Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 10 dag mąki pszennej
- szczypta soli
- woda
Na farsz:
- 5 dag zielonego groszku
- 1/2 małej czerwonej papryki
- kilka plasterków cukinii
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 l oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na smażone pierogi bezmięsne!
- Mąkę wymieszaj z solą i stopniowo dodawaj wody do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto musi być twarde i mocno ubite.
- Rozwałkowuj je i wycinaj koła o średnicy około 13 cm.
- Każde koło przekrój na pół.
- Na farsz pokrój w drobną kostkę: paprykę, cukinię i cebulkę.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzucaj po kolei wszystkie składniki, łącznie z groszkiem.
- Podsmaż, dopraw do smaku solą, pieprzem i kurkumą, dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
- Wycięte półkola ciasta formuj w rożki (łącząc ze sobą płaską część odkrojonego ciasta) i nadziewaj do pełna farszem.
- Na koniec zlepiaj dokładnie pierożki na górze.
- Smaż około 5-10 minut w gorącym oleju, aż ładnie się zezłocą.