Reklama

Co zrobić z kurek? Najpopularniejszy przepis na kurki to użycie ich jako dodatek do pysznej jajecznicy. Te niewielkie grzybki idealnie komponują się również ze wszelkimi śmietanowymi sosami. Jeśli planujesz przyrządzić swoje popisowe danie z makaronem, pokuś się o dorzucenie do niego uduszonych kurek.

Reklama

Te grzyby są idealne jako farsz do naleśników lub pierogów, świetnie smakują z ryżem lub kaszą. Doskonałym pomysłem na śniadanie będzie jajecznica z kurkami. Grzyby te dobrze pasują także do klasycznej zupy grzybowej. A jeśli chciałabyś przygotować z nich przetwory, zrób kurki marynowane w occie.

Spis treści:

  1. Kurki w śmietanie
  2. Kurki marynowane w occie
  3. Makaron z sosem kurkowym
  4. Tarta z kurkami
  5. Jak smażyć kurki?

Co zrobić z kurek: kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie to najprostszy przepis na pyszny dodatek do dań obiadowych. Doskonale komponuje się z mięsem, ziemniakami czy kaszą, a także makaronami i ryżem. Pamiętaj, aby przed ich przygotowaniem dokładnie oczyścić kurki. Możesz także użyć kurek mrożonych.

Składniki:

  • 300 g kurek,
  • szklanka białego wina,
  • oliwa z oliwek,
  • 200 ml śmietany,
  • średnia biała cebula,
  • szczypta pieprzu,
  • zioła prowansalskie,
  • szczypta soli,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
  2. W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulę. Przesmaż ją na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Opłucz i osusz kurki za pomocą ręcznika papierowego.
  4. Dopraw kurki pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i gałką.
  5. Wlej białe wino. Duś na dużym ogniu, aż odparuje.
  6. Dodaj śmietanę.
  7. Duś kurki w śmietanie przez 20 minut na małym ogniu.
  8. Podawaj z makaronem, kaszą, ryżem albo pieczywem.
fot. Co zrobić z kurek: kurki w śmietanie/Adobe Stock, natalieina17

Kurki marynowane w occie

Jeśli nie masz gdzie przechowywać kurek albo nie chcesz ich wykorzystać w tym momencie, możesz przygotować zalewę octową i zamarynować grzyby na zimę. Taki słoik możesz przechowywać przez wiele miesięcy i wykorzystać jako dodatek do potraw albo tzw. śledzika.

Składniki:

  • 2 szklanki octu,
  • 2 kg kurek,
  • 4 szklanki wody,
  • 2 dag soli,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 8 ziarenek pieprzu,
  • 8 małych listków laurowych.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki dokładnie umyj.
  2. Większe kurki przekrój, małe pozostaw nienaruszone.
  3. Gotuj grzybki przez 20 minut w posolonej wodzie.
  4. Obgotowane kurki odcedź i powkładaj do wyparzonych słoików.
  5. Przygotuj zalewę octową do kurek - do garnka wlej wodę, ocet. Dodaj przyprawy.
  6. Zagotuj zalewę.
  7. Wlej do słoików z kurkami, pozakręcaj. Pasteryzuj przez 20 minut, następnie ustaw do góry dnem.
fot. Kurki przepisy na marynowane kurki w occie/Adobe Stock, irina

Makaron z sosem kurkowym

Do makaronu możesz śmiało wykorzystać wcześniejszy przepis na kurki w śmietanie albo przygotować coś zainspirowanego prostą kuchnią włoską. Gęsty, kremowy i aksamitny sos kurkowy idealnie sprawdzi się do spaghetti, tagliatelle oraz papardelle.

Składniki:

  • 300 g makaronu,
  • 400-450 g świeżych kurek,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • pół szklanki wody makaronowej,
  • 100 g parmezanu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu w mocno osolonej wodzie. Pod koniec gotowania odlej pół szklanki wody z gotowania, a makaron przecedź, nie przelewaj wodą.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj albo przeciśnij przez praskę.
  3. Kurki pokrój na kawałki.
  4. Na patelni rozgrzej masło, a następnie zeszklij i podsmaż cebulę. Kiedy się zarumieni, dodaj czosnek i kurki.
  5. Zmniejsz ogień i podsmażaj kilka minut, aż grzyby zmiękną i się przyrumienią.
  6. W miseczce lub szklance wymieszaj wodę makaronową ze śmietaną i dodaj do patelni. Od razu dodaj parmezan i całość dokładnie zamieszaj.
  7. Kiedy ser się rozpuści, do patelni dodaj makaron i przyprawy. Podsmażaj kilka minut.
  8. Podawaj ze świeżymi listkami bazylii.
fot. Co zrobić z kurek: makaron z kurkami/Adobe Stock, Sławomir Fajer

Co zrobić z kurek: tarta z kurkami

Tarta to wbrew pozorom szybkie i proste danie, a w połączeniu z kurkami tworzy idealną propozycję na obiad lub kolację. Możesz zrobić kruche ciasto na tartę samodzielnie albo wykorzystać gotowe ciasto francuskie - w obu przypadkach efekt będzie zachwycający.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 250 g świeżych kurek,
  • średnia cebula,
  • kawałek pora (ok. 4 cm),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • łyżka suszonego rozmarynu,
  • łyżka suszonego tymianku,
  • 200 g tartego sera,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • szczypiorek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Śmietana i jajka muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Ciasto francuskie lekko rozwałkuj, a następnie umieść w formie do tarty. Nakłuj lekko widelcem i podpiecz w piekarniku przez 15 minut.
  3. W tym czasie przygotuj farsz. Kurki pokrój na kawałki, cebulę w kostkę, a pora w plasterki. Podsmaż wszystko na maśle, zaczynając od kurek, a potem dodając resztę.
  4. Całość przełóż do miski, dodaj przyprawy, śmietanę oraz jajka. Wymieszaj, aby powstała masa.
  5. Przełóż ją na podpieczone ciasto, posyp całość serem i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut. Ser musi się mocno zarumienić.
  6. Gotową tartę udekoruj szczypiorkiem.
fot. Kurki przepisy na tartę z kurkami/Adobe Stock, Iuliia Metkalova

Jak smażyć kurki?

Kurki zebrane na grzybobraniu należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, ale nie namaczać. To może spowodować, że grzyby będą gorzkie i zepsują smak całego dania. Kurki trzeba smażyć na rozgrzanej patelni z tłuszczem - przez około 20 minut, aż do miękkości.

Kurki najlepiej smażyć na:

  • Maśle - doskonale komponuje się z białym winem i nadaje grzybom delikatny, kremowy smak. Należy uważać, aby nie przypalić masła - wystarczy dolać odrobinę oleju.
  • Oliwie z oliwek - znacznie poprawia smak dania i dodatkowo tworzy cienką, chrupiąca warstwę podczas smażenia.
  • Oleju - to jedna z najpopularniejszych metod - rozgrzewa się go do odpowiedniej temperatury - (około 200 stopni Celsjusza), co zapobiega wchłonięciu całego tłuszczu.

Na podstawie artykułu Weroniki Kwaśniak, opublikowanego pierwotnie 01.07.2020.

Reklama

Zobacz też inne przepisy z kurkami:

Reklama
Reklama
Reklama