Zawodowo - specjalista w zakresie terapii dzieci z wadą słuchu,
amatorsko - znawca dobrych manier

Ukończyła studia z zakresu pedagogiki opiekuńczej i pracy socjalnej na Akademii Świętokrzyskiej. Obecnie kontynuuje naukę na studiach podyplomowych: surdopedagogika i zintegrowana edukacja wczesnoszkolna i przedszkolna z terapią pedagogiczną.

Ukończyła kursy: języka migowego i pedagogiki marii montessori, terapii trudności w uczeniu się matematyki.

Jest pedagogiem w poradni dla dzieci z wadą słuchu, specjalizuje się w pracy z dziećmi z wadą słuchu.

Jak bawić się z dzieckiem w wannie?
Jak bawić się z dzieckiem w wannie?15 lat temu
Ponieważ woda jest tym środowiskiem, z którym dzieci miały do czynienia przed wielkim dniem narodzin - uwielbiają zabawy w wodzie. Nie zawsze dzieci lubią kąpiel, która sprawia, że szampon szczypie w oczy a rodzice dążą do szybkiego jej zakończenia, ale zabawy w wodzie to marzenie każdego dziecka. Czytaj więcej
Skąd pochodzą i jak stosować włoskie sery?
Skąd pochodzą i jak stosować włoskie sery?15 lat temu
Włochy to jeden z krajów, w którym trudno zliczyć gatunki sera. A pomysłowość Włochów w zakresie tworzenia przeróżnych rodzajów sera dorównuje ich umiejętności kreowania potraw na bazie makaronów. Czytaj więcej
Jak przygotować włoskie sosy?
Jak przygotować włoskie sosy?15 lat temu
O ile sposobów na podanie włoskiego makaronu jest wiele, o tyle pomysłów na włoskie sosy jest niewiele. Istnieje jednak podział na sosy – la salsa i soki – il sugo. Składników zaś do sporządzenia też jest niewiele. Czytaj więcej
Jakie są tradycje picia alkoholu w Chinach?
Jakie są tradycje picia alkoholu w Chinach?15 lat temu
Trunkiem dominującym w Chinach jest wino ryżowe i wódka ryżowa. Ryż jest również składnikiem chińskiego piwa. Z kolei tradycyjne nalewki chińskie produkowane są na wnętrznościach zwierząt. Czytaj więcej
Jak gotują Chińczycy?
Jak gotują Chińczycy?15 lat temu
Większość ludności Chin przez stulecie nie należała do zamożnych rodów, co z resztą widać do dziś. Dlatego też to jak gotują i co gotują mieszkańcy Państwa Środka wiele mówi o ich sytuacji. Czytaj więcej
Jak zrobić carpaccio?
Jak zrobić carpaccio?15 lat temu
Carpaccio to w wielkim skrócie włoski tatar. Cechą wspólną obu dań jest robienie ich z surowego mięsa stanowiącego jego podstawę. Czytaj więcej
Jak zrobić semifreddo?
Jak zrobić semifreddo?15 lat temu
Semifreddo to rodzaj włoskiego deseru. Niezwykle delikatnego i… półzimnego. Semifreddo smakiem i konsystencją przypomina deser lodowy. Mimo lekkości konsystencji posiada znaczną wagę kaloryczną – jednak robiąc go nikt o tym nie myśli, ale o rozkoszy jego smakiem. Czytaj więcej
Lasagne zielona czy czerwona?
Lasagne zielona czy czerwona?15 lat temu
Lasagne to pyszna i co ważne podzielna potrawa, która ma szansę uświetnić codzienny obiad lub kolację w gronie przyjaciół. Na szczęście jej przygotowanie nie wymaga zbytnich nakładów czasu i pracy dzięki dostępnym półproduktom. Wolisz tę zieloną czy czerwoną? Czytaj więcej
Czyżby polski akcent w Neapolu?
Czyżby polski akcent w Neapolu?15 lat temu
Jednym z symboli Neapolu jest ciastko lub ciasto Baba. Początkowo jego nazwa brzmiała Ali Baba, a jej twórcą był prawdopodobnie król Polski Stanisław Leszczyński zafascynowany bohaterem „Baśni 1001 nocy”. Protoplastą zaś samego ciastka było austriackie ciastko kugelhupf. Czytaj więcej
Jak skomponować posiłek w stylu chińskim?
Jak skomponować posiłek w stylu chińskim?15 lat temu
Tradycyjny polski obiad to zupa – danie pierwsze, danie drugie – ziemniaki, mięso i surówka i oczywiście deser. Dania obiadowe serwowane w chińskich restauracjach niekiedy przypominają polski obiad. Są jednak pewne znaczące różnice odnoszące się sposobu komponowania chińskiego posiłku. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA