Tort walentynkowy - przepisy na efektowne ciasta na walentynki

tort walentynkowy fot. Adobe Stock
Jeśli walentynki to dla ciebie ważny dzień, przygotuj okazały i smaczny tort walentynkowy. Tort walentynkowy nie musi mieć kształtu serca - oto przepisy na torty na walentynki, które oczarują ukochaną osobę.
/ 11.02.2021 04:41
tort walentynkowy fot. Adobe Stock

Jeśli zdecydowałaś, że babeczki, serniczki czy inny skromniejszy deser na walentynki to za mało, by wyrazić twoje uczucia, możesz upiec tort walentynkowy. Jego przygotowanie wymaga więcej czasu i pracy, za to okazałe ciasto na walentynki to doskonały sposób na twój prezent od serca.

Bezowy tort walentynkowy

Składniki na bezę:

  • 6 białek,
  • 250 g cukru drobnego do wypieków,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Składniki na krem kawowy:

  • 250 g śmietany 36%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • pół tabliczki mlecznej czekolady,
  • kilka truskawek,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Białka wyjmij z lodówki (powinny mieć temperaturę pokojową). Ubij je ze szczyptą soli na sztywno, następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier.
  2. Beza powinna mieć gładką konsystencję (potrzeba nawet 15 minut), pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i mąkę zimeniaczaną. Sok z cytryny możesz zastąpić octem.
  3. Na dużej blasze do pieczenia połóż papier i odrysuj 3 równej wielkości okręgi o średnicy około 20 cm.
  4. Na odrysowane koła, wyłóż masę bezową.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez około 70 minut. Po upieczeniu pozwól, by blaty same wystygły.
  6. Kawę rozpuść w 1 - 2 łyżkach gorącej wody i odstaw do wystygnięcia.
  7. Ubij śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Dodaj całkowicie wystudzoną kawę.
  8. Gotowym kremem przełóż blaty bezowe.
  9. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź i polej gotowy tort walentynkowy.

bezowy tort walentynkowy
fot. Adobe Stock

Tort walentynkowy w kształcie serca

Składniki na ciasto:

  • 220 g mąki,
  • 220 g cukru,
  • 200 g maślanki,
  • 200 g oleju,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika do ciast,
  • garść świeżych borówek.

Składniki na krem:

  • 200 g zimnego masła,
  • 150 g serka typu Philadelphia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszaj składniki mokre - maślankę, olej i jajka. W drugiej wymieszaj składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, barwnik do ciasta, kakao.
  2. Następnie wymieszaj obie części. Ciasto powinno mieć jednolity, ciemnoczerwony kolor. W razie potrzeby dodaj więcej kakao lub barwnika.
  3. Ciasto przełóż do formy do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
  4. Po upieczeniu ciasto ostudź i pokrój na 3 lub 4 warstwy.
  5. Zimne masło utrzyj z serkiem, następnie dodaj cukier puder, a także sok z cytryny. Krem powinien być gładki.
  6. Przełóż blaty z ciasta serkiem używając szprycy. Wierzch tortu walentynkowego udekoruj borówkami i listkami mięty.

tort walentynkowy w kształcie serca
fot. Adobe Stock

Różowy tort walentynkowy

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem i wierzch tortu:

  • 3 kostki masła w temp. pokojowej,
  • 8 białek,
  • 400 g cukru drobnego do wypieków,
  • szczypta soli,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • odrobina różowego barwnika do ciast,
  • kilka łyżek dżemu truskawkowego.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij, gdy będą sztywne, dodawaj cukier, ubijając na gładko.
  2. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj ciasto za pomocą łyżki.
  3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodawaj łyżka po łyżce, delikatnie mieszając ciasto.
  4. Ciasto przełóż do formy do pieczenia w kształcie serca i upiecz w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut. Ostudź. Przekrój biszkopt na 2 warstwy.
  5. Białka na krem ubij na sztywno z odrobiną soli i cukrem. 
  6. Powoli dodawaj masło, cały czas ubijając. Krem powinien mieć gęstą, maślaną konsystencję. Pod koniec ubijania, dodaj barwnik oraz aromat waniliowy.
  7. Połóż na paterze pierwszy blat biszkoptowy. Posmaruj kremem. Wyłóż drugi blat, posmaruj dżemem. Wyłóż trzeci blat.
  8. Pozostałą część kremu przełóż do szprycy i wyciskaj na wierzch tortu, tworząc róże. Gotowy tort walentynkowy przechowuj w lodówce aż do czasu podania.

tort na walentynki
fot. Adobe Stock

Tort walentynkowy z makaronikami

Do wykończenia tortu, oprócz makaroników, możesz wykorzystać dowolne dekoracje - posypki (widoczne przy podstawie) lub owoce.

