Składniki:
- dwa pęczki botwiny
- kilka liści szczawiu
- pół cytryny
- 2 jajka
- 750 ml maślanki lub zsiadłego mleka
- 250 ml gęstej śmietany
- 2 ogórki
- pęczek rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Jak zrobić chłodnik litewski?
- Botwinkę oczyść, opłucz. Jeśli buraczki są większe, obierz je i pokrój w słupki. Liście wraz z łodygami grubo posiekaj.
- Szczaw opłucz, posiekaj. Botwinkę i szczaw włóż do garnka, zalej wrzątkiem, tak aby tylko je przykrywał.
- Dodaj sól, gotuj ok. 5 min, zakwaś sokiem z cytryny, ostudź.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, pokrój w cząstki.
- W dużym naczyniu wymieszaj trzepaczką maślankę i śmietanę.
- Połącz z botwinką i wywarem.
- Dodaj pokrojony w kostkę ogórek, plasterki rzodkiewek, zmiażdżony czosnek i posiekaną zieleninę.
- Chłodnik dopraw cukrem, solą i pieprzem. Podawaj z jajkiem.
Przepis z "Przyjaciółki"