dobieranie makaronu to też sztuka

Jaki makaron do czego?

Włosi mają prawdziwą obsesję na temat tego, jaki makaron będzie najlepszy do danego sosu. Potrafią o tym rozprawiać długie godziny i pewne połączenia wydają im się absolutnie niedopuszczalne. Nam wystarczy, że choć trochę zbliżymy się do ich tajemnic.
/ 12.07.2011 13:44
dobieranie makaronu to też sztuka

Makarony cienkie i długie
Te zupełnie cieniutkie i krótsze zwykle lądują w delikatnych zupach. Nieco bardziej masywne doskonale pasują do kremowych, lekkich sosów bez większych kawałków mięsnych czy warzywnych, ponieważ nie byłyby w stanie ich porządnie zagarnąć. Do tej grupy należą wszelkie spaghetti (wbrew pozorom to wcale nie jest jeden rodzaj makaronu), buccatini (nieco grubsze niż spaghetti z dziurką w środku) oraz wstążki.

Zobacz także: Sposób na makaron al dente

Rurki, kolanka, świderki
Wszelkie makarony o bardziej skomplikowanych kształtach dobrze radzą sobie z sosami, w których mogą pojawiać się nawet spore kawałki rozmaitych składników. Przy takim kształcie możliwe jest bowiem dobre zagarnięcie sosu, który oblepia makaron ze wszystkich stron, chowając się w każdym zakamarku. Poza tym smak tych makaron jest bardziej wyczuwalny, dobrze równoważąc się z wyrazistymi składnikami sosów.

Kokardki, gwiazdki
Makarony płaskie o efektownych kształtach nadają się najlepiej do sałatek, w których efektownie wyglądają, a przy tym nie trzeba się martwić, czy poradzą sobie z sosem. Nie muszą, bo występują z innymi suchymi składnikami, a odrobinie sosu sałatkowego dadzą radę.

Lasagne, muszle, duże rury
Te makarony dobrze radzą sobie w zapiekaniu, można je przekładać lub wypełniać, zwijać, układać warstwami, polewać beszamelem lub sosem pomidorowym, ukrywać pomiędzy rozmaite warzywa i mięsa.

Zobacz także: Lasagne czerwona czy zielona?

Bez względu na to, jaki makaron wybierzemy, pamiętajmy, żeby sos wymieszać z makaronem przed nałożeniem na talerz. Polewanie makaronu sosem na talerzu to polski zwyczaj, który wprawdzie efektownie wygląda, ale odbiera potrawie trochę potencjału. Najlepiej bowiem makaronowe dania smakują wtedy, gdy wszystkie składniki są ze sobą bardzo dokładnie wymieszane, a to najłatwiej zrobić na patelni lub w garnku.