Dietetyczka kliniczna, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Lublinie (studia licencjackie) oraz Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu (studia magisterskie). Specjalizuje się w leczeniu zaburzeń hormonalnych u kobiet oraz opiece dietetycznej osób stosujących diety roślinne. Interesuje ją również dietetyka sportowa. Prywatnie pasjonatka kulinarna, miłośniczka podróży i sportu.

Benzoesan sodu (E211): czy ten dodatek do żywności jest szkodliwy? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania
Benzoesan sodu (E211): czy ten dodatek do żywności jest szkodliwy? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania2 miesiące temu
Benzoesan sodu (E211) to popularny konserwant spożywczy, który dodaje się m.in. do napojów gazowanych, majonezów, sosów i przetworów owocowych. Nie jest szkodliwy dla większości osób w dawce zalecanej przez FDA (0-5 mg/kg mc na dobę). Powinni na niego uważać głównie alergicy, kobiety w ciąży i osoby z ADHD. Benzoesan sodu wykazuje potencjał terapeutyczny i można stosować go do leczenia chorób, takich jak depresja, schizofrenia, zaburzenia ze spektrum autyzmu czy choroba Alzheimera. Czytaj więcej
Czy kefir jest zdrowy? Wartości odżywcze i przeciwwskazania do picia kefiru
Czy kefir jest zdrowy? Wartości odżywcze i przeciwwskazania do picia kefiru2 miesiące temu
Kefir to bardzo zdrowy, fermentowany napój mleczny. Zawiera naturalne probiotyki, które wspierają pracę jelit i odporność organizmu. Regularne picie kefiru poprawia zdrowie kości, obniża poziom cukru we krwi i wspomaga zdrowie skóry. Kefir zawiera dużo białka, wapnia, witamin z grupy B i witaminy D. Jest bezpieczny do spożycia nawet przez kobiety w ciąży i dzieci. Powinni na niego uważać głównie alergicy. Czytaj więcej
Dorada, czyli królewska ryba o nadzwyczajnych właściwościach prozdrowotnych dostępna w Lidlu i Biedronce. Dlaczego jest taka zdrowa?
Dorada, czyli królewska ryba o nadzwyczajnych właściwościach prozdrowotnych dostępna w Lidlu i Biedronce. Dlaczego jest taka zdrowa?4 miesiące temu
Dorada (Sparus aurata) to popularna ryba z rodziny prażmowatych, ceniona za swoje białe, delikatne mięso. Dorada nie jest szkodliwa i mogą ją spożywać nawet dzieci i kobiety w ciąży. Powinni na nią uważać głównie alergicy. Dorada jest zdrową rybą. Jest dobrym źródłem białka, kwasów omega-3, witamin B6, B12 i D oraz potasu i fosforu. Chroni m.in. przed chorobami serca i anemią, a także jest dobra dla osób na diecie odchudzającej. Czytaj więcej
Emulgator w jedzeniu - czym jest i czy jest szkodliwy? Rodzaje emulgatorów spożywczych
Emulgator w jedzeniu - czym jest i czy jest szkodliwy? Rodzaje emulgatorów spożywczych4 miesiące temu
Emulgatory często dodawane są do produktów spożywczych, aby połączyć dwa, trudne do wymieszania składniki, np. olej i wodę. Emulgatory, które najczęściej stosuje się w żywności to lecytyna sojowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, polisorbaty, karagen i polirycynooleinian poliglicerolu. Emulgatory są bezpieczne do spożycia, nawet przez dzieci i kobiety w ciąży, w ilościach, które są zatwierdzone przez FDA. Sprawdź, w jakich produktach spożywczych najczęściej występują emulgatory. Czytaj więcej
Grecy jedzą go codziennie, a to ich dieta jest najzdrowsza na świecie. Oto właściwości i wartości odżywcze sera feta
Grecy jedzą go codziennie, a to ich dieta jest najzdrowsza na świecie. Oto właściwości i wartości odżywcze sera feta4 miesiące temu
Ser feta jest tradycyjnie wytwarzany z mleka owczego i koziego. Na rynku pojawiła się jednak spora ilość serów typu greckiego, inspirowanych fetą. Ser feta zawiera dużo białka, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Jest zdrowy w umiarkowanych ilościach. Powinny na niego uważać głównie kobiety w ciąży, alergicy, osoby z nietolerancją na histaminę oraz nadciśnieniem tętniczym. Czytaj więcej
Ryba maślana jest szkodliwa, a wręcz trująca. W wielu krajach jest zakazana. Nie kupuj jej, jeśli chcesz uniknąć kłopotów
Ryba maślana jest szkodliwa, a wręcz trująca. W wielu krajach jest zakazana. Nie kupuj jej, jeśli chcesz uniknąć kłopotów4 miesiące temu
Ryba maślana to zwyczajowa nazwa określająca kilka gatunków ryb o wysokiej zawartości tłuszczu (18-21%). Najwięcej kontrowersji budzą dwa gatunki ryby maślanej: eskolar i kostropak. Zawierają one estry woskowe, których spożycie u niektórych osób może prowadzić do oleistej biegunki, mdłości i wysypki. Na rybę maślaną powinny szczególnie uważać kobiety w ciąży, dzieci i osoby z problemami trawiennymi. Nie wszystkie gatunki ryby maślanej są szkodliwe. Sprawdź, które z nich są bezpieczne do spożycia. Czytaj więcej
Inozynian disodowy (E631): co to jest i czy jest szkodliwy? „Doznania smakowe mogą zaburzyć proces odchudzania”
Inozynian disodowy (E631): co to jest i czy jest szkodliwy? „Doznania smakowe mogą zaburzyć proces odchudzania”4 miesiące temu
Inozynian disodowy to popularny w przemyśle spożywczym wzmacniacz smaku E631. W połączeniu z glutaminianem sodu lub guanylanem disodowym nadaje potrawom smak umami. Inozynian disodowy jest ogólnie bezpieczny do spożycia. Powinny na niego uważać osoby z dną moczanową, chorobami nerek i nadwrażliwością na glutaminian sodu. Sprawdź w jakich produktach występuje. Czytaj więcej
Poznaj brunost, czyli ulubiony ser Norwegów. „Jedni się w nim zakochują, inni nie mogą go przełknąć”
Poznaj brunost, czyli ulubiony ser Norwegów. „Jedni się w nim zakochują, inni nie mogą go przełknąć”4 miesiące temu
Brunost to brązowy, norweski ser o słodkim, karmelowym smaku. Jest produkowany z serwatki mleka koziego lub krowiego (lub ich mieszanki). Ser brunost nie jest szkodliwy dla większości osób. Powinni na niego uważać głównie alergicy, osoby z nadciśnieniem tętniczym i chorobami serca. Brunost jest zdrowy w umiarkowanych ilościach. Zawiera dużo kalorii, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz sodu. Jest jednak dobrym źródłem wapnia, witaminy A i B12. Czytaj więcej
Tartrazyna (E102): co to jest i gdzie występuje? UE: „Może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci”
Tartrazyna (E102): co to jest i gdzie występuje? UE: „Może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci”4 miesiące temu
Tartrazyna (E102) to żółty barwnik wykorzystywany w żywności, kosmetykach i lekach. Tartrazyna nie jest szkodliwa w ilościach, w których występuje w żywności. Spożywana w dużych dawkach może powodować nadpobudliwość u dzieci. Powinny na nią uważać również alergicy. Sprawdź, w jakich produktach występuje. Czytaj więcej
Czy azotyn sodu (E250) jest szkodliwy i rakotwórczy? „To tylko jeden ze szkodliwych związków występujących w przetworzonym mięsie”
Czy azotyn sodu (E250) jest szkodliwy i rakotwórczy? „To tylko jeden ze szkodliwych związków występujących w przetworzonym mięsie”4 miesiące temu
Azotyn sodu (E250) to popularny dodatek do żywności i konserwant. Najczęściej dodaje się go do przetworów mięsnych, aby nadać im kolor i smak oraz uchronić przed rozwojem szkodliwych bakterii Clostridium botulinum. Azotyn sodu w dużych dawkach jest substancją toksyczną. Bezpieczny poziom spożycia azotynu sodu wynosi maksymalnie 0,07 mg/kg masy ciała na dobę. Dzieci i kobiety w ciąży powinny go unikać. Duże ilości azotynu sodu mogą być rakotwórcze. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA