nalewka pigwowa fot. Adobe Stock

Nalewka pigwowa - przepis na spirytusie i miodzie

Nalewka pigwowa przygotowywana jest z mało popularnych w Polsce owoców pigwy. Jest aromatyczna, intensywna w smaku i mocna. To typowy trunek dla Podlasia. Przepis na nalewkę pigwową wymaga dojrzałych owoców pigwy, alkoholu, cukru i wanilii.
Marta Kosakowska / 08.09.2020 19:03
nalewka pigwowa fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Nalewka pigwowa na spirytusie i wódce
  2. Nalewka pigwowa na miodzie i rumie
  3. Na co nalewka pigwowa?

Nalewka pigwowa na spirytusie i wódce

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l czystej wódki,
  • 1 l spirytusu,
  • 1 laska wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce pigwy dokładnie wypłucz. Pokrój w ćwiartki, odrzuć pestki, następnie zasyp cukrem.
  2. Zasypane cukrem owoce odstaw na 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Powinny być umieszczone w słoikach. Sprawdź, czy są szczelnie zakręcone.
  3. Co kilka dni, wstrząśnij słojami.
  4. Po upływie 2-3 tygodni zlej powstały syrop.
  5. Połącz syrop z wódką.
  6. Pozostałe owoce zmiksuj, a następnie odciśnij z nich sok.
  7. Do soku dodaj wanilię i całość wlej do nalewki.
  8. Po 4 tygodniach sok z pigwy przecedź przez gazę.
  9. Rozlej nalewkę z pigwy do butelek. Odstaw na 6 miesięcy.

Nalewka pigwowa na miodzie i rumie

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 25 dag cukru,
  • 1,5 l wódki,
  • 50 ml rumu,
  • 4 łyżki miodu lipowego,
  • sok i skórka z 1/2 pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce pigwy umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój i zalej wódką w dużym słoju.
  2. Po 2-3 tygodniach zlej ekstrakt i odstaw.
  3. Owoce pigwy zasyp cukrem, zakręć w słój.
  4. Odstaw słój na około 7 dni, aż rozpuści się cukier. Codziennie wstrząsaj słojem, żeby wspomóc proces.
  5. Zlej syrop z pigwy, połącz z otrzymanym wcześniej ekstraktem.
  6. Dodaj miód, rum, sok i skórkę z pomarańczy.
  7. Odstaw na 2 tygodnie.
  8. Następnie przelej nalewkę przez sito. Odstaw do sklarowania. Po 2 miesiącach dojrzewania nalewka pigwowa będzie gotowa.

Na co nalewka pigwowa?

Pigwa to owoc, który zawiera bardzo dużo witaminy C. Z tego względu niektórych źródłach bywa nazywana polską cytryną.

Nalewka pigwowa to domowy specyfik na wzmocnienie odporności. Dawkowana w niewielkich ilościach, może być pomocna w leczeniu przeziębienia i grypy. Działa rozgrzewająco, a także wzmacnia organizm, który walczy z infekcją.

Ponadto nalewka z pigwy wspomaga trawienie, więc zaleca się jej picie po ciężkostrawnych posiłkach. Działa łagodząco na żołądek i jelita.

Treść artykułu pierwotnie opublikowana 17.08.2009.

Więcej przepisów na nalewki:
Nalewka z czarnych jagód
Jak zrobić nalewkę porzeczkową?