Co zrobić z dyni piżmowej?
Twardy, zbity i suchy miąższ wykorzystasz do zrobienia placków na ostro i na słodko. Starte warzywo zawiera niewiele wilgoci, przez co przy odciskaniu nie pojawi się zbyt wiele soku.
Podkręcisz smak indyjskich gulaszy, zup krem lub musu. Jest zwarta i dobrze łączy się z warzywami korzeniowymi oraz pieczonymi owocami.
To doskonała baza ciast – muffinek oraz ucieranych na oleju. Masa serowa do sernika połączona z puree z dyni będzie delikatna. Przy tej odmianie nie ma obawy, że miąższ będzie zbyt wodnisty i zwarzy się w cieście.
Jak ją piec?
- Wystarczy obrać ją ze skórki lub pozostawić (podobnie jak w przypadku Hokkaido), jeżeli nie masz na to czasu. Z łatwością odejdzie po upieczeniu i wystudzeniu.
- Pokrój na mniejsze kawałki lub półksiężyce.
- Połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym.
- Dopraw solą, pieprzem oraz dodaj tymianek lub rozmaryn.
- Jeżeli przygotowujesz aromatyczne zupy krem z dyni, dodaj czosnek i ziemniaki i upiecz wszystko w jednej temperaturze – 200 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Jak obrać i pokroić tę odmianę?
- Przytrzymaj warzywo ściśle i połóż na desce do krojenia. Przekrój na pół.
- Oddziel szyjkę dyni od kulistego dołu.
- Podczas obierania użyj ostrego noża lub obieraczki do warzyw.
- Jeżeli nie chcesz jej obierać, wystarczy, że dokładnie ją wymyjesz i upieczesz. Skórka odejdzie łatwo od miąższu, kiedy przestygnie.
- Kolejno wydrąż nasiona i włóknisty środek za pomocą łyżki.
- Na koniec pokrój w półksiężyce lub drobną kostkę.
Zaopatrz swoją kuchnię we wszystkie akcesoria i już dziś kup obieraczkę do dyni w Black Red White promocje.
Jak smakuje i czy można podawać ją niemowlakom?
W smaku dynia piżmowa jest podobna do kombinacji dwóch warzyw – marchewki i pietruszki. Walory mogą się różnić w zależności od sposobu przygotowania. Orzechowy posmak uzyskasz podczas pieczenia i karmelizacji.
Jest doskonała do musów, dżemów oraz obiadków dla dzieci. To baza także deserów, która dostarcza niezbędnych witamin z grupy A, B i C. Dla najmłodszych jest dozwolona już od 4 miesiąca życia, kiedy jest jednym z pierwszych warzyw oprócz ziemniaków i marchewki. Sprawdzi się w musie, dżemie lub puree, które zestawisz z delikatnymi piersiami z kurczaka lub indykiem.
Zobacz też:
7 powodów, dla których warto jeść dynię. Sprawdź! Sprawdź, jak wykorzystać pestki dyni. Poznaj właściwości oleju!