Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 pęczki młodej botwinki bez buraczków
- 2 szklanki zsiadłego mleka
- 2 szklanki kwasu buraczanego
- 30 dag szynki w kawałku
- 4 ogórki małosolne
- mała cebulka cukrowa
- 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
- pęczek koperku
- 4 ząbki czosnku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- cukier
- sól
- pieprz
- ew. sok z cytryny
Przygotowanie:
- Oczyszczoną i dokładnie opłukaną botwinkę pokrój i ugotuj do miękkości w szklance wody z niewielką ilością soli. Lekko przestudź, a następnie dodaj do niej kwas buraczany oraz zsiadłe mleko.
- Cebulkę oraz opłukany koperek i szczypiorek bardzo drobno posiekaj. Ogórki zetrzyj na tarce. Szynkę pokrój w kosteczkę.
- Przygotowane składniki dodaj do botwinki, wymieszaj. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą cukru, solą oraz odrobiną czarnego pieprzu. W razie potrzeby zakwaś chłodnik kilkoma kroplami soku z cytryny. Odstaw do lodówki na godzinę. Chłodnik podawaj z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.