Składniki:
Na ciasto:
- 5 jajek
- 15 dag cukru pudru
- 10 dag mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku
- kieliszek rumu
- 100 ml herbaty;
Na krem:
- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 400 ml śmietanki 36 proc.
- 200 g białej czekolady
Na polewę:
- 150 g białej czekolady
- 5 dag masła
- 3 łyżki mleka
- 15 dag cukru pudru
Przygotowanie:
Na ciasto:
Żółtka utrzyj z połową cukru pudru. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Delikatnie dodaj do nich masę żółtkową oraz mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy, piecz ok. 25 min w temp. 180 st. C. Biszkopt wystudź.
Ciasto przekrój na trzy blaty, nasącz herbatą wymieszaną z rumem, posmaruj dżemem. Na krem białą czekoladę roztop nad parą, przestudź. Kremówkę ubij na sztywno, dodaj do niej stopniowo roztopioną czekoladę i ubij, aż powstanie puszysty krem. Przełóż nim przygotowane wcześniej blaty.
Na polewę:
Czekoladę połam na kawałki, włóż do rondelka. Dodaj mleko i masło. Podgrzewaj w gorącej kąpieli wodnej, cały czas mieszając, by składniki połączyły się. Dodaj cukier puder, mieszając, podgrzewaj jeszcze chwilę. Polewą posmaruj wierzch i boki tortu. Udekoruj pozostałym kremem.
Dekoracja tortu
Efektowną dekorację tortu ułożysz z dużych, cienkich płatów białej czekolady (jak je zrobić str. 36). Jeśli wolisz ciasta o bardziej wyrazistym smaku, tort możesz posmarować polewą z ciemnej czekolady. W warstwę kremu warto także powtykać np. wiśnie z konfitury. Wtedy lepiej jednak w nadzieniu wykorzystać dżemem wiśniowy.