Cytrusy na lato

Najbardziej popularnymi cytrusami latem bez wątpienia są pomarańcze i grejpfruty.
Jakie cytrusy królują latem? Mało kto myśli o pomarańczach i grejpfrutach, gdy na straganach tyle naszych rodzimych owoców. Jednak nic tak jak cytrusy nie orzeźwia i nie wprowadza letniego nastroju w tradycyjne potrawy.
/ 12.07.2011 13:56
Najbardziej popularnymi cytrusami latem bez wątpienia są pomarańcze i grejpfruty.

Lemoniada i spółka

Owoce cytrusowe mają niezwykłą moc orzeźwiania, dlatego świetnie sprawdzają się we wszystkich letnich napojach. Odrobina cytryny dodana do wody mineralnej sprawia, że pragnienie znika jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Jeśli lubimy kwaskowe smaki, cytryny można dać całkiem sporo, przełamując jej wyrazistość odrobiną cukru czy listkami mięty. Tak przygotowana lemoniada należy do letniego niezbędnika. Sok grejpfrutowy rozcieńczony wodą przypomina lekko gorzkawy tonik i sprawia przyjemność wszystkim tym, którzy oczekują orzeźwienia, ale niekoniecznie na kwaśno. Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy to dawka witamin, zapewniająca mnóstwo energii nawet w bardzo upalne dni.

Sosy cytrusowe

Pomarańcze doskonale sprawdzają się też w letnich daniach obiadowych i w przekąskach. Nadają lekkości sałatkom, współgrają z zielonymi sałatami i serami, lubią towarzystwo orzechów i innych owoców. Sprawiają, że nawet bardziej wyraziste smaki stają się delikatniejsze. Z cytrusami doskonale łączy się drób. Kiedy nie mamy ochoty na ciężkie panierki i zawiesiste sosy, można upiec kurczaka z pomarańczami lub do potrawki drobiowej dorzucić zgrabne, małe cząstki słodkich mandarynek. Dodatek limonki czy grejpfruta zaostrzy smak, a jednocześnie nie pozbawi dania letniego charakteru. Pomarańczowo-maślany sos do naleśników to nie nowy pomysł, ale właśnie latem może on być świetnym wyjściem, gdy z powodu wysokiej temperatury nie dopisuje nam apetyt.

Zobacz także: Lekcja przygotowywania cytrusów

Sałatki w wielu kolorach

Choć nic nie przebije smaku naszych rodzimych owoców, latem warto o cytrusach pamiętać również deserowo. Klasyczna sałatka Macedonia jest we Włoszech przysmakiem zimowym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić ją sobie w wakacyjny wieczór. Miseczka sałatki owocowej z cytrusami, wcześniej schłodzona w lodówce, doskonale orzeźwi i dostarczy witamin. Można owoce łączyć ze sobą lub postawić na jeden gatunek, dodając do niego na przykład likier. 

Zobacz także: Jak zrobić chłodzone ozdoby na talerzu?

Redakcja poleca

REKLAMA