Co się kryje w cukinii?

Cukinia doskonale pasuje do pomidorów.
To warzywo karierę robi we Włoszech, ale zadomowiło się na naszych stołach i dziś także my możemy cieszyć się jego smakiem. A możliwości przyrządzania cukinii jest całe mnóstwo.
/ 17.06.2011 09:17
Cukinia doskonale pasuje do pomidorów.

Kuzynka dyni

Nazwa cukinii pochodzi z języka włoskiego (zucchina) i oznacza małą dynię (zucca). Trochę to dziwi, gdy patrzymy na oba warzywa, ale ich biologiczne pokrewieństwo nie podlega dyskusji. O ile dynię znamy od lat, o tyle powszechna obecność cukinii na naszych stołach to kwestia ostatnich lat. Potwierdzają to na przykład starsze wydania słowników polsko-włoskich, w których tak egzotycznego warzywa jak cukinia ze świecą szukać. Na szczęście sytuacja zmieniła się i dziś już bez trudu możemy kupić cukinie, a potem wyczarować z nich prawdziwe smakołyki. Warto nie tylko ze względu na wartości odżywcze, ale też ciekawy smak i wyjątkową uniwersalność.

Zdrowy wybór

Cukinie najlepiej zbierać, gdy osiągną wielkość od 10 do 20 cm. Mają wtedy delikatną skórkę i odpowiednio miękki miąższ. Idealny owoc powinien stawiać palcom opór, skórka powinna być napięta. W zależności od odmiany może być ona ciemnozielona, żółtawa, w jaśniejsze plamki lub pasiasty. Cukinia ma bardzo niską wartość energetyczną, więc można jeść ją w sporych ilościach, nawet przy dietach o obniżonej kaloryczności. Wśród dobroczynnych składników, których cukinia może dostarczyć organizmowi, są witaminy z grupy B, a także A i C, do tego dodajmy potas, magnez i żelazo. Warto włączyć ją do menu, gdy pojawia się problem z nadkwaśnością.

Zobacz także: Jak usmażyć cukinię w cieście?

Karuzela pomysłów

Cukinia nie nadaje się do zamrażania, bo podczas rozmrażania staje się bardzo wodnista i gąbczasta. Można ją za to przez kilka dni przechowywać w lodówce. Jeśli jest młoda, można ją jeść w postaci jak najbardziej naturalnej, na przykład pokrojoną do sałatki. Doskonale smakują też odrobinę podsmażone cukiniowe plastry. Nieco większe i starsze sztuki można przetwarzać bardziej, decydując się na przykład na faszerowanie. Cukinia przyjmie zarówno farsze warzywne, jak i mięsne. Doskonałym pomysłem są placki cukiniowe, cukinię uciera się do nich na tarce o grubych oczkach. W porównaniu z plackami ziemniaczanymi cukiniowe są znacznie lżejsze i zdrowsze. Pokrojoną w kawałki cukinię można też dorzucić do makaronu, dorzucając trochę ziół, czosnku, dobrej oliwy. Delikatny smak cukinii świetnie współpracuje z pomidorami, papryką, cebulą, czosnkiem i wieloma innymi warzywami. Smakowitym pomysłem jest warzywne leczo czy zapiekanka warzywna, w obu przypadkach proporcje poszczególnych składników zależą od upodobań kulinarnych osoby przygotowującej. Nie powinno tam jednak zabraknąć cukinii, bo wyjątkowo dobrze wpływa ona na końcowy smak całego dania.

Zobacz także: Jak zrobić kwaszoną cukinię?

Redakcja poleca

REKLAMA