Co zrobić z czerwonej porzeczki? To przede wszystkim świetny materiał na ciasta, desery oraz lekkie galaretki. Świetnie smakują także przetwory z czerwonej porzeczki. Ich smak idealnie orzeźwia w upalne dni, ale pasuje także do jesienno-zimowych wieczorów pod kocykiem. Zobacz, co można zrobić z czerwonej porzeczki, aby pokreślić smak lata o każdej porze roku.
Spis treści:
Co zrobić z czerwonej porzeczki: kompot
Kompot z czerwonej porzeczki to świetna alternatywa dla letniej lemoniady z cytryną. Można pić go na ciepło i na zimno. Czerwona porzeczka jest niewielka, więc aby przygotować intensywny w smaku napój, wykorzystaj ich jak najwięcej!
Składniki:
- kilogram czerwonej porzeczki,
- litr wody,
- 230 g drobnego cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Czerwoną porzeczkę umyj i usuń ogonki oraz listki. Wrzuć do garnka z wodą i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj ok. pół godziny. Po tym czasie dodaj cukier i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Ilość cukru możesz dowolnie modyfikować.
- Dodaj sok z cytryny, a następnie ponownie wymieszaj.
- Gotowy kompot lekko wystudź i część rozlej do butelek lub słoików. Nie przecedzaj. Resztę kompotu z czerwonych porzeczek zużyj na bieżąco.
fot. Co zrobić z czerwonej porzeczki: kompot z czerwonej porzeczki/Adobe Stock, seva_blsv
Co zrobić z czerwonej porzeczki: ciasto z czerwoną porzeczką
Ciasto z czerwoną porzeczką możesz przygotować w kilka chwil. Jest puszyste, pełne smaku i idealnie pasuje zarówno do gorącej kawy, jak i schłodzonej lemoniady.
Składniki:
- 600 g czerwonej porzeczki,
- 4 jajka,
- 500 g mąki pszennej typ 450,
- pół szklanki drobnego cukru lub słodzika,
- 250 g masła lub margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka żelatyny,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Czerwoną porzeczkę umyj i usuń ogonki.
- Masło rozpuść i lekko wystudź.
- W dużej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. W osobnej misce ubij jajka z cukrem zwykłym i wanilinowym. Dodaj suche składniki oraz rozpuszczone i wystudzone masło.
- Całość zmiksuj na gładką, jednolitą masę.
- Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj szpatułką i piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Gotowe ciasto wystudź.
- 400 g czerwonej porzeczki przełóż do garnka, dodaj kilka łyżek wody i smaż, aż owoce się rozpadną i powstanie gęsty sos. Kiedy mus lekko ostygnie, dodaj żelatynę, całość wymieszaj.
- Upieczone ciasto przekrój na pół, aby powstały dwa identyczne "spody". Na pierwszą część ciasta wyłóż mus porzeczkowy.
- Przykryj drugą częścią ciasta, udekoruj cukrem pudrem oraz pozostałą częścią świeżych porzeczek.
fot. Co zrobić z czerwonej porzeczki: ciasto z czerwoną porzeczką/Adobe Stock, Brebca
Co zrobić z czerwonej porzeczki: dżem porzeczkowy
Dżem z czerwonej porzeczki to pyszny dodatek do kanapek, naleśników czy racuchów. Możesz także podawać go z lodami i dekorować nimi ciastka.
Składniki:
- kilogram czerwonej porzeczki,
- 250 g cukru,
- łyżka skórki z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Czerwoną porzeczkę umyj i usuń ogonki.
- Owoce przełóż do garnka, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez kilka minut.
- Kiedy porzeczki zaczną puszczać sok, zmniejsz ogień na minimalny i gotuj jeszcze ok. 15 minut.
- Dodaj skórkę z cytryny i jeszcze przez chwilę gotuj.
- Zdejmij z ognia i przełóż gotowy dżem do wyparzonych, suchych słoików. Zapasteryzuj.
fot. Co zrobić z czerwonej porzeczki: dżem z czerwonej porzeczki/Adobe Stock, Maria
Czytaj także:
Wino z czerwonych porzeczek
Właściwości porzeczek
Ciasto z porzeczkami i galaretką