Jak przygotować groszek cukrowy?

Groszek cukrowy można przyrządzać w całości ze strąkami, lub wyłuskać ziarno i wykorzystać jako dodatek. Podpowiadamy, jak przygotować groszek cukrowy, na który sezon mamy w czerwcu i w lipcu.
/ 13.06.2013 13:02

Groszek cukrowy

Groszek cukrowy to odmiana grochu, która nie wykształca tzw. wyściółki pergaminowej wewnątrz strąków. Dzięki temu możemy jeść go też na surowo. Jest słodki i soczysty, może stanowić samodzielną przekąskę.

Uprawa groszku cukrowego

Groch cukrowy wysiewa się w marcu / na początku kwietnia, w rzędach odległych od siebie o 15 cm, nasiona co 3 – 5 cm, na głębokość około 7 cm. Dobrze jest zaprawić nasiona w celu ochrony przed grzybami i ułatwić mu kiełkowanie przez spulchnianie gleby, a wzrost – przez pielenie. Strąki dojrzewają na początku czerwca, nierównomiernie, zatem jego zbiór trwa dosyć długo, a dojrzewa już na 2 tygodnie po kwitnieniu.

Dojrzałe strąki są zielone, soczyste, wypełnione nasionami.

Zobacz także: Groszek cukrowy - pomysły na potrawy

Groszek cukrowy - przygotowanie

Strąki młodego groszku mają jasnozielony kolor, nasiona nie są zbyt duże, mogą to być jedynie ich zalążki. Jeśli nie mamy własnej grządki – właśnie taki powinniśmy kupować. Przed umyciem należy odciąć końcówki strąków i przyrządzić od razu, ew. odłożyć w czystej zimnej wodzie i obrabiać jeszcze tego samego dnia.

Groszek cukrowy gotujemy wrzucając strąki do wrzątku, solimy dopiero pod koniec gotowania. Można ugotować go na półtwardo lub na miękko, czyli na tzw. "jarzynkę",a  potem udusić.

Jeśli chcemy zachować ładny kolor warzywa, do gotowania dodajmy odrobinę octu lub kwasku cytrynowego.

Najlepiej wykorzystać go do sałatek, surówek lub do przygotowania kremowej zupy.

Groszek cukrowy to odmiana, która najlepiej spośród wszystkich znosi mrożenie. W ten łatwy sposób przedłużymy jego trwałość nawet o kilka miesięcy.

Jakie witaminy ma groszek cukrowy?

Groszek cukrowy obfituje w witaminy: C, E i K oraz witaminy z grupy B. Zawiera fosfor, żelazo oraz wapń. Ze względu na zawartość cukrów nie w każdej ilości polecany diabetykom.

Zobacz także: Jak długo gotować bób?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/20.11.2014 10:57
Nie musisz go gotować, można zjeść na surowo - chyba wyraźnie jest napisane w artykule trollu jeden.
/15.07.2014 16:32
wit c ginie w 40 st wiec po co pisać , że zawiera wit c, jak i tak trzeba cos ugotować
/15.06.2014 13:40
kupa