Przepisy na pigwę: przepis na sałatkę, przetwory, ciasto i danie obiadowe

Pigwa przepisy fot. Adobe Stock
Najpopularniejszym przepisem na pigwę jest konfitura, którą dodaje się do herbaty. Ale te małe, kwaśno-słodkie owoce świetnie sprawdzą się również jako baza deseru, sałatki, a nawet dodatek do mięsa.
Małgorzata Machnicka / 02.09.2020 11:03
Pigwa przepisy fot. Adobe Stock

Owoce pigwy nie nadają się do bezpośredniego spożycia, ale mogą być składnikiem wielu pysznych przepisów. Pigwa jest świetną bazą dla dżemów, marmolad, likierów, galaretek, kompotów oraz nalewek. To jednak nie jedyne jej zastosowanie - podkręci smak mięs i pasuje do jesiennych ciast. Polecamy też sok z pigwysyrop z pigwy lub pigwę do herbaty.

Spis treści:

  1. Przepis na ciasto z pigwą
  2. Przepis na sałatkę z pigwą
  3. Przepis na polędwiczki z pigwą
  4. Przepis na nalewkę z pigwy
  5. Przepis na dżem z pigwy

Przepis na ciasto z pigwą

Składn​iki:

  • 4 pigwy,
  • 125 g masła,
  • 125 g cukru + dodatkowa łyżka do posypania,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 125 ml mleka,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 350 g mąki,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • cynamon lub cukier puder (według uznania).

Sposób przyg​otowania:

  1. Owoce pigwy umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój na mniejsze części.
  2. Włóż do garnka i zasyp łyżką cukru. Jeśli chcesz, możesz skropić je odrobiną soku z cytryny dla podkręcenia smaku.
  3. Zalej wodą tak, aby owoce były przykryte.
  4. Gotuj, aż owoce zmiękną, od czasu do czasu mieszając.
  5. Potem odsącz i przestudź.
  6. Masło utrzyj z cukrem waniliowym i cukrem na puszystą masę.
  7. Dodawaj po jednym jajku, nie przerywając miksowania.
  8. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i budyniem. Sypkie składniki wymieszaj z masą maślaną.
  9. Powoli dolewaj mleko, mieszając aż do uzyskania jednolitej struktury.
  10. Ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Pokrojoną pigwę ułóż na cieście.
  11. Placek z pigwą piecz w 180 stopniach przez około 45 minut. Po wystudzeniu posyp cynamonem lub cukrem pudrem.

ciasto z pigwąfot. Adobe Stock

Przepis na sałatkę z pigwą

Składnik​i:

  • 3 duże pigwy,
  • paczka rukoli, roszponki lub mieszanki sałat,
  • 100 g sera z niebieską lub zieloną pleśnią,
  • 2 duże garście orzechów włoskich,
  • 1 burak,
  • ocet balsamiczny.

Sposób przyg​otowania:

  1. Owoce pigwy umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na plasterki. Grilluj na patelni grillowej, aż się zrumienią.
  2. Buraka obierz i pokrój na plastry. Piecz w 180 stopniach, aż będzie miękki. Trudno oszacować dokładny czas pieczenia, wszystko zależy od grubości plastrów - najlepiej sprawdzać widelcem.
  3. Na talerzach rozłóż umytą rukolę. Porozkładaj grillowaną pigwę i pieczone buraki.
  4. Orzechy włoskie drobno posiekaj.
  5. Sałatkę posyp pokruszonym serem pleśniowym i posiekanymi orzechami. Całość polej octem balsamicznym.

sałatka z pigwąfot. Adobe Stock

Przepis na polędwiczki wieprzowe z pigwą

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 2 duże pigwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 70 g miodu,
  • 200 ml białego wina,
  • 300 ml wody,
  • cynamon,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce pigwy umyj, obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. Wino wymieszaj z wodą, miodem, sokiem z cytryny oraz cynamonem. Do mieszanki włóż owoce i gotuj przez 40 minut.
  3. Mięso natrzyj tymiankiem, posiekanym czosnkiem, pieprzem, solą i ziołami.
  4. Polędwiczkę możesz piec w całości, ale polecamy jednak pokrojenie jej np. na 6 kawałków. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
  5. Do brytfanki przełóż uduszoną pigwę wraz z 6 łyżkami zalewy, w której wcześniej się dusiła. Piecz wraz z mięsem przez kolejne 15 minut. Jeśli kawałki polędwiczki są wyjątkowo duże, wydłuż czas pieczenia.
  6. Co kilka minut do naczynia dolewaj odrobinę zalewy, pod koniec pieczenia dodaj posiekaną cebulę.
  7. Polędwiczkę wieprzową z pigwą podawaj z pieczonymi ziemniakami lub ryżem. 

polędwiczka z pigwąfot. Adobe Stock

Przepis na nalewkę z pigwy

Składniki:

  • 2 kg pigwy,
  • 400 g cukru,
  • 1 l spirytusu 70%.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce pigwy umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż do dużego słoja i zasyp cukrem. Odstaw na tydzień w ciepłe miejsce.
  3. Po tym czasie zlej syrop, a owoce zalej spirytusem i odstaw na 2 miesiące.
  4. Połącz nalew z owoców z alkoholem i przefiltruj przez gazę.
  5. Nalewkę z pigwy przelej do mniejszych butelek i odstaw na 4 miesiące w zacienione miejsce.

nalewka z pigwy przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na dżem z pigwy

Składniki:

  • 2 kg pigwy,
  • 200 ml wody,
  • 400 g cukru,
  • laska wanilii,
  • sok z 1 cytryny. 

