Groszek można spotkać na naszych stołach przez cały rok - wiosną i latem w wersji świeżej, a zimą z mrożonek i puszki. Do czego go dodawać? Jakie potrawy mogą bazować na smakowitym groszku?
Spis treści:
- Co można zrobić z groszku?
- Przepis na pastę z zielonego groszku
- Przepis na zupę krem z zielonego groszku
- Przepis na sałatkę z groszku konserwowego
- Przepis na curry z groszkiem cukrowym
Co zrobić z groszku?
Do przygotowania naszych dań możesz użyć zarówno groszku zielonego lub cukrowego, jak i konserwowego. Warto przy okazji wyjaśnić kilka różnic, bo groszek groszkowi nierówny.
- Groszek cukrowy można jeść razem ze strączkami, ponieważ nie mają one łykowatej wyściółki, zwanej pergaminową. Dzięki temu włókna są bardziej miękkie i łatwe do strawienia.
- Natomiast w przypadku groszku zielonego (inaczej łuskowego), do konsumpcji nadają się tylko ziarenka - chociaż wczesną wiosną, gdy strączki są jeszcze bardzo młode i miękkie, można je jeść w całości.
- Groszek konserwowy to oczywiście produkt dostępny w puszce, o dość charakterystycznym posmaku. Najczęściej dodaje się go do sałatek na bazie majonezowego sosu.
Każda odmiana ma grono swoich wielbicieli i każdej z nich możesz użyć do przygotowania poniższych potraw!
Pasta kanapkowa z zielonego groszku
Z mrożonego lub świeżego zielonego groszku możesz w kilka minut przygotować pyszną pastę na kanapki.
Składniki:
- 300 g zielonego groszku,
- 1 ząbek czosnku,
- garść listków świeżej mięty,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Groszek ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i przelej zimną wodą - dzięki temu zachowa swój piękny kolor.
- Przełóż do miski i dodaj listki mięty, czosnek, oliwę i sok z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem.
- Wszystko zmiksuj na gładką masę.
- Pastę z zielonego groszku podawaj z razowym pieczywem i sezonowymi warzywami.
fot. Adobe Stock
Przepis na zupę krem z zielonego groszku
Przygotowanie pysznej zupy krem z zielonego groszku zajmie nie więcej niż 30 minut. Możesz podawać ją, tak jak w naszym przepisie, ze śmietaną albo wybrać jeden z pleśniowych serów.
Składniki:
- 400 g groszku świeżego lub mrożonego,
- 2 duże ziemniaki,
- 2 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml bulionu warzywnego lub wody,
- 100 ml śmietany 12%,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Na sam koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj groszek oraz pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki i smaż 2-3 minuty.
- Całość zalej gorącym bulionem i gotuj około 15 minut - aż ziemniaki będą miękkie.
- Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem i zblenduj na gładki krem.
- Krem z zielonego groszku podawaj ze śmietaną i świeżymi ziołami.
fot. Adobe Stock
Przepis na sałatkę z groszkiem konserwowym
Groszek konserwowy to niezastąpiony składnik sałatek - tych tradycyjnych, warzywnych i tych bardziej wyszukanych np. z tuńczykiem lub piersią kurczaka.
Składniki:
- puszka zielonego groszku,
- puszka kukurydzy,
- 2 jabłka,
- 2 jajka,
- 1 por (tylko jasna część),
- 3 ogórki kiszone,
- 150 g tuńczyka z puszki,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 3 łyżki majonezu,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo.
- Do dużej miski przełóż groszek, kukurydzę i tuńczyka.
- Majonez wymieszaj z jogurtem greckim i dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Dodaj pokrojonego w jak najdrobniejszą kostkę pora, jajko i jabłko (możesz je skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało).
- Całość wymieszaj i dodaj sos majonezowy.
- Sałatka z groszku konserwowego to niezastąpiony dodatek do wędlin i pieczywa.
fot. Adobe Stock
Przepis na szybkie curry z groszkiem cukrowym
Groszek cukrowy nie wymaga długiej obróbki cieplnej - wystarczy wrzucić go na sam koniec gotowania, na 2-3 minuty, aby zachował swoją chrupkość.
Składniki:
- 300 g ryżu jaśminowego,
- garść groszku cukrowego,
- 1/2 brokuła,
- 1 papryka żółta,
- kilka pieczarek,
- 1 marchewka,
- 3 łyżki pasty curry (czerwonej, zielonej lub żółtej),
- 200 ml mleka kokosowego,
- 1 limonka,
- 1 czerwona cebula,
- olej roślinny do smażenia,
- świeża kolendra (do podania),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę pokrojoną w grube pióra. Po 2 minutach dodaj pokrojoną w paski paprykę, marchewkę pokrojoną w słupki, brokuła rozdzielonego na drobne różyczki i pieczarki przekrojone na pół.
- Po 3 minutach zalej całość mlekiem kokosowym i dodaj wybraną pastę curry. Całość gotuj przez około 15 minut. Na sam koniec gotowania dodaj groszek cukrowy.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem i wyciśnij sok z limonki.
- Curry z groszkiem cukrowym podawaj na jednym talerzu razem z ryżem. Całość posyp świeżą kolendrą.
fot. Adobe Stock
Przepisy na dania z groszkiem: