Groszek cukrowy fot. Adobe Stock

Groszek cukrowy - sprawdzone przepisy na pyszne dania

Groszek cukrowy można przyrządzać w całości ze strąkami lub wyłuskać ziarno i wykorzystać jako dodatek. Świetnie pasuje do wszystkich dań azjatyckich, sałatek i zup.
Małgorzata Machnicka / 16.06.2020 13:02
Groszek cukrowy fot. Adobe Stock

Groszek cukrowy to odmiana grochu, która nie wykształca tzw. wyściółki pergaminowej wewnątrz strąków. Dzięki temu możemy jeść go też na surowo. Jest słodki i soczysty, może stanowić samodzielną przekąskę. Obfituje w witaminy: C, E i K oraz witaminy z grupy B. Zawiera fosfor, żelazo oraz wapń. Ze względu na zawartość cukrów nie w każdej ilości polecany diabetykom.

Groszek cukrowy możesz dodać do różnego rodzaju sałatek, azjatyckich dań jednogarnkowych, surówek lub do przygotowania kremowej zupy. Groszek cukrowy to odmiana, która najlepiej spośród wszystkich znosi mrożenie. W ten łatwy sposób przedłużysz jego trwałość nawet o kilka miesięcy.

Przepis na groszek cukrowy po azjatycku

Składniki:

  • 100 g groszku cukrowego,
  • 250 g makaronu sojowego,
  • 100 g boczniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kapusta pekińska,
  • 1 papryczka chili
  • 50 ml sosu sojowego,
  • olej sezamowy (albo zwykły olej roślinny),
  • świeża kolendra (do podania),
  • 1 limonka,
  • 2 łyżeczki sezamu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni (lub w woku) rozgrzej olej sezamowy i dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Chwilę przesmaż.
  2. Dodaj pokrojoną w słupki marchewkę, boczniaki pokrojone w plastry i groszek cukrowy. Smaż 3-4 minuty.
  3. Dodaj poszatkowaną kapustę pekińską, a następnie pokrojony w cienkie plasterki czosnek i papryczkę chili.
  4. W garnku ugotuj makaron sojowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wrzuć na patelnię do warzyw.
  5. Całość podlej sosem sojowym.
  6. Makaron z groszkiem cukrowym podawaj skropiony sokiem z limonki, ze świeżą kolendrą i ziarnami sezamu.

przepisy na groszek cukrowy
fot. Adobe Stock

Przepis na sałatkę z groszkiem cukrowym

Składniki:

  • 100 g groszku cukrowego,
  • 200 g szpinaku baby,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 100 g sera halloumi,
  • 200 g małych ziemniaków (sałatkowych),
  • 1 czerwona cebula,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wyszoruj i ugotuj ziemniaki (ze skórką) w osolonej wodzie.
  2. Pierś z kurczaka umyj, osusz i natrzyj olejem roślinnym ze słodką papryką, solą i pieprzem. Smaż na patelni grillowej z każdej strony po 3-4 minuty.
  3. Na tej samej patelni ułóż pokrojony w grube plastry ser halloumi i podsmaż przez minutę z każdej strony. 
  4. Groszek cukrowy wrzuć na 2 minuty do wrzątku. Aby zachować jego chrupkość, po wyjęciu z garnka, przełóż na kilka minut do lodowatej wody.
  5. Na duży talerz wyłóż szpinak, dodaj groszek cukrowy i pokrojone na pół ziemniaki. 
  6. Pierś z kurczaka pokrój na skośne plastry i dodaj do sałatki razem z serem halloumi. 
  7. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę.
  8. Całość skrop mieszanką oliwy z oliwek, soku z cytryny, oregano i bazylii.
  9. Dopraw solą i pieprzem.
  10. Taka sałatka z groszkiem cukrowym stanowi samodzielne, bardzo sycące i pyszne danie.

Jak ugotować groszek cukrowy?

Strąki młodego groszku mają jasnozielony kolor, nasiona nie są zbyt duże, mogą to być nawet jedynie ich zalążki. Jeśli nie masz własnej grządki – właśnie taki powinnaś kupić. Przed umyciem należy odciąć końcówki strąków i przyrządzić groszek cukrowy od razu, ewentualnie odłożyć do czystej zimnej wody i obrabiać go jeszcze tego samego dnia.

Groszek cukrowy gotuj, wrzucając strąki do wrzątku, dodaj sól dopiero pod koniec gotowania. Można ugotować go na półtwardo (przez 2-3 minuty) lub na miękko (więcej niż 3 minuty), a potem udusić. Jeśli chcesz zachować ładny kolor warzywa, do gotowania dodaj odrobinę octu lub kwasku cytrynowego.

Gotowany groszek cukrowy jest świetnym dodatkiem do klasycznego obiadu - gotowanych ziemniaków i mięsnego lub wegetariańskiego kotleta.

Jak sadzić i uprawiać groszek cukrowy?

Groch cukrowy wysiewa się w marcu i na początku kwietnia, w rzędach odległych od siebie o 15 cm, nasiona co 3 – 5 cm, na głębokość około 7 cm. Dobrze jest zaprawić nasiona w celu ochrony przed grzybami i ułatwić mu kiełkowanie przez spulchnianie gleby, a wzrost – przez pielenie.

Strąki dojrzewają na początku czerwca, nierównomiernie, zatem jego zbiór trwa dosyć długo, a dojrzewa już na 2 tygodnie po kwitnieniu. Dojrzałe strąki są zielone, soczyste, wypełnione nasionami.

Więcej przepisów:

Kasza bulgur z papryką, pomidorami i kurczakiem - przepis na jednogarnkowy obiad
Kasza bulgur z papryką, pomidorami i kurczakiem - przepis na jednogarnkowy obiad
Kasza bulgur z papryką, pomidorami i kurczakiem doprawiona tymiankiem posmakuje każdemu. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 40 minut.
Kaszotto z suszonymi grzybami - przepis na aromatyczne danie jednogarnkowe
Kaszotto z suszonymi grzybami - przepis na aromatyczne danie jednogarnkowe
Kaszotto z suszonymi grzybami to rozgrzewające i sycące danie pełne leśnych aromatów. Do jego przygotowania potrzebujesz kaszy pęczak.
Kasza gryczana z boczkiem i suszonymi pomidorami - przepis na jednogarnkowe danie
Kasza gryczana z boczkiem i suszonymi pomidorami - przepis na jednogarnkowe danie
Kasza gryczana z boczkiem i suszonymi pomidorami to sycący i prosty przepis na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Kaszę podawaj z serem feta i natką pietruszki.
Kaszotto z pęczakiem i zielonym groszkiem - pyszny przepis na jednogarnkowe danie
Kaszotto z pęczakiem i zielonym groszkiem - pyszny przepis na jednogarnkowe danie
Kaszotto z pęczakiem i zielonym groszkiem to świetna alternatywa dla klasycznego, włoskiego risotto. W naszym przepisie występuje razem z suszonymi grzybami i polskim serem długodojrzewającym.
Curry z warzywami - szybkie i tanie jednogarnkowe danie wegetariańskie
Curry z warzywami - szybkie i tanie jednogarnkowe danie wegetariańskie
Curry z warzywami może być podawane z ryżem, ale wystarczy, że do gotujących się w czerwonym sosie warzyw dodasz ziemniaki i batata, a otrzymasz pyszne, rozgrzewające, jednogarnkowe danie.
Sycący ryż z warzywami i orientalnymi przyprawami - obiad za 10 zł
Sycący ryż z warzywami i orientalnymi przyprawami - obiad za 10 zł
Ryż jaśminowy w połączeniu z marchewką z groszkiem i omletem to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni chińskiej. Jest szybkie, proste, sycące i tanie.
Kotlety sojowe w panierce. Pyszny przepis na wegetariańskie danie
Kotlety sojowe w panierce. Pyszny przepis na wegetariańskie danie
Kotlety sojowe mogą stworzyć naprawdę smaczny i sycący posiłek. W tej wersji z pewnością zasmakują nie tylko wegetarianom!