Pigwa do herbaty - przepis na aromatyczny i rozgrzewający dodatek

Pigwa do herbaty nada naparowi pięknego aromatu. Przygotuj 1 kg bardzo dojrzałych owoców pigwy, 300 g cukru i cynamon. Słoiki należy pasteryzować przez 20 minut.
Weronika Kwaśniak / 27.08.2020 21:31
DRUKUJ PRZEPIS
Pigwa do herbaty - przepis na aromatyczny i rozgrzewający dodatek fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg bardzo dojrzałych owoców pigwy,
  • 300 g cukru,
  • opcjonalnie: cynamon.
Przygotowanie:

Pigwa do herbaty to nie tylko dodatek smakowy. Przetwory z pigwy zawierają mnóstwo witaminy C, dlatego warto je przygotowywać - w sezonie jesienno-zimowym przydadzą się dla wzmocnienia odporności!

Pigwa do herbaty powinna być przygotowywana z najbardziej dojrzałych owoców.

  1. Owoce pigwy dokładnie umyj. Nie musisz ich obierać, ale możesz to zrobić.
  2. Pozbaw pigwę gniazd nasiennych.
  3. Pokrój owoce na małe kawałki.
  4. Zasyp cukrem i odstaw na 2-3 godziny, aby puściły trochę soku.
  5. Gdy pigwa puści sok, przełóż ją wraz z cukrem do słoików. Możesz doprawić cynamonem, jeśli lubisz jego aromat.
  6. Słoiki z przetworami wstaw do szerokiego garnka, zalej wodą do mniej więcej 2/3 wysokości.
  7. Nałóż pokrywkę i pasteryzuj przez 20 minut.
  8. Potem wyjmij słoiki z pigwą do herbaty i poustawiaj do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia.

Zobacz więcej przepisów z pigwą:
Ciasto z pigwą
Dżem z pigwy
Nalewka z pigwy
Syrop z pigwy
Galaretka z pigwy
Marmolada pigwowa

DRUKUJ PRZEPIS