Składniki:
- 6 jajek
- 20 dag cukru pudru
- po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i kakao
- 10 dag mąki tortowej
- 200 ml kawy
Na krem:
- łyżka żelatyny
- po łyżce kawy rozpuszczalnej i likieru kawowego
- 500 ml kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 30 dag serka homogenizowanego naturalnego
Przygotowanie:
- Białka ubij na sztywno z połową cukru pudru. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Na białka przesiej mąkę i kakao, dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz ok. 30 min w temp. 170 st. C. Wystudź, przekrój na 3 blaty.
- Żelatynę namocz i rozpuść w 2 łyżkach wody. Kawę rozpuść w łyżce wrzątku, ostudź. Śmietankę ubij z połową cukru pudru, a potem z kawą i likierem. Serek zmiksuj z pozostałym cukrem, połącz z bitą śmietaną i żelatyną.
- Blaty nasączaj kawą i przekładaj kremem. Udekoruj pozostałym kremem.