Pigwówka - nalewka z pigwy

Pigwówka, tzn. nalewka z mało popularnych w Polsce owoców pigwy, jest typowym dla Podlasia trunkiem. Intensywna w smaku i… mocna.
pigwa fot. Fotolia

 

Pigwówkę przyrządza się z dojrzałych owoców pigwy – na 1 kg owoców potrzeba 1 kg cukru, 1 l czystej wódki i 1 l spirytusu . Niepowtarzalnego aromatu doda wanilia, tak więc należy przygotować także 1 laskę wanilii. 

Zobacz także: Nalewka z czarnych jagód

Owoce pigwy trzeba dokładnie wypłukać, pokroić w ćwiartki, odrzucić pestki, następnie zasypać cukrem. Zasypane cukrem owoce należy odstawić na 2-3 tygodnie – koniecznie w zakręconych szczelnie słoikach. Najlepiej, aby miejsce, w którym stać będą słoiki, było miejscem ciepłym. Co kilka dni, dla lepszego efektu, wypada wstrząsnąć słojami. 

Kilkanaście dni „leżakowania” sprawi, że wytworzy się syrop, który będzie stanowił bazę pod nalewkę z pigwy – należy go zlać i połączyć z uprzednio wymieszaną ze spirytusem wódką. Pozostałe owoce można zmiksować, odcisnąć z nich sok, następnie wraz z wanilią dodać do nalewki. Po miesiącu trunek należy przecedzić (najlepiej przez gazę) i rozlać do butelek. Tak przygotowaną nalewkę powinno się odstawić na 6 miesięcy. Po upływie tego czasu nalewki można skosztować.

Trzeba jednak pamiętać, że im starsza pigwówka, tym jej smak lepszy a charakter bardziej szlachetny.

Polecamy również: Jak zrobić nalewkę porzeczkową?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/6 lat temu
Pigwa to ciekawy owoc,na nalewkę idealnie pasuje:)
/7 lat temu
zrobilem nalewke z pigwy smak ok ale jak przelewalem i filtrowalem to robi sie taka biale piana na wierzchu dlaczego?
/8 lat temu
Postarajcie sie o siatkę do SITODRUKU ! Nie ma lepszych filtrów do naszych celów !!! Jak prostokątny kawałek tejże złożysz jak 'torebkę' do herbaty MOŻNA WKŁADAĆ DO MACERACJI ZIOŁA I PRZYPRAWY, NALEW WYCIĄGNIE ,A NIE ZOSTANIE ZAŚMIECONY!