Proste ciasta na Wielkanoc to szybkie przepisy na pyszne wypieki, dzięki którym wielkanocne przygotowania pójdą wyjątkowo sprawnie. Nawet jeśli nie jesteś fanką pieczenia ciast i brakuje ci wprawy, te przepisy na pewno się udadzą.
Spis treści:
Prosta babka wielkanocna
Składniki:
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cytryna,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- cukier puder do obsypania,
- masło do wysmarowania formy + bułka tarta do jej wysypania.
Sposób przygotowania:
- Cytrynę sparz wrzątkiem, będziesz potrzebować z niej skórki i soku. Skórkę zetrzyj na tarce. Z cytryny wyciśnij też sok.
- Masło umieść w rondelku, roztop. Dodaj do niego sok i skórkę z cytryny.
- Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier. Ucieraj przez około 8-10 minut, aż powstanie jasna i puszysta masa. Dobrze jest, aby jajka miały temperaturę pokojową - ładniej się ubiją.
- Pod koniec ubijania dodaj cukier wanilinowy.
- W drugiej misce wymieszaj suche składniki - przesiej do niej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Do masy jajecznej dodaj suche składniki, krótko zmiksuj na jednolitą masę.
- Na samym końcu do masy na prostą babkę dodaj masło - krótko zmiksuj lub wmieszaj szpatułką.
- Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przelej do niej gotową masę.
- Piecz w 170 stopniach C przez około 45 minut.
- Gdy babka wystygnie, wyjmij ją z formy i obsyp cukrem pudrem. Proste ciasto na Wielkanoc gotowe!
fot. Proste ciasto na Wielkanoc: babka/Adobe Stock, pbd Studio
Prosty mazurek wielkanocny
Banalnie prosty mazurek wielkanocny składa się z kruchego spodu i polewy kajmakowej. Wierzch ciasta udekoruj bakaliami. Aby jeszcze bardziej uprościć sobie proces przygotowania, możesz masę kajmakową zastąpić gotową masą z puszki. Wtedy... chyba nie będzie istniało prostsze ciasto na Wielkanoc!
Składniki:
- 250 g masła,
- 300 g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 100 cukru pudru,
- wybrane bakalie.
Na masę kajmakową:
- 2 szklanki cukru,
- 1 szklanka śmietany 18%,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Zimne masło posiekaj w kostkę, dodaj mąkę i cukier.
- Dodaj żółtka, zagnieć aż powstanie gładka, jednolita masa. Gotową masę uformuj w kulę, owiń w folię i włóż do zamrażarki na 20 minut (lub na 40 minut do lodówki).
- Gdy ciasto się schłodzi, blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, wylep ciastem. Na brzegu uformuj rant. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Piecz przez około 20 minut w 200 stopniach C, aż kruche ciasto na mazurek zrobi się złociste.
- Teraz przygotuj masę do posmarowania mazurka - możesz jednak pominąć ten krok i kupić gotowy kajmak w puszce.
- Do rondelka wlej śmietanę, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Podgrzewaj, co chwilę mieszając. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj masę przez ok. 10 minut - uważaj jednak, bo bardzo łatwo ją przypalić.
- Gotową masą wysmaruj mazurek, wierzch udekoruj wybranymi bakaliami.
fot. Proste ciasto na Wielkanoc: mazurek/Adobe Stock, Monika
Wielkanocne brownie
Do dekoracji pysznego brownie wykorzystaj czekoladowe pisanki.
Składniki:
- 200 g masła,
- 300 g czekolady,
- 3 jajka,
- 250 g cukru,
- 135 g mąki,
- czekoladowe pisanki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połam na kawałki i wraz z pokrojonym w kostkę masłem, umieść w rondlu albo garnku o grubym dnie. Podgrzewaj, co chwilę mieszając, aż masło i czekolada roztopią się, a potem stworzą jednolitą masę.
- W dużej misce jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj czekoladę z masłem, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę, ponownie zmiksuj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę.
- Piecz przez 25 minut w 180 stopniach C. Wierzch wystudzonego brownie możesz udekorować polewą czekoladową albo czekoladowymi pisankami.
fot. Czekoladowe brownie wielkanocne/Adobe Stock, galiyahassan
Zobacz więcej przepisów na proste ciasta na Wielkanoc: