Co zrobić z groszku? 20 przepisów na dania z groszkiem zielonym i konserwowym

co zrobić z groszku, przepisy z groszkiem, dania z groszku, do czego dodać groszek fot. Fotolia
Dania z groszkiem to całoroczny hit - wiosną korzystamy z sezonu na to pyszne warzywo, a zimą używamy produktu z puszki. Możesz przygotować z niego pyszną zupę lub pastę kanapkową albo dodać do sałatki lub jednogarnkowego dania.
Weronika Kwaśniak / 21.07.2020 07:05
co zrobić z groszku, przepisy z groszkiem, dania z groszku, do czego dodać groszek fot. Fotolia

Groszek można spotkać na naszych stołach przez cały rok - wiosną i latem w wersji świeżej, a zimą z mrożonek i puszki. Do czego go dodawać? Jakie potrawy mogą bazować na smakowitym groszku?

Spis treści:

  1. Co można zrobić z groszku?
  2. Przepis na pastę z zielonego groszku
  3. Przepis na zupę krem z zielonego groszku
  4. Przepis na sałatkę z groszku konserwowego
  5. Przepis na curry z groszkiem cukrowym

Co zrobić z groszku?

Do przygotowania naszych dań możesz użyć zarówno groszku zielonego lub cukrowego, jak i konserwowego. Warto przy okazji wyjaśnić kilka różnic, bo groszek groszkowi nierówny.

  • Groszek cukrowy można jeść razem ze strączkami, ponieważ nie mają one łykowatej wyściółki, zwanej pergaminową. Dzięki temu włókna są bardziej miękkie i łatwe do strawienia.
  • Natomiast w przypadku groszku zielonego (inaczej łuskowego), do konsumpcji nadają się tylko ziarenka - chociaż wczesną wiosną, gdy strączki są jeszcze bardzo młode i miękkie, można je jeść w całości.
  • Groszek konserwowy to oczywiście produkt dostępny w puszce, o dość charakterystycznym posmaku. Najczęściej dodaje się go do sałatek na bazie majonezowego sosu.

Każda odmiana ma grono swoich wielbicieli i każdej z nich możesz użyć do przygotowania poniższych potraw!

Pasta kanapkowa z zielonego groszku

Z mrożonego lub świeżego zielonego groszku możesz w kilka minut przygotować pyszną pastę na kanapki.

Składniki:

  • 300 g zielonego groszku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • garść listków świeżej mięty,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Groszek ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i przelej zimną wodą - dzięki temu zachowa swój piękny kolor.
  2. Przełóż do miski i dodaj listki mięty, czosnek, oliwę i sok z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem.
  3. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
  4. Pastę z zielonego groszku podawaj z razowym pieczywem i sezonowymi warzywami.

przepis na pastę z zielonego groszku
fot. Adobe Stock

Przepis na zupę krem z zielonego groszku

Przygotowanie pysznej zupy krem z zielonego groszku zajmie nie więcej niż 30 minut. Możesz podawać ją, tak jak w naszym przepisie, ze śmietaną albo wybrać jeden z pleśniowych serów.

Składniki:

  • 400 g groszku świeżego lub mrożonego,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml bulionu warzywnego lub wody,
  • 100 ml śmietany 12%,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Na sam koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodaj groszek oraz pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki i smaż 2-3 minuty.
  3. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj około 15 minut - aż ziemniaki będą miękkie. 
  4. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem i zblenduj na gładki krem.
  5. Krem z zielonego groszku podawaj ze śmietaną i świeżymi ziołami.

krem z zielonego groszku przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na sałatkę z groszkiem konserwowym

Groszek konserwowy to niezastąpiony składnik sałatek - tych tradycyjnych, warzywnych i tych bardziej wyszukanych np. z tuńczykiem lub piersią kurczaka.

Składniki:

  • puszka zielonego groszku,
  • puszka kukurydzy,
  • 2 jabłka, 
  • 2 jajka,
  • 1 por (tylko jasna część),
  • 3 ogórki kiszone,
  • 150 g tuńczyka z puszki,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Do dużej miski przełóż groszek, kukurydzę i tuńczyka.
  3. Majonez wymieszaj z jogurtem greckim i dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  4. Dodaj pokrojonego w jak najdrobniejszą kostkę pora, jajko i jabłko (możesz je skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało).
  5. Całość wymieszaj i dodaj sos majonezowy.
  6. Sałatka z groszku konserwowego to niezastąpiony dodatek do wędlin i pieczywa.

przepis na sałatkę z groszkiem konserwowym
fot. Adobe Stock

Przepis na szybkie curry z groszkiem cukrowym

Groszek cukrowy nie wymaga długiej obróbki cieplnej - wystarczy wrzucić go na sam koniec gotowania, na 2-3 minuty, aby zachował swoją chrupkość.

