Jak przygotować kwiaty cukinii?

Cukinia na rzymskim targu
Cukinia jest jednym z niewielu warzyw, w którym samo warzywo jest tak samo dobre, jak jego kwiaty. Niestety w Polsce wciąż jeszcze nie doceniamy cukiniowych kwiatów.
/ 17.06.2011 09:24
Cukinia na rzymskim targu

Piękne i aromatyczne

Ktokolwiek spróbował kwiatów cukinii, wie, że mają bardzo delikatny, ciekawy smak. W Polsce zdarzają się od czasu do czasu przepisy na potrawy z kwiatami, ale są to zazwyczaj jakieś sałatki płatkami kwiatowymi dla urody posypane. Tymczasem cukiniowe kwiaty doskonale sprawdzają się smażone lub faszerowane. Towarzystwo innych składników nie tylko im nie szkodzi, ale wręcz wydobywa ich świeży, łagodny smak. W krajach śródziemnomorskich cudownie żółte kwiaty cukinii są codziennym widokiem, kupuje się je rano na rozmaitych targowiskach lokalnych i w zaprzyjaźnionym warzywniaku. U nas w warzywniakach bardzo trudno odnaleźć cukiniowe kwiaty, ale coraz częściej można kupić bezpośrednio od zaprzyjaźnionego rolnika. Czasami wystarczy zagadnąć tego, kto sprzedaje cukinie z własnej uprawy, czy nie udałoby się zamówić również kwiatów.

Zobacz także: Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

Na wiele sposobów

Jak to z kwiatami bywa, nie wytrzymują długiego przechowywania, więc najlepiej spożyć je jak najszybciej, na przykład na lekki obiad w gorący dzień. Najszybszym i najbardziej popularnym sposobem przyrządzania tych kwiatów jest zanurzanie ich w dość rzadkim cieście naleśnikowym i smażenie w głębokim tłuszczu. Powstaje danie bezpretensjonalne, którego smak trudno zapomnieć. Jeśli mamy więcej czasu, możemy pobawić się w nadziewanie. To też nie jest trudne, trzeba tylko trochę cierpliwości. Na farsz nadaje się bardzo wiele lekkich, pomysłowych połączeń. Mogą to być rozmaite sery, na przykład delikatna ricotta czy wręcz przeciwnie, intensywny serek kozi. Do tego zioła wedle uznania, na zaostrzenie smaku na przykład czosnek, fileciki anchois bądź parmezan. Sprawdzi się również ryż przygotowany na styl risotto, czyli gotowany z bulionem i białym winem. Kiedy już wymyślimy farsz, wystarczy wszystkie składniki zmieszać, kwiaty cukinii oczyścić, nakładać delikatnie farsz w głąb kwiatu i delikatnie otulać żółtymi płatkami. Potem można upiec lub udusić. Surowe kwiaty można dorzucać do rozmaitych sałat, dobrze smakują z bobem, zielonym groszkiem, a nawet z krewetkami. Naprawdę warto rozejrzeć się, czy na pobliskim targowisku ktoś nie sprzedaje kwiatów cukinii. To może być bardzo prosty pomysł na letnią zmianę w kuchni.

Zobacz także: Jak przygotować karkade w wersji letniej?

Redakcja poleca

REKLAMA