuje się z mięsem, ziemniakami czy kaszą, a także makaronami i ryżem. Pamiętaj, aby przed ich przygotowaniem dokładnie oczyścić kurki. Możesz także użyć kurek mrożonych.

Składniki:

  • 300 g kurek,
  • szklanka białego wina,
  • oliwa z oliwek,
  • 200 ml śmietany,
  • średnia biała cebula,
  • szczypta pieprzu,
  • zioła prowansalskie,
  • szczypta soli,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
  2. W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulę. Przesmaż ją na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Opłucz i osusz kurki za pomocą ręcznika papierowego.
  4. Dopraw kurki pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i gałką.
  5. Wlej białe wino. Duś na dużym ogniu, aż odparuje.
  6. Dodaj śmietanę.
  7. Duś kurki w śmietanie przez 20 minut na małym ogniu.
  8. Podawaj z makaronem, kaszą, ryżem albo pieczywem.

kurki przepisy

fot. Co zrobić z kurek: kurki w śmietanie/Adobe Stock, natalieina17

Kurki marynowane w occie

Jeśli nie masz gdzie przechowywać kurek albo nie chcesz ich wykorzystać w tym momencie, możesz przygotować zalewę octową i zamarynować grzyby na zimę. Taki słoik możesz przechowywać przez wiele miesięcy i wykorzystać jako dodatek do potraw albo tzw. śledzika.

Składniki:

  • 2 szklanki octu,
  • 2 kg kurek,
  • 4 szklanki wody,
  • 2 dag soli,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 8 ziarenek pieprzu,
  • 8 małych listków laurowych.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki dokładnie umyj.
  2. Większe kurki przekrój, małe pozostaw nienaruszone.
  3. Gotuj grzybki przez 20 minut w posolonej wodzie.
  4. Obgotowane kurki odcedź i powkładaj do wyparzonych słoików.
  5. Przygotuj zalewę octową do kurek - do garnka wlej wodę, ocet. Dodaj przyprawy.
  6. Zagotuj zalewę.
  7. Wlej do słoików z kurkami, pozakręcaj. Pasteryzuj przez 20 minut, następnie ustaw do góry dnem.

co zrobić z kurek leśnych

fot. Kurki przepisy na marynowane kurki w occie/Adobe Stock, irina

Makaron z sosem kurkowym

Do makaronu możesz śmiało wykorzystać wcześniejszy przepis na kurki w śmietanie albo przygotować coś zainspirowanego prostą kuchnią włoską. Gęsty, kremowy i aksamitny sos kurkowy idealnie sprawdzi się do spaghetti, tagliatelle oraz papardelle.

Składniki:

  • 300 g makaronu,
  • 400-450 g świeżych kurek,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • pół szklanki wody makaronowej,
  • 100 g parmezanu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu w mocno osolonej wodzie. Pod koniec gotowania odlej pół szklanki wody z gotowania, a makaron przecedź, nie przelewaj wodą.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj albo przeciśnij przez praskę.
  3. Kurki pokrój na kawałki.
  4. Na patelni rozgrzej masło, a następnie zeszklij i podsmaż cebulę. Kiedy się zarumieni, dodaj czosnek i kurki.
  5. Zmniejsz ogień i podsmażaj kilka minut, aż grzyby zmiękną i się przyrumienią.
  6. W miseczce lub szklance wymieszaj wodę makaronową ze śmietaną i dodaj do patelni. Od razu dodaj parmezan i całość dokładnie zamieszaj.
  7. Kiedy ser się rozpuści, do patelni dodaj makaron i przyprawy. Podsmażaj kilka minut.
  8. Podawaj ze świeżymi listkami bazylii.

co zrobic z kurek

fot. Co zrobić z kurek: makaron z kurkami/Adobe Stock, Sławomir Fajer

Co zrobić z kurek: tarta z kurkami

Tarta to wbrew pozorom szybkie i proste danie, a w połączeniu z kurkami tworzy idealną propozycję na obiad lub kolację. Możesz zrobić kruche ciasto na tartę samodzielnie albo wykorzystać gotowe ciasto francuskie - w obu przypadkach efekt będzie zachwycający.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 250 g świeżych kurek,
  • średnia cebula,
  • kawałek pora (ok. 4 cm),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • łyżka suszonego rozmarynu,
  • łyżka suszonego tymianku,
  • 200 g tartego sera,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • szczypiorek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Śmietana i jajka muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Ciasto francuskie lekko rozwałkuj, a następnie umieść w formie do tarty. Nakłuj lekko widelcem i podpiecz w piekarniku przez 15 minut.
  3. W tym czasie przygotuj farsz. Kurki pokrój na kawałki, cebulę w kostkę, a pora w plasterki. Podsmaż wszystko na maśle, zaczynając od kurek, a potem dodając resztę.
  4. Całość przełóż do miski, dodaj przyprawy, śmietanę oraz jajka. Wymieszaj, aby powstała masa.
  5. Przełóż ją na podpieczone ciasto, posyp całość serem i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut. Ser musi się mocno zarumienić.
  6. Gotową tartę udekoruj szczypiorkiem.

