Pachnące pomidory, aromatyczna papryka, wyrazisty seler. Do tego chrupka cebula, pachnąca pietruszka i orzeźwiający charakter cytryny – oto gazpacho. Pomidorowy chłodnik rodem z Hiszpanii cieszy się u nas coraz większą popularnością. Gazpacho przyrządza się błyskawicznie i bez gotowania, a doskonałość tej prostej w przygotowaniu zupy kryje się w dojrzałych, przepełnionych smakiem pomidorach.
Składniki:
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 425 ml pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- średnia czerwona papryka
- czerwona cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- grzanki do dekoracji
Zobacz także: Czym hiszpańska kuchnia stoi?
Przygotowanie:
Pokrój drobno cebulę, paprykę, seler naciowy i pietruszkę. Do blendera wlej przecier pomidorowy i sok z odcedzonych pomidorów. Dodaj połowę posiekanych warzyw i 2 ząbki czosnku. Wszystko dokładnie zmiksuj i przelej do większego naczynia. Dodaj pomidory z puszki, pozostałe drobno posiekane warzywa, dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin. Jeśli nie masz czasu, możesz dodać do zupy pokruszone kostki lodu – schłodzą ją równie dobrze. Podawaj udekorowane grzankami. Smacznego!
Zobacz także: Paella, co to jest?
Źródło: valfrutta.pl/om