połówki dyni piżmowej fot. Adobe Stock

Co zrobić z dyni piżmowej? Sprawdzone przepisy na dania i sposób obierania!

Niewielka dynia, a tak wiele możliwości! Piżmowa ma zwarty miąższ i doskonale sprawdzi się nawet dla najmłodszych smakoszy!
Sylwia Kazimierczuk / 18.09.2018 16:03
połówki dyni piżmowej fot. Adobe Stock

Co zrobić z dyni piżmowej?

Twardy, zbity i suchy miąższ wykorzystasz do zrobienia placków na ostro i na słodko. Starte warzywo zawiera niewiele wilgoci, przez co przy odciskaniu nie pojawi się zbyt wiele soku.

Podkręcisz smak indyjskich gulaszy, zup krem lub musu. Jest zwarta i dobrze łączy się z warzywami korzeniowymi oraz pieczonymi owocami.

To doskonała baza ciast – muffinek oraz ucieranych na oleju. Masa serowa do sernika połączona z puree z dyni będzie delikatna. Przy tej odmianie nie ma obawy, że miąższ będzie zbyt wodnisty i zwarzy się w cieście.

Jak ją piec?

  1. Wystarczy obrać ją ze skórki lub pozostawić (podobnie jak w przypadku Hokkaido), jeżeli nie masz na to czasu. Z łatwością odejdzie po upieczeniu i wystudzeniu.
  2. Pokrój na mniejsze kawałki lub półksiężyce.
  3. Połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym.
  4. Dopraw solą, pieprzem oraz dodaj tymianek lub rozmaryn.
  5. Jeżeli przygotowujesz aromatyczne zupy krem z dyni, dodaj czosnek i ziemniaki i upiecz wszystko w jednej temperaturze – 200 stopni Celsjusza przez 30 minut.

Jak obrać i pokroić tę odmianę?

  1. Przytrzymaj warzywo ściśle i połóż na desce do krojenia. Przekrój na pół.
  2. Oddziel szyjkę dyni od kulistego dołu.
  3. Podczas obierania użyj ostrego noża lub obieraczki do warzyw.
  4. Jeżeli nie chcesz jej obierać, wystarczy, że  dokładnie ją wymyjesz i upieczesz. Skórka odejdzie łatwo od miąższu, kiedy przestygnie.
  5. Kolejno wydrąż nasiona i włóknisty środek za pomocą łyżki.
  6. Na koniec pokrój w półksiężyce lub drobną kostkę.

Zaopatrz swoją kuchnię we wszystkie akcesoria i już dziś kup obieraczkę do dyni w Black Red White promocje.

Jak smakuje i czy można podawać ją niemowlakom?

W smaku dynia piżmowa jest podobna do kombinacji dwóch warzyw – marchewki i pietruszki. Walory mogą się różnić w zależności od sposobu przygotowania. Orzechowy posmak uzyskasz podczas pieczenia i karmelizacji.

Jest doskonała do musów, dżemów oraz obiadków dla dzieci. To baza także deserów, która dostarcza niezbędnych witamin z grupy A, B i C. Dla najmłodszych jest dozwolona już od 4 miesiąca życia, kiedy jest jednym z pierwszych warzyw oprócz ziemniaków i marchewki. Sprawdzi się w musie, dżemie lub puree, które zestawisz z delikatnymi piersiami z kurczaka lub indykiem.

Zobacz też:
7 powodów, dla których warto jeść dynię. Sprawdź! Sprawdź, jak wykorzystać pestki dyni. Poznaj właściwości oleju!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/15.02.2020 13:05
Ruda, Klaudia oraz autorka artykulu - proponuje douczyc sie w sprawie rozszerzania diety dziecka z wiarygodnych, naukowych zrodel! Do CO NAJMNIEJ 6 miesiaca zycia dziecko nie powinno jesc NIC innego procz mleka matki lub mm, gdyz jego organizm nie jest fizjologicznie gotowy na przyjecie innych pokarmow. Jest to dowiedzione naukowo, wiec nie sugerujmy sie praktykami naszych mam czy babć. One nie mialy tej wiedzy, ktora mamy dzisiaj. Weszlam poczytac o dyni, a natknelam sie na totalny bull shit!
/06.09.2019 12:17
Dzieci, które są na mm diete rozszerza się po 4 miesiącu. Mój syn był karmiony piersią, a nasz pediatra zaproponował próby rozszerzania diety po 5 miesiącu. A jeżeli chodzi o dynie to można wprowadzić po 4 miesiącu. Nawet mam przepis na zupę z dyni.
/26.03.2019 14:57
Pani Agnieszko. Kazdy karmi swoje dziecko jak chce. Ja podawalam dynie po 4 miesiącu. Tak samo po 4 miesiącu moje dziecko jadlo juz rosół.. A w 9 miesiącu jadla już wszystko. Wiec to Pani pisze glupoty.
POKAŻ KOMENTARZE (1)