Marchewka z groszkiem. Przepis na idealny dodatek do każdego obiadu

Marchewka z groszkiem będzie smakowała doskonale w towarzystwie kotletów mielonych i tłuczonych ziemniaków. Zobacz nasz prosty przepis.
Urszula Wilczkowska / 05.12.2019 15:25
DRUKUJ PRZEPIS
Marchewka z groszkiem. Przepis na idealny dodatek do każdego obiadu fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 duże marchewki,
  • puszka groszku konserwowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka mąki,
  • łyżka masła.
Przygotowanie:

Marchewka z groszkiem od zawsze króluje na polskich stołach. Chociaż niektórym osobom kojarzy się raczej z koszmarem z dzieciństwa, sporo osób naprawdę lubi ten dodatek. I wcale nie ma co się dziwić!

Doskonale smakuje z kotletami mielonymi, ale wegetariańskie kotlety z kalafiora również będą do niej pasować. Marchewka z groszkiem może dodać daniu słodyczy, świetnie więc będzie grać na talerzu na przykład z gulaszem. Jak ją przygotować?

  1. Marchewkę umyj, cienko obierz i pokrój w drobną kostkę. Gotuj pod przykryciem w lekko osolonej wodzie tak długo, aż stanie się miękka.
  2. Dodaj odsączony groszek konserwowy.
  3. Odlej 1/3 wody z garnka.
  4. Na osobnej patelni zrób zasmażkę: rozpuść łyżkę masła i dodaj łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj i smaż, aż zacznie się pienić.
  5. Dodaj zasmażkę do garnka z marchewką z groszkiem. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż obtoczy wszystkie kawałki warzyw. Smacznego!

Te dania również będą doskonale pasować do marchewki z groszkiem:
Aromatyczny gulasz wieprzowy
Łosoś z piekarnika

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)