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na glazurę lustrzaną:

  • 150 ml wody,
  • 300 g cukru,
  • 20 g żelatyny,
  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego,
  • 3,5 tabliczki białej czekolady.

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 500 g śmietany kremówki,
  • 6 łyżek cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Ze składników na ciasto przygotuj biszkopt (ubij białka z cukrem, dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia).
  2. Piecz przez około 35 - 45 minut w temperaturze 175 stopni, następnie ostudź, przekrój na 2 lub 3 blaty.
  3. Śmietanę ubij z serkiem i cukrem na gładko i sztywno. Przełóż blaty i posmaruj wierzch i boki tak, by maksymalnie wyrównać powierzchnię tortu.
  4. Całość wstaw do zamrażalnika na około 2 godziny.
  5. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw, by napęczniała.
  6. Mleko, cukier i pozostałą ilość wody przelej do garnuszka i podgrzej, aż cukier się rozpuści.
  7. Czekoladę połam na kawałki i dodaj do masy. Dodaj także żelatynę, wymieszaj dokładnie. Glazura powinna mieć gładką konsystencję.
  8. Przelej polewę przez sito, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ostudź do temperatury pokojowej (zanim stanie się gęsta).
  9. Wyjmij z zamrażalnika ciasto. Polej ciasto glazurą tak, by swobodnie ściekała po bokach, Nie używaj szpatułki.
  10. Gdy glazura trochę zastygnie, posypką wykończ dolną część tortu. Wstaw ciasto do lodówki.
  11. Makaronikami i/lub owocami dekoruj tort walentynkowy bezpośrednio przed podaniem.

tort walentynkowy z makaronikami
fot. Adobe Stock

Zobacz więcej przepisów na tort walentynkowy:

Red velvet cake to pyszne ciasto, które możesz przygotować na dwa sposoby. Zobacz, jak je zrobić
Red velvet cake to pyszne ciasto, które możesz przygotować na dwa sposoby. Zobacz, jak je zrobić
Red velvet cake wyróżnia się nie tylko pięknym, czerwonym kolorem, ale i wyjątkowym smakiem. Swoją nazwę zawdzięcza konsystencji biszkoptu – jest naprawdę puszysty i rozpływa się w ustach, a to wszystko przez dodatek sody oczyszczonej, która reaguje z octem winnym. Możesz przygotować klasyczne ciasto albo mini babeczki red velvet.
Tort makowy z białą czekoladą i kandyzowanymi pomarańczami
Tort makowy z białą czekoladą i kandyzowanymi pomarańczami
Nasz tort makowy ozdobiony jest polewą z białej czekolady i domowymi kandyzowanymi pomarańczami. Przekłada się go intensywnie waniliowym kremem.
Tort rafaello – przepis na pyszny mocno kokosowy deser
Tort rafaello – przepis na pyszny mocno kokosowy deser
Tort Rafaello robi się z puszystych biszkoptów, kokosowo-waniliowego kremu i wiórków kokosowych. Możesz też ozdobić jego wierzch słodyczami.
Kakaowy tort Oreo. Zobacz prosty przepis na pyszny deser
Kakaowy tort Oreo. Zobacz prosty przepis na pyszny deser
Tort Oreo robi się z waniliowego kremu i kakaowego biszkoptu. Ozdób go ciasteczkami i maślanym kremem.
Pyszny, intensywy tort czekoladowy. Zobacz sprawdzony przepis
Pyszny, intensywy tort czekoladowy. Zobacz sprawdzony przepis
Tort czekoladowy to bez wątpienia król wśród tego rodzaju deserów. Najlepiej smakuje z kakaowym kremem i ulubionymi łakociami na górze.
Tort mokka z biszkoptem - przepis
Tort mokka z biszkoptem - przepis
Kawa tylko w formie napoju? Czas to zmienić! Wypróbuj nasz torcik mokka z ciemnym biszkoptem!
Tort kawowy z pomarańczami - przepis
Tort kawowy z pomarańczami - przepis
Tort kawowy z pomarańczami to wspaniały deser na rodzinne uroczystości. Zobacz, jak go przygotować!
Biały tort czekoladowy - przepis
Biały tort czekoladowy - przepis
Biały tort czekoladowy nadaje się na przyjęcia rodzinne takie jak urodziny, komunia czy ślub.

Redakcja poleca

REKLAMA