Kuchnia hiszpańska: Gazpacho

Gazpacho to chłodnik na bazie świeżych, zmiksowanych warzyw rodem ze słonecznej Andaluzji. W oryginale gazpacho było zupą wieśniaków i chłodnik ten spożywało się podczas pracy w polu w gorące, letnie dni.
/ 09.08.2010 07:50

Gazpacho to chłodnik na bazie świeżych, zmiksowanych warzyw rodem ze słonecznej Andaluzji. W oryginale gazpacho było zupą wieśniaków i chłodnik ten spożywało się podczas pracy w polu w gorące, letnie dni.

Gazpacho jak żadna inna zupa na zimno potrafi w błyskawiczny sposób orzeźwić i „postawić na nogi” w duszny, upalny dzień. Czasami do gazpacho dodaje się także kostki lodu, aby jeszcze bardziej wzmocnić jego orzeźwiający efekt.

Gazpacho można podawać na dwa sposoby. Pierwszy to dodać do niego na osobnych miseczkach lub polane gazpacho większe kawałki świeżych warzyw takich jak ogórki, cebula, pomidorki czy papryka, a także zaserwować z kawałkami przypieczonego chleba. Drugi sposób to podanie gazpacho do picia, rozcieńczonego lodowata wodą, który pijemy w szklankach.
Idealne gazpacho powinno być świeże, mocno zmrożone, przyprawione, ale nie ostre i tylko z lekkim dodatkiem octu.

Składniki:

  • ½ szklanki octu z białego wina,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 świeży ogórek,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 600 g pomidorów,
  • 100 g chleba,
  • sól i pieprz.

Jako dodatek do gazpacho:

  • kawałki świeżych ogórków,
  • pokrojona na kawałki czerwona cebula,
  • połówki małych pomidorków,
  • ćwiartki jajek na twardo,
  • kawałeczki przypieczonego chleba.


Wykonanie:
Namoczyć chleb w miseczce zalewając go wodą i octem. Obrać pomidory i pozbawić nasionek.
Umyć, pozbawić nasionek także papryki. Obrać ze skórki ogórek i cebulę.
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miksera, a następnie dodać oczyszczone papryki, ogórek, cebulę i ząbek czosnku, sól i oliwę z oliwek. Zmiksować wszystko na kremową i gęstą masę. Następnie dodać odciśnięty chleb, sól i pieprz do smaku i odrobinę octu z białego wina według osobistego gustu (który jednak nie powinien być mocno wyczuwalny). Zmiksować raz jeszcze wszystkie składniki.
Tak przygotowane gazpacho włożyć do lodówki na parę godzin, aby się dobrze schłodziło.
Gazpacho podajemy w miseczkach w akompaniamencie pokrojonych świeżych warzyw i lekko przypieczonego, chrupiącego chleba.

Redakcja poleca

REKLAMA