Smak kurek chcemy zachować na jesienne i zimowe miesiące - to w końcu pyszny element takich potraw jak sos kurkowy, pierogi z kurkami czy jajecznica z kurkami. Jak mrozić kurki, by nie były gorzkie? Oprócz pierwotnej obróbki cieplnej przed zamrożeniem, która zagwarantuje im przyjemny posmak, pamiętaj by nie przechowywać ich też w zamrażarce zbyt długo. Kurki powinny zostać spożyte w ciągu 6-8 miesięcy od zamrożenia, w przeciwnym wypadku na pewno staną się gorzkie.
Spis treści:
- Jak zblanszować kurki do mrożenia?
- Jak zblanszować kurki na parze?
- Jak podsmażyć kurki przed zamrożeniem?
Jak zblanszować kurki do mrożenia?
- Kurki oczyść starannie, a potem obficie wypłucz w lodowatej wodzie (najlepiej kilka razy).
- W garnku zagotuj wodę (warto lekko ją osolić), gdy będzie bardzo gorąca, ale jeszcze nie wrząca, wrzuć do niej kurki.
- Na niewielkim ogniu, trzymaj je w gorącej wodzie przez 3 minuty.
- Potem odcedź kurki w lodowatej wodzie.
- Osusz na ręczniku papierowym, aby nie zamrozić nadmiaru wody.
- Osuszone kurki zamrażaj np. w woreczkach strunowych.
Jak zblanszować kurki na parze przed zamrożeniem?
- Kurki oczyść, obficie opłucz w lodowatej wodzie.
- Przygotuj specjalny garnek do gotowania na parze, zagotuj w nim wodę.
- Kurki umieść w górnej części garnka.
- Garnek przykryj pokrywką, gotuj kurki przez 10-12 minut.
- Wystudź kurki, przełóż do woreczków i włóż do zamrażarki.
Jak podsmażyć kurki do mrożenia?
- Kurki oczyść i obficie wypłucz w zimnej wodzie.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj bardzo mało tłuszczu lub wybierz model z nieprzywierającą powłoką.
- Wrzuć na patelnię grzyby i podsmażaj ok. 8-10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kurki powinny puścić sok. Wystudź grzyby i zamrażaj w woreczkach strunowych.
Czytaj także:
Jak zrobić kurki w śmietanie?
Polędwiczki w sosie kurkowym