Reklama
Ilość kalorii: 400
Czas przygotowania: 75 min
Ilość porcji: 12
Stopień trudności: Trudne
Składniki:

Na ciasto:

  • 5 jajek
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku
  • kieliszek rumu
  • 100 ml herbaty;
Reklama

Na krem:

  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 400 ml śmietanki 36 proc.
  • 200 g białej czekolady

Na polewę:

  • 150 g białej czekolady
  • 5 dag masła
  • 3 łyżki mleka
  • 15 dag cukru pudru
Przygotowanie:

Na ciasto:

Żółtka utrzyj z połową cukru pudru. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Delikatnie dodaj do nich masę żółtkową oraz mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy, piecz ok. 25 min w temp. 180 st. C. Biszkopt wystudź.

Ciasto przekrój na trzy blaty, nasącz herbatą wymieszaną z rumem, posmaruj dżemem. Na krem białą czekoladę roztop nad parą, przestudź. Kremówkę ubij na sztywno, dodaj do niej stopniowo roztopioną czekoladę i ubij, aż powstanie puszysty krem. Przełóż nim przygotowane wcześniej blaty.

Na polewę:

Czekoladę połam na kawałki, włóż do rondelka. Dodaj mleko i masło. Podgrzewaj w gorącej kąpieli wodnej, cały czas mieszając, by składniki połączyły się. Dodaj cukier puder, mieszając, podgrzewaj jeszcze chwilę. Polewą posmaruj wierzch i boki tortu. Udekoruj pozostałym kremem.

Reklama

Dekoracja tortu

Efektowną dekorację tortu ułożysz z dużych, cienkich płatów białej czekolady (jak je zrobić str. 36). Jeśli wolisz ciasta o bardziej wyrazistym smaku, tort możesz posmarować polewą z ciemnej czekolady. W warstwę kremu warto także powtykać np. wiśnie z konfitury. Wtedy lepiej jednak w nadzieniu wykorzystać dżemem wiśniowy.

Reklama
Reklama
Reklama