Poziom trudności:
średni
Składniki:
Na ciasto:
- 4 duże jajka XL
- 18 dag mąki
- 25 dag cukru
- barwniki spożywcze: żółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, niebieski i fioletowy
Na krem:
- 500 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 5 dag cukru pudru
- 30 dag masła
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tęczowy tort!
- Jajka ubij z cukrem na puch, następnie dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Przygotowaną masę podziel na 6 części. Każdą zabarw odrobiną barwnika spożywczego.
- Przygotuj dwie identyczne tortownice o średnicy 18 cm i 6 krążków z papieru do pieczenia, również o średnicy 18 cm.
- Porcje ciasta wykładaj pojedynczo do tortownic wyłożonych papierem i piecz partiami w nagrzanym do temperatury 180 stopni C piekarniku, przez około 10 minut każdą. W ten sposób upiecz (na 3 raty) 6 kolorowych krążków biszkoptu.
- W garnku ugotuj szklankę mleka.
- W pozostałym mleku rozpuść proszek budyniowy.
- Wlej do wrzącego mleka i gotuj, ciągle mieszając, aż powstanie gładki, gęsty budyń. Wystudź.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem.
- Następnie, ciągle ucierając, dodawaj po łyżce wystudzony budyń.
- Jeden krążek biszkoptu połóż na paterze i posmaruj cienko kremem.
- Przykryj drugim i znów posmaruj kremem.
- W ten sposób przełóż kremem wszystkie krążki ciasta. Całość lekko dociśnij.
- Pozostałym kremem posmaruj boki tortu.
Zobacz też kilka przepisów na muffiny:
Babeczki bezowe - przepis
Babeczki z ciasta filo - przepis
Babeczki serowe - przepis
Babeczki malinowe - przepis