Pigwa do herbaty: aromatyczny dodatek, który zastąpi cytrynę

Pigwa do herbaty to pomysł nie tylko na dodanie napojowi niepowtarzalnego smaku. Ten owoc słynie również ze swoich dobroczynnych właściwości - wzmacnia odporność!
Weronika Kwaśniak / 03.09.2016 21:31
DRUKUJ PRZEPIS
Pigwa do herbaty: aromatyczny dodatek, który zastąpi cytrynę fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg bardzo dojrzałych owoców pigwy,
  • 300 g cukru,
  • opcjonalnie: cynamon.
Przygotowanie:

Zobacz nasz przepis na pigwę do herbaty:

  1. Owoce dokładnie umyj. Nie musisz ich obierać, ale możesz to zrobić.
  2. Pozbaw pigwę gniazd nasiennych.
  3. Pokrój owoce na małe kawałki.
  4. Zasyp cukrem i odstaw na 2-3 godziny, aby puściły trochę soku.
  5. Gdy pigwa puści sok, przełóż ją wraz z cukrem do słoików. Możesz doprawić cynamonem.
  6. Słoiki z przetworami wstaw do szerokiego garnka, zalej wodą do mniej więcej 2/3 wysokości.
  7. Nałóż pokrywkę i pasteryzuj przez 20 minut.
  8. Potem wyjmij słoiki i poustawiaj do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia.

Sprawdź też:
Dżem z pigwy
Nalewka z pigwy

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)