co można zrobić z kurek

fot. Kurki przepisy na tartę z kurkami/Adobe Stock, Iuliia Metkalova

Jak smażyć kurki?

Kurki zebrane na grzybobraniu należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, ale nie namaczać. To może spowodować, że grzyby będą gorzkie i zepsują smak całego dania. Kurki trzeba smażyć na rozgrzanej patelni z tłuszczem - przez około 20 minut, aż do miękkości.

Kurki najlepiej smażyć na:

  • Maśle - doskonale komponuje się z białym winem i nadaje grzybom delikatny, kremowy smak. Należy uważać, aby nie przypalić masła - wystarczy dolać odrobinę oleju.
  • Oliwie z oliwek - znacznie poprawia smak dania i dodatkowo tworzy cienką, chrupiąca warstwę podczas smażenia.
  • Oleju - to jedna z najpopularniejszych metod - rozgrzewa się go do odpowiedniej temperatury - (około 200 stopni Celsjusza), co zapobiega wchłonięciu całego tłuszczu.

Na podstawie artykułu Weroniki Kwaśniak, opublikowanego pierwotnie 01.07.2020.

Zobacz też inne przepisy z kurkami:

Nalewka z kurek (kurkówka) na robaki i nie tylko – jak ją zrobić w domu?
Nalewka z kurek (kurkówka) na robaki i nie tylko – jak ją zrobić w domu?
Nalewka z kurek (tzw. kurkówka) nie jest zbyt popularna, a mogłaby być, ponieważ ma wiele prozdrowotnych właściwości. Polecana jest przede wszystkim jako środek na robaki (środek przeciwpasożytniczy). Nalewka z kurek może też dostarczać organizmowi witamin oraz składników działających przeciwzapalnie.
Czy kobiety w ciąży mogą jeść kurki? Tylko jeśli spełnione są te 4 warunki
Czy kobiety w ciąży mogą jeść kurki? Tylko jeśli spełnione są te 4 warunki
Kurki są dozwolone w ciąży, a nawet polecane. Ważne jest, by mieć 100% pewności, że zbierasz i jesz kurki. Zatrucie grzybami może być w ciąży skrajnie niebezpieczne. Przed zjedzeniem kurek w ciąży, zadbaj o ich dokładne umycie. Kurki jedzone w ciąży muszą być bardzo dokładne ugotowane lub uduszone.
Kurki – właściwości i wartości odżywcze. 8 powodów, by jeść kurki nie tylko ze względu na smak
Kurki – właściwości i wartości odżywcze. 8 powodów, by jeść kurki nie tylko ze względu na smak
Właściwości kurek (pieprznika jadalnego) znacznie wykraczają ponad ich szerokie przeznaczenie kulinarne. Kurki dostarczają sporo miedzi, żelaza, witaminy D i witamin z grupy B. Mają też prozdrowotne antyoksydanty. Kurkom można przypisać właściwości wspierające układ nerwowy, zdrowie kości i stymulację odporności. W medycynie ludowej stosuje się kurki na pasożyty.
Pierogi z kurkami - przepis na pyszny obiad
Pierogi z kurkami - przepis na pyszny obiad
Do farszu pierogów z kurkami warto dodać posiekane jajka na twardo. Gotowe pierogi z kurkami serwuj prosto z wody albo obsmażane z cebulką.
Polędwiczki w sosie kurkowym. Prosty przepis na zapiekane danie
Polędwiczki w sosie kurkowym. Prosty przepis na zapiekane danie
Polędwiczki w sosie kurkowym to doskonałe danie, gdy sezon na kurki jest w pełni. Możesz też użyć mrożonych grzybów.
Jajecznica z kurkami - przepis video
Jajecznica z kurkami - przepis video
Śniadanie jak u babci? Pyszna jajecznica z kurkami!

Redakcja poleca

REKLAMA