Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg bardzo dojrzałych owoców pigwy,
- 300 g cukru,
- opcjonalnie: cynamon.
Przygotowanie:
Pigwa do herbaty to nie tylko dodatek smakowy. Przetwory z pigwy zawierają mnóstwo witaminy C, dlatego warto je przygotowywać - w sezonie jesienno-zimowym przydadzą się dla wzmocnienia odporności!
Pigwa do herbaty powinna być przygotowywana z najbardziej dojrzałych owoców.
- Owoce pigwy dokładnie umyj. Nie musisz ich obierać, ale możesz to zrobić.
- Pozbaw pigwę gniazd nasiennych.
- Pokrój owoce na małe kawałki.
- Zasyp cukrem i odstaw na 2-3 godziny, aby puściły trochę soku.
- Gdy pigwa puści sok, przełóż ją wraz z cukrem do słoików. Możesz doprawić cynamonem, jeśli lubisz jego aromat.
- Słoiki z przetworami wstaw do szerokiego garnka, zalej wodą do mniej więcej 2/3 wysokości.
- Nałóż pokrywkę i pasteryzuj przez 20 minut.
- Potem wyjmij słoiki z pigwą do herbaty i poustawiaj do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia.
Zobacz więcej przepisów z pigwą:
Ciasto z pigwą
Dżem z pigwy
Nalewka z pigwy
Syrop z pigwy
Galaretka z pigwy
Marmolada pigwowa