Jaką cebulę wybrać?

cebula jest dodatkiem uniwersalnym
Choć przy krojeniu każdej cebuli płacze się tak samo, niektóre jej odmiany wydają się lepsze do sałatek, inne do pieczenia. Zwykła cebulowa główka może wiele zmienić.
/ 12.07.2011 13:34
cebula jest dodatkiem uniwersalnym

Cebula żółta, zwana też złotą lub zwyczajną - najbardziej popularna odmiana cebuli, używana powszechnie w naszych kuchniach. Ze względu na intensywny smak i aromat najlepiej sprawdza się we wszystkich potrawach, które poddaje się obróbce termicznej. Można ją smażyć, dusić i podpiekać, dodawać do warzyw i do mięs pieczonych.

Cebula biała - najłagodniejsza z cebul, bardziej słodka niż pozostałe. Sprawdza się w delikatnych sosach oraz w daniach niewymagających podgrzewania. Można dodawać ją do tatara i do sałatek. Dobrze zaznaczy swą obecność także w lekkich farszach.

Cebula czerwona - niezbyt ostra, za to bardzo efektowna, idealna do rozmaitych sałatek, gdzie jej czerwono-białe piórka nadają wyrazistości i elegancji. Można dorzucać ją do tradycyjnych sałatek, na przykład do ziemniaczanej, bo doda trochę koloru, ale także do lekkich surowych warzyw i sałat.

Szalotka - małe, nieco podłużne, fioletowawe cebulki mają znacznie delikatniejszy smak niż duże cebule, nieco słodkawy i subtelny. Najpopularniejsze są w kuchni francuskiej, ale i w polskiej pojawiają się coraz częściej. Są aromatyczne, dobrze smakują w potrawach duszonych, na przykład z winem. Często bywają marynowane. Popularne także w wielu daniach z kuchni azjatyckiej.

Dymka - młode cebulki z zieloną częścią szczypiorową o nie do końca wykształconych bulwach, delikatne i świeże. Łagodny smak samej cebulki podkręca pikantny smak szczypioru. Dobre do sałatek, jarzynek i lekkich mięs duszonych.

Zobacz także: Jak zmienia się smak cebuli?, Sztuka krojenia cebuli

Redakcja poleca

REKLAMA