Spis treści:
Nalewka pigwowa na spirytusie i wódce
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy,
- 1 kg cukru,
- 1 l czystej wódki,
- 1 l spirytusu,
- 1 laska wanilii.
Sposób przygotowania:
- Owoce pigwy dokładnie wypłucz. Pokrój w ćwiartki, odrzuć pestki, następnie zasyp cukrem.
- Zasypane cukrem owoce odstaw na 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Powinny być umieszczone w słoikach. Sprawdź, czy są szczelnie zakręcone.
- Co kilka dni, wstrząśnij słojami.
- Po upływie 2-3 tygodni zlej powstały syrop.
- Połącz syrop z wódką.
- Pozostałe owoce zmiksuj, a następnie odciśnij z nich sok.
- Do soku dodaj wanilię i całość wlej do nalewki.
- Po 4 tygodniach sok z pigwy przecedź przez gazę.
- Rozlej nalewkę z pigwy do butelek. Odstaw na 6 miesięcy.
Nalewka pigwowa na miodzie i rumie
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy,
- 25 dag cukru,
- 1,5 l wódki,
- 50 ml rumu,
- 4 łyżki miodu lipowego,
- sok i skórka z 1/2 pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Owoce pigwy umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój i zalej wódką w dużym słoju.
- Po 2-3 tygodniach zlej ekstrakt i odstaw.
- Owoce pigwy zasyp cukrem, zakręć w słój.
- Odstaw słój na około 7 dni, aż rozpuści się cukier. Codziennie wstrząsaj słojem, żeby wspomóc proces.
- Zlej syrop z pigwy, połącz z otrzymanym wcześniej ekstraktem.
- Dodaj miód, rum, sok i skórkę z pomarańczy.
- Odstaw na 2 tygodnie.
- Następnie przelej nalewkę przez sito. Odstaw do sklarowania. Po 2 miesiącach dojrzewania nalewka pigwowa będzie gotowa.
Na co nalewka pigwowa?
Pigwa to owoc, który zawiera bardzo dużo witaminy C. Z tego względu niektórych źródłach bywa nazywana polską cytryną.
Nalewka pigwowa to domowy specyfik na wzmocnienie odporności. Dawkowana w niewielkich ilościach, może być pomocna w leczeniu przeziębienia i grypy. Działa rozgrzewająco, a także wzmacnia organizm, który walczy z infekcją.
Ponadto nalewka z pigwy wspomaga trawienie, więc zaleca się jej picie po ciężkostrawnych posiłkach. Działa łagodząco na żołądek i jelita.
Treść artykułu pierwotnie opublikowana 17.08.2009.
Więcej przepisów na nalewki:
Nalewka z czarnych jagód
Jak zrobić nalewkę porzeczkową?