Jeśli zdecydowałaś, że babeczki, serniczki czy inny skromniejszy deser na walentynki to za mało, by wyrazić twoje uczucia, możesz upiec tort walentynkowy. Jego przygotowanie wymaga więcej czasu i pracy, za to okazałe ciasto na walentynki to doskonały sposób na twój prezent od serca.
Bezowy tort walentynkowy
Składniki na bezę:
- 6 białek,
- 250 g cukru drobnego do wypieków,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli.
Składniki na krem kawowy:
- 250 g śmietany 36%,
- 250 g serka mascarpone,
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- pół tabliczki mlecznej czekolady,
- kilka truskawek,
- 3 łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Białka wyjmij z lodówki (powinny mieć temperaturę pokojową). Ubij je ze szczyptą soli na sztywno, następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier.
- Beza powinna mieć gładką konsystencję (potrzeba nawet 15 minut), pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i mąkę zimeniaczaną. Sok z cytryny możesz zastąpić octem.
- Na dużej blasze do pieczenia połóż papier i odrysuj 3 równej wielkości okręgi o średnicy około 20 cm.
- Na odrysowane koła, wyłóż masę bezową.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez około 70 minut. Po upieczeniu pozwól, by blaty same wystygły.
- Kawę rozpuść w 1 - 2 łyżkach gorącej wody i odstaw do wystygnięcia.
- Ubij śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Dodaj całkowicie wystudzoną kawę.
- Gotowym kremem przełóż blaty bezowe.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź i polej gotowy tort walentynkowy.
fot. Adobe Stock
Tort walentynkowy w kształcie serca
Składniki na ciasto:
- 220 g mąki,
- 220 g cukru,
- 200 g maślanki,
- 200 g oleju,
- 2 jajka,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka czerwonego barwnika do ciast,
- garść świeżych borówek.
Składniki na krem:
- 200 g zimnego masła,
- 150 g serka typu Philadelphia,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszaj składniki mokre - maślankę, olej i jajka. W drugiej wymieszaj składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, barwnik do ciasta, kakao.
- Następnie wymieszaj obie części. Ciasto powinno mieć jednolity, ciemnoczerwony kolor. W razie potrzeby dodaj więcej kakao lub barwnika.
- Ciasto przełóż do formy do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
- Po upieczeniu ciasto ostudź i pokrój na 3 lub 4 warstwy.
- Zimne masło utrzyj z serkiem, następnie dodaj cukier puder, a także sok z cytryny. Krem powinien być gładki.
- Przełóż blaty z ciasta serkiem używając szprycy. Wierzch tortu walentynkowego udekoruj borówkami i listkami mięty.
fot. Adobe Stock
Różowy tort walentynkowy
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem i wierzch tortu:
- 3 kostki masła w temp. pokojowej,
- 8 białek,
- 400 g cukru drobnego do wypieków,
- szczypta soli,
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- odrobina różowego barwnika do ciast,
- kilka łyżek dżemu truskawkowego.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij, gdy będą sztywne, dodawaj cukier, ubijając na gładko.
- Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj ciasto za pomocą łyżki.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodawaj łyżka po łyżce, delikatnie mieszając ciasto.
- Ciasto przełóż do formy do pieczenia w kształcie serca i upiecz w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut. Ostudź. Przekrój biszkopt na 2 warstwy.
- Białka na krem ubij na sztywno z odrobiną soli i cukrem.
- Powoli dodawaj masło, cały czas ubijając. Krem powinien mieć gęstą, maślaną konsystencję. Pod koniec ubijania, dodaj barwnik oraz aromat waniliowy.
- Połóż na paterze pierwszy blat biszkoptowy. Posmaruj kremem. Wyłóż drugi blat, posmaruj dżemem. Wyłóż trzeci blat.
- Pozostałą część kremu przełóż do szprycy i wyciskaj na wierzch tortu, tworząc róże. Gotowy tort walentynkowy przechowuj w lodówce aż do czasu podania.
fot. Adobe Stock
Tort walentynkowy z makaronikami
Do wykończenia tortu, oprócz makaroników, możesz wykorzystać dowolne dekoracje - posypki (widoczne przy podstawie) lub owoce.
Składniki na ciasto:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na glazurę lustrzaną:
- 150 ml wody,
- 300 g cukru,
- 20 g żelatyny,
- 200 g słodzonego mleka skondensowanego,
- 3,5 tabliczki białej czekolady.
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone,
- 500 g śmietany kremówki,
- 6 łyżek cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Ze składników na ciasto przygotuj biszkopt (ubij białka z cukrem, dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia).
- Piecz przez około 35 - 45 minut w temperaturze 175 stopni, następnie ostudź, przekrój na 2 lub 3 blaty.
- Śmietanę ubij z serkiem i cukrem na gładko i sztywno. Przełóż blaty i posmaruj wierzch i boki tak, by maksymalnie wyrównać powierzchnię tortu.
- Całość wstaw do zamrażalnika na około 2 godziny.
- Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw, by napęczniała.
- Mleko, cukier i pozostałą ilość wody przelej do garnuszka i podgrzej, aż cukier się rozpuści.
- Czekoladę połam na kawałki i dodaj do masy. Dodaj także żelatynę, wymieszaj dokładnie. Glazura powinna mieć gładką konsystencję.
- Przelej polewę przez sito, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ostudź do temperatury pokojowej (zanim stanie się gęsta).
- Wyjmij z zamrażalnika ciasto. Polej ciasto glazurą tak, by swobodnie ściekała po bokach, Nie używaj szpatułki.
- Gdy glazura trochę zastygnie, posypką wykończ dolną część tortu. Wstaw ciasto do lodówki.
- Makaronikami i/lub owocami dekoruj tort walentynkowy bezpośrednio przed podaniem.
fot. Adobe Stock
Zobacz więcej przepisów na tort walentynkowy: