Składniki:
- 3 duże marchewki,
- puszka groszku konserwowego,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka mąki,
- łyżka masła.
Przygotowanie:
Marchewka z groszkiem od zawsze króluje na polskich stołach. Chociaż niektórym osobom kojarzy się raczej z koszmarem z dzieciństwa, sporo osób naprawdę lubi ten dodatek. I wcale nie ma co się dziwić!
Doskonale smakuje z kotletami mielonymi, ale wegetariańskie kotlety z kalafiora również będą do niej pasować. Marchewka z groszkiem może dodać daniu słodyczy, świetnie więc będzie grać na talerzu na przykład z gulaszem. Jak ją przygotować?
- Marchewkę umyj, cienko obierz i pokrój w drobną kostkę. Gotuj pod przykryciem w lekko osolonej wodzie tak długo, aż stanie się miękka.
- Dodaj odsączony groszek konserwowy.
- Odlej 1/3 wody z garnka.
- Na osobnej patelni zrób zasmażkę: rozpuść łyżkę masła i dodaj łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj i smaż, aż zacznie się pienić.
- Dodaj zasmażkę do garnka z marchewką z groszkiem. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż obtoczy wszystkie kawałki warzyw. Smacznego!
Te dania również będą doskonale pasować do marchewki z groszkiem:
Aromatyczny gulasz wieprzowy
Łosoś z piekarnika