Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag średnioziarnistego ryżu
- 20 dag kiełbasy
- 20 dag groszku z puszki lub mrożonego
- litr bulionu drobiowego
- cebula drobno posiekana
- 3 pomidory
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- łyżka oliwy
- sól
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ryż z kiełbasą i groszkiem!
- Oliwę rozgrzej na głębokiej patelni.
- Dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki kiełbasę, smaż na średnim ogniu 3-4 minuty.
- Dodaj ryż i smaż minutę.
- W tym czasie dodaj kurkumę, pieprz kajeński i pokrojone w kostkę pomidory, następnie zwiększ ogień i polej całość połową bulionu tak, aby przykryła ryż.
- Posyp delikatnie solą.
- Po zagotowaniu zmniejsz ogień i od czasu do czasu mieszając, podlewaj ryż bulionem przez 15 minut, aż wchłonie większość bulionu i będzie prawie miękki.
- Następnie dodaj groszek - podlej resztką bulionu.
- Przykryj całość i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie bulion.
Zobacz więcej przepisów na dania z ryżem:
Terrina w szynce
Kulki ryżowo-szpiankowe
Zupa pomidorowa z ryżem
Kurczak z ryżem i warzywami