La salsa
Podstawowe składniki tego sosu to oliwa i czosnek. Możesz dodać również bazylię, ser, pestki pinii, wówczas otrzymasz il pesto. Jego zastosowanie jest wszechstronne: do makaronów, ryżu, ryb, mięs.
Il sugo
To sos z pieczeni połączony z przyprawami i pomidorami. Można go też połączyć z la salsa.
Il ragu
Nam jest znany głównie jako sos boloński. Il ragu to gęsty i długo gotowany sos mięsny. Podkreśla smak różnych makaronów, które można w nim maczać.
Kilka przepisów na włoskie sosy
Salsa verde – zielony sos: można go podawać do gotowanego mięsa i ryb, a przygotujesz go z natki pietruszki, cebuli, czosnku, sardeli, oliwy i soku cytrynowego. Całość dopraw sola i pieprzem.
Salsa al aceto – sos octowy: pasuje do gotowanego mięsa, przygotujesz go z posiekanej natki pietruszki, cebuli, kaparów, octu, oliwy, soli i pieprzu.
Salsa peverada alla veneziana – sos pieprzowy z kurzą wątróbką: będziesz potrzebowała filety z sardeli, wątróbkę, cebulę i natkę – te składniki posiekaj. Na rozgrzanej oliwie podsmaż ząbek czosnku, a następnie dodaj posiekane składniki. Krótko smaż, wymieszaj z winem i sokiem z cytryny. Całość dopraw solą, pieprzem i papryczkami pepperoni.
Sos ten pasuje do mięsa drobiowego: pieczonej kaczki, perliczki, kury, bażanta. Może być również stosowany jako dodatek do ryżu.
Ragu alla bolognese – sos boloński: na rozgrzanej oliwie wysmaż słoninę pokrojoną w kostkę, a następnie dodaj cebulę, marchewkę, seler, namoczone suszone grzyby. Chwilę podsmażaj i dodaj zmieloną wołowinę. Całość podlej czerwonym winem i dodaj koncentrat pomidorowy.
Sos powinien gotować się około 2 godzin na wolnym ogniu. Dopraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Sos pasuje do makaronu i parmezanu.
Salsa maionese – sos majonezowy: otrzymasz go ucierając żółtka z sokiem cytrynowym, octem, solą i pieprzem. Nie przerywaj ucierania i dodawaj powoli oliwę. Do tego sosu zastosuj pieprz biały. Modyfikacją tego sosu jest salsa al aglio – majonezowy sos czosnkowy, który można podawać do gotowanej ryby, zup rybnych i przystawek.
Pesto – sos bazyliowy: żeby go wykonać potrzebujesz świeże liście bazylii. Pozostałe składniki to tarte pecorino, tarty parmezan, oliwa, stopione masło i ząbki czosnku. Wszystkie te składniki należy zmiksować. Pesto możesz przechowywać w zamrażalniki nawet do 6 miesięcy.
Jest świetnym elementem przekąski – białe pieczywo z Pesto jak również dobrze komponuje się z zupami, potrawkami, makaronem i gotowaną wołowiną.
Polecamy: Domowe pesto
Salsa di pomodori – sos pomidorowy: świetnie pasuje do jajek, omletów, makaronu i ryżu. Wszystkie składniki: czosnek, seler naciowy, cebulę, marchewkę należy podsmażyć na oliwie. Następnie dodaj pokrojone pomidory i dopraw sola i pieprzem. Całość przetrzyj przez sitko i dodaj bazylię posiekaną w drobne paski.
Czytaj także: Jak skomponować włoską sałatkę