Czas wykonania: 80 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- 5 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki prażonych wiórków kokosowych
- 4 jabłka
- łyżka cukru
- 3 łyżki galaretki cytrynowej
- szklanka kremówki
- 5 dag białej czekolady
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na jabłecznik!
- Żółtka utrzyj z cukrem.
- Wymieszaj z ubitymi na sztywno białkami.
- Do masy jajecznej przesiej obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe.
- Wyłóż do wysmarowanej i wysypanej mąka tortownicy o średnicy 20 cm.
- Piecz na złoty kolor (ok. 30 minut) w temp. 180 st. C.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj cukier.
- Duś ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj do owoców galaretkę.
- Na ostudzonym cieście rozłóż jabłka.
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, połącz z rozpuszczoną na parze czekoladą.
- Na ostudzonym cieście rozłóż jabłka, odstaw do lodówki na godzinę.