Sposób przygotowania:

  1. Owoce pigwy umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. Przełóż do garnka, dodaj wodę i zagotuj. 
  3. Gotuj na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając.
  4. Po około 30 minutach dodaj cukier, laskę wanilii i sok z cytryny.
  5. Zestaw garnek z ognia i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
  6. Następnego dnia ponownie zagotuj i duś przez około godziny. 
  7. Gorący dżem z pigwy przełóż do wyparzonych słoików, zamknij i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. 

przepis na dżem z pigwy
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na dania i przetwory z pigwy:

Pyszna miodówka, czyli nalewka z pigwy z miodem, cytryną na wódce i spirytusie
Pyszna miodówka, czyli nalewka z pigwy z miodem, cytryną na wódce i spirytusie
Miodówka to prawdziwa uczta dla podniebienia – słodka, intensywna i pełna naturalnych aromatów. Zastanawiasz się, jak ją przygotować samodzielnie w domu? Sprawdź te pyszne przepisy - nie tylko tradycyjną recepturę, ale także pomysły na wariacje z imbirem, cytryną i innymi dodatkami. Sprawdź, jak zaskoczyć gości domową nalewką.
Pyszne i aromatyczne przetwory z pigwy: sprawdzone babcine przepisy na dżem, konfiturę, sok i nalewkę
Pyszne i aromatyczne przetwory z pigwy: sprawdzone babcine przepisy na dżem, konfiturę, sok i nalewkę
Przetwory z pigwy są proste w przygotowaniu i pozwalają zachować smak tego niezwykłego owocu na dłużej. Spory zapas pigwy możesz wykorzystać do zrobienia orzeźwiających nalewek lub dżemów. Przetwory z pigwy to doskonałe remedium na przeziębienie, stany grypowe czy problemy żołądkowe, a także pyszna przekąska.
Nalewka pigwowa - przepis na spirytusie i miodzie
Nalewka pigwowa - przepis na spirytusie i miodzie
Nalewka pigwowa przygotowywana jest z mało popularnych w Polsce owoców pigwy. Jest aromatyczna, intensywna w smaku i mocna. To typowy trunek dla Podlasia. Przepis na nalewkę pigwową wymaga dojrzałych owoców pigwy, alkoholu, cukru i wanilii.
Przepisy na pigwę: przepis na sałatkę, przetwory, ciasto i danie obiadowe
Przepisy na pigwę: przepis na sałatkę, przetwory, ciasto i danie obiadowe
Najpopularniejszym przepisem na pigwę jest konfitura, którą dodaje się do herbaty. Ale te małe, kwaśno-słodkie owoce świetnie sprawdzą się również jako baza deseru, sałatki, a nawet dodatek do mięsa.
Dżem z pigwy - prosty i sprawdzony przepis
Dżem z pigwy - prosty i sprawdzony przepis
Dżem z pigwy jest doskonały jako dodatek do herbaty lub przełożenia naleśników. Do jego przygotowania potrzebujesz 2 kilogramów owoców, 700 gramów cukru, sok z cytryny i wodę.
Nalewka z pigwy - dwa sprawdzone, proste przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z pigwy - dwa sprawdzone, proste przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z pigwy jest polecana przy przeziębieniu i spadku odporności. Możesz ją przyrządzić zarówno na bazie wódki, jak i samego spirytusu.
PIGWA: pigwa do herbaty, przetwory z pigwy, dżem z pigwy
PIGWA: pigwa do herbaty, przetwory z pigwy, dżem z pigwy
Pigwa to doskonały składnik wielu nalewek, dżemów lub deserów – zobacz nasze przepisy na przetwory z pigwy!
Pigwa - stara prawie jak świat
Pigwa - stara prawie jak świat
Niewątpliwie w dzisiejszych czasach owoce pigwy nie są tak popularne jak na przykład 4000 lat temu, gdy drzewka pigwy były uprawiane na ziemiach Babilonii. A szkoda.
PIGWA: pigwa nalewka, pigwa sok, pigwa syrop
PIGWA: pigwa nalewka, pigwa sok, pigwa syrop
Pigwa to składnik wielu nalewek, soków i deserów, który z pewnością powinien znaleźć się w Twoim menu – sprawdź nasze przepisy!
Ciasto z pigwą - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto z pigwą - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na nietypowy wypiek? Pyszne ciasto z pigwą!
Co zrobić z pigwy - inspiracje
Co zrobić z pigwy - inspiracje
Przyda się nie tylko do nalewek!
Nalewka z pigwy - przepis na pyszną nalewkę
Nalewka z pigwy - przepis na pyszną nalewkę
Do czego najlepiej wykorzystać owoce pigwy? Sprawdź nasz przepis na nalewkę!
Pigwowa nalewka - przepis składniki i przygotowanie
Pigwowa nalewka - przepis składniki i przygotowanie
Ta pigwowa nalewka nie może się nie udać - wypróbuj nasz przepis!
Nalewka z pigwy - przepis składniki i przygotowanie
Nalewka z pigwy - przepis składniki i przygotowanie
Nalewkę z pigwy podawaj z czystą lub rozcieńczoną wodą, najlepiej lekko schłodzoną.

Redakcja poleca

REKLAMA