Składniki:

  • 300 g ryżu jaśminowego,
  • garść groszku cukrowego,
  • 1/2 brokuła,
  • 1 papryka żółta,
  • kilka pieczarek,
  • 1 marchewka,
  • 3 łyżki pasty curry (czerwonej, zielonej lub żółtej),
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 1 limonka,
  • 1 czerwona cebula,
  • olej roślinny do smażenia,
  • świeża kolendra (do podania),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę pokrojoną w grube pióra. Po 2 minutach dodaj pokrojoną w paski paprykę, marchewkę pokrojoną w słupki, brokuła rozdzielonego na drobne różyczki i pieczarki przekrojone na pół.
  3. Po 3 minutach zalej całość mlekiem kokosowym i dodaj wybraną pastę curry. Całość gotuj przez około 15 minut. Na sam koniec gotowania dodaj groszek cukrowy.
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wyciśnij sok z limonki.
  5. Curry z groszkiem cukrowym podawaj na jednym talerzu razem z ryżem. Całość posyp świeżą kolendrą.

przepis na dania z groszkiem cukrowym
fot. Adobe Stock

Przepisy na dania z groszkiem:

Groszek cukrowy w roli głównej: przepisy na pyszne i szybkie dania, które idealnie dopełnią letnie menu
Groszek cukrowy w roli głównej: przepisy na pyszne i szybkie dania, które idealnie dopełnią letnie menu
Groszek cukrowy można przyrządzać w całości ze strąkami lub wyłuskać ziarenka i wykorzystać jako dodatek do potraw. Przepisy z groszkiem cukrowym są bardzo różnorodne. Ma ciekawy, orzeźwiający smak, dzięki czemu sprawdza się wiosną oraz latem. Świetnie pasuje do wszystkich dań azjatyckich, sałatek i zup. Zobacz, co zrobić z groszku cukrowego i jak go gotować.
Kaszotto z pęczakiem i zielonym groszkiem - pyszny przepis na jednogarnkowe danie
Kaszotto z pęczakiem i zielonym groszkiem - pyszny przepis na jednogarnkowe danie
Kaszotto z pęczakiem i zielonym groszkiem to świetna alternatywa dla klasycznego, włoskiego risotto. W naszym przepisie występuje razem z suszonymi grzybami i polskim serem długodojrzewającym.
Marchewka z groszkiem. Przepis na idealny dodatek do każdego obiadu
Marchewka z groszkiem. Przepis na idealny dodatek do każdego obiadu
Marchewka z groszkiem będzie smakowała doskonale w towarzystwie kotletów mielonych i tłuczonych ziemniaków. Zobacz nasz prosty przepis.
Sałatka z tuńczykiem w 3 odsłonach: z ryżem, jajkiem, groszkiem
Sałatka z tuńczykiem w 3 odsłonach: z ryżem, jajkiem, groszkiem
Sałatka z tuńczykiem warstwowa z jajkiem czy z ryżem wychodzi najmniej wprawnym kucharzom. Możesz przygotować ją z też z makaronem, kukurydzą czy serem: poznaj 3 sprawdzone przepisy.
Sałatka z groszkiem - przepis video
Sałatka z groszkiem - przepis video
Dodaj też awokado i pomidorki koktajlowe!
Jak zrobić zupę warzywną - przepis składniki i przygotowaniu
Jak zrobić zupę warzywną - przepis składniki i przygotowaniu
Między innymi z ryżem, cukinią i marchewką!
Smażone pierogi bezmięsne - przepis składniki i przygotowanie
Smażone pierogi bezmięsne - przepis składniki i przygotowanie
Z zielonym groszkiem, papryką i cukinią!
Szynka pieczona z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Szynka pieczona z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Jedno z najwyborniejszych wielkanocnych mięs.
Zapiekanka z kapusty i pora - przepis, składniki, przygotowanie
Zapiekanka z kapusty i pora - przepis, składniki, przygotowanie
Zadbaj o odpowiednią porcję niezbędnych witamin - danie wegetariańskie.
Zielona sałatka z cukinią - przepis, przygotowanie, składniki
Zielona sałatka z cukinią - przepis, przygotowanie, składniki
Bardzo wiosenna, zdrowa i przepyszna - prawdziwa bomba witaminowa!
Pesto z zielonego groszku i migdałów - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Pesto z zielonego groszku i migdałów - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Spróbuj, jak może smakować pesto oraz makaron własnej roboty!
Risotto - przepis
Risotto - przepis
Pomysł na smaczne danie z ryżu, wzbogacone intensywnym smakiem szafranu!
Indyk gotowany na parze
Indyk gotowany na parze
Jedna porcja to tylko 265 kcal!
Patisonowe puree z boczkiem
Patisonowe puree z boczkiem
Poczuj ten fantastyczny smak!
Indyk z groszkiem w sosie curry - przepis
Indyk z groszkiem w sosie curry - przepis
Indyk z groszkiem w sosie curry, z dodatkiem pieczarek i mleka kokosowego to lekkie i zarazem pożywne danie. Zobacz, jak je przygotować!

Redakcja poleca

REKLAMA