Jak mrozić kurki, by nie były gorzkie? Sprawdzone porady babci Irenki

jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie fot. Adobe Stock, Alrandir
Jak mrozić kurki, by nie były gorzkie? Przed zamrożeniem trzeba je zblanszować, czyli poddać krótkiemu działaniu wysokiej temperatury. Można je np. lekko obgotować w osolonym wrzątku albo krótko podsmażyć na patelni. Jeśli zamrozisz surowe kurki, niestety oczekuj raczej gorzkiego posmaku.
Weronika Kwaśniak / 02.07.2022 05:15
jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie fot. Adobe Stock, Alrandir

Smak kurek chcemy zachować na jesienne i zimowe miesiące - to w końcu pyszny element takich potraw jak sos kurkowy, pierogi z kurkami czy jajecznica z kurkami. Jak mrozić kurki, by nie były gorzkie? Oprócz pierwotnej obróbki cieplnej przed zamrożeniem, która zagwarantuje im przyjemny posmak, pamiętaj by nie przechowywać ich też w zamrażarce zbyt długo. Kurki powinny zostać spożyte w ciągu 6-8 miesięcy od zamrożenia, w przeciwnym wypadku na pewno staną się gorzkie.

Spis treści:

  1. Jak zblanszować kurki do mrożenia?
  2. Jak zblanszować kurki na parze?
  3. Jak podsmażyć kurki przed zamrożeniem?

Jak zblanszować kurki do mrożenia?

  • Kurki oczyść starannie, a potem obficie wypłucz w lodowatej wodzie (najlepiej kilka razy).
  • W garnku zagotuj wodę (warto lekko ją osolić), gdy będzie bardzo gorąca, ale jeszcze nie wrząca, wrzuć do niej kurki.
  • Na niewielkim ogniu, trzymaj je w gorącej wodzie przez 3 minuty.
  • Potem odcedź kurki w lodowatej wodzie.
  • Osusz na ręczniku papierowym, aby nie zamrozić nadmiaru wody.
  • Osuszone kurki zamrażaj np. w woreczkach strunowych.

Jak zblanszować kurki na parze przed zamrożeniem?

  • Kurki oczyść, obficie opłucz w lodowatej wodzie.
  • Przygotuj specjalny garnek do gotowania na parze, zagotuj w nim wodę.
  • Kurki umieść w górnej części garnka.
  • Garnek przykryj pokrywką, gotuj kurki przez 10-12 minut.
  • Wystudź kurki, przełóż do woreczków i włóż do zamrażarki.

Jak podsmażyć kurki do mrożenia?

  • Kurki oczyść i obficie wypłucz w zimnej wodzie.
  • Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj bardzo mało tłuszczu lub wybierz model z nieprzywierającą powłoką.
  • Wrzuć na patelnię grzyby i podsmażaj ok. 8-10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kurki powinny puścić sok. Wystudź grzyby i zamrażaj w woreczkach strunowych.

Czytaj także:
Jak zrobić kurki w śmietanie?
Polędwiczki w sosie kurkowym

Redakcja poleca

REKLAMA