Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 45 dag zielonego groszku
- 2 średnie ziemniaki
- 3 szklanki bulionu z kurczaka
- po pół szklanki listków bazylii i natki
- gałązki rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- łyżka śmietany 18%
- sok z 1/2 cytryny
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na polędwiczki z rozmarynem i puree z zielonego groszku!
- Polędwiczki pokrój w plasterki grubości 2 cm.
- Cienkim nożem zrób w nich nacięcia.
- Przez powstałe otworki przewlecz po gałązce rozmarynu.
- Mięso natrzyj sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Chłodź 20 minut.
- W garnku zagotuj bulion, włóż pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Po 10 minutach wsyp groszek, dodaj czosnek i gotuj do miękkości.
- Bulion odlej, do gorących warzyw dodaj połowę masła, ser i śmietanę. Zmiksuj.
- Dosyp posiekane zioła, zmiksuj raz jeszcze, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Na patelni rozgrzej resztę masła i olej.
- Kładź mięso i smaż po 4 minuty z każdej strony. Podawaj z puree.