Jabłecznik z kruszonką mogłybyśmy jeść na okrągło. Ma słodkie, kruche ciasto i lekko kwaskowate jabłka z dużą ilością cynamonu. Chociaż wiele osób nie może dojść do porozumienia co do nazwy – w końcu nie wiadomo, czy to jabłecznik, czy może szarlotka z kruszonką – jedno jest pewne: z pewnością warto podać ten pyszny deser nie tylko przy dużych okazjach.
Jak upiec jabłecznik z kruszonką?
Składniki na kruche ciasto:
- 3,5 szklanki mąki tortowej,
- 1 szklanka drobnego cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kostka margaryny,
- 2 jajka,
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii.
Składniki na jabłka:
- 2 kg jabłek,
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 4 łyżki drobnego cukru.
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę wysyp mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Na środku górki zrób mały dołek – wbij do niego jajka i wlej ekstrakt z wanilii. W ten sposób składniki nie wyleją się na całą stolnicę.
- Dodaj posiekaną margarynę i zacznij zagniatać.
- Podziel ciasto na 4 części. 3 z nich stworzą spód – blachę wysmaruj margaryną i oprósz bułką tartą. Dociśnij ciasto na dnie oraz bokach formy. Widelcem ponakłuwaj ciasto, by się nie napowietrzyło podczas pieczenia.
- Pozostałą część ciasta przełóż do zamrażalnika.
- Spód piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gdy spód będzie się piekł, przygotuj jabłka na szarlotkę. Obierz je i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie pokrój je na malutkie kawałeczki i przełóż do miski. Możesz także zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
- Dodaj cukier i cynamon i dokładnie wymieszaj.
- Spód wyjmij po 15 minutach z piekarnika. Włóż do niego jabłka. Pozostałą część ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na grubych oczkach prosto na ciasto.
- Jabłecznik z kruszonką piecz przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z bitą śmietaną lub kulką lodów waniliowych. Smacznego!
Więcej przepisów na pyszne ciasta:
Sernik z brzoskwiniami
Ciasto Kinder Bueno
Tort czekoladowy
Drożdżówki z cynamonem
Bułeczki drożdżowe z serem