pigwa przepisy fot. Adobe Stock

Aromatyczna pigwa: przepisy i porady, co można z niej przyrządzić

Pigwa znana jest głównie jako aromatyczny dodatek do jesiennej herbaty. Świetnie sprawdzi się jednak jako baza deseru, sałatki, a nawet dodatek do mięsa.
Weronika Kwaśniak / 12.10.2015 05:45 / aktualizacja: 02.10.2019 11:27
pigwa przepisy fot. Adobe Stock

Wprawdzie owoce pigwy nie nadają się do bezpośredniego spożycia, ale mogą być składnikiem wielu pysznych przepisów. Naszym zdaniem idealnie komponują się np. z jabłkami i dynią!

Na skróty:

Pigwa jest świetną bazą dla dżemów, marmolad, likierów, galaretek, kompotów oraz nalewek. To jednak nie jedyne jej zastosowanie - podkręci smak mięs i pasuje do jesiennych ciast. Polecamy też sok z pigwy, syrop z pigwy lub pigwę do herbaty.

Owoce możesz rozłożyć w mieszkaniu, a dzięki temu będzie się w nim unosił subtelny, świeży aromat!

Ciasto z pigwą

Składniki:

  • 4 pigwy,
  • 125 g masła,
  • 125 g cukru + dodatkowa łyżka do posypania,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 125 ml mleka,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 350 g mąki,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • cynamon lub cukier puder (według uznania).

ciasto z pigwąfot. Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Owoce pigwy umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Potem pokrój.
  2. Włóż do garnka i zasyp łyżką cukru. Jeśli chcesz, możesz skropić je odrobiną soku z cytryny dla podkręcenia smaku.
  3. Zalej wodą, tak aby owoce były przykryte.
  4. Gotuj, aż owoce zmiękną, od czasu do czasu mieszając.
  5. Potem odsącz i przestudź.
  6. Masło utrzyj z cukrem wanilinowym i cukrem na puszystą masę.
  7. Dodawaj po jednym jajku, nie przerywając miksowania.
  8. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i budyniem. Sypkie składniki wymieszaj z masą maślaną.
  9. Powoli dolewaj mleko, mieszając aż do uzyskania jednolitej struktury.
  10. Ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Pokrojoną pigwę ułóż na cieście.
  11. Placek piecz w 180 stopniach przez około 45 minut. Po wystudzeniu posyp cynamonem lub cukrem pudrem.

Sałatka z pigwą

Składniki:

  • 3 duże pigwy,
  • paczka rukoli, roszponki lub mieszanki sałat,
  • 100 g sera z niebieską lub zieloną pleśnią,
  • 2 duże garście orzechów włoskich,
  • 1 burak,
  • ocet balsamiczny.

sałatka z pigwąfot. Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Owoce pigwy umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na plasterki. Grilluj na patelni grillowej, aż się zrumienią.
  2. Buraka obierz i pokrój na plastry. Piecz w 180 stopniach, aż będzie miękki. Trudno oszacować dokładny czas pieczenia, wszystko zależy od grubości plastrów - najlepiej sprawdzać widelcem.
  3. Na talerzach rozłóż umytą rukolę. Porozkładaj grillowaną pigwę i pieczone buraki.
  4. Orzechy włoskie drobno posiekaj.
  5. Sałatkę posyp pokruszonym serem pleśniowym i posiekanymi orzechami. Całość polej octem balsamicznym.

Polędwiczka z pigwą

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 2 duże pigwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 70 g miodu,
  • 200 ml dowolnego białego wina,
  • 300 ml wody,
  • cynamon,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej,
  • zioła według uznania - suszone lub świeże.

polędwiczka z pigwąfot. Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Pigwy umyj, obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój. 
  2. Wino wymieszaj z wodą, miodem, sokiem z cytryny oraz cynamonem. Do mieszanki włóż owoce i gotuj przez 40 minut.
  3. Mięso natrzyj posiekanym czosnkiem, pieprzem, solą i ziołami.
  4. Polędwiczkę możesz piec w całości, ale polecamy jednak pokrojenie jej np. na 6 kawałków. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
  5. Do brytfanki przełóż uduszoną pigwę wraz z 6 łyżkami zalewy, w której wcześniej się dusiła. Piecz wraz z mięsem przez kolejne 15 minut. Jeśli kawałki polędwiczki są wyjątkowo duże, wydłuż czas pieczenia.
  6. Co kilka minut do naczynia dolewaj odrobinę zalewy.
  7. Pod koniec pieczenia dodaj posiekaną cebulę.

Zobacz też:
Jak zrobić nalewkę z pigwy? 4 przepisy
Jak zrobić dżem z pigwy?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)