Jak skomponować posiłek w stylu chińskim?

Jak skomponować posiłek w stylu chińskim?

Tradycyjny polski obiad to zupa – danie pierwsze, danie drugie – ziemniaki, mięso i surówka i oczywiście deser. Dania obiadowe serwowane w chińskich restauracjach niekiedy przypominają polski obiad. Są jednak pewne znaczące różnice odnoszące się sposobu komponowania chińskiego posiłku.
/ 05.09.2010 16:59
Jak skomponować posiłek w stylu chińskim?

O klasyfikacji chińskiego dania decyduje dominujący składnik. Mamy zatem do czynienia z daniami mięsnymi, warzywnymi, z ryżu, makaronu. Dodatki, sosy, dania mięsne i warzywne łączą się w jedno danie chińskie tworząc niepowtarzalną kompozycję smaków i aromatów. Należy jednak pamiętać, że kuchnia chińska to głównie potrawy z ryżu i warzyw – mięso, drób i ryby to tylko uzupełnienie.

Jak serwowany jest obiad

Tradycyjny chiński obiad to podane jednocześnie różne potrawy. Każda z nich podana jest na osobnej miseczce, z której każdy z biesiadników nakłada sobie żądaną porcję. Jedynym daniem, które każdy otrzymuje indywidualnie jest zupa. Często jest ona jedynym napojem podawanym w czasie obiadu. Na tradycyjną herbatę przyjdzie czas po posiłku.

Łączeni smaków

Chińczycy w bardzo przemyślany sposób łączą serwowane dania. Przestrzegają bowiem kilku zasad. Różnorodność mięsa – jeden posiłek nie może zawierać dwóch dań z tego samego gatunku mięsa, np. wołowiny czy drobiu. Stosuje się różnorodność smaków – każde danie musi akcentować inny smak: ostry, łagodny, słodki, kwaśny. Należy również zadbać o zróżnicowaną strukturę: podczas jednego posiłku nie powinny spotkać się dwa dania chrupkie, twarde czy miękkie.

Tak zbalansowany posiłek ma swoje uzasadnienie w filozofii – pozostawanie w dobrym zdrowie zapewnia różnorodność jedzenia, ponieważ każdy rodzaj spożywanych potraw wpływa na pracę poszczególnych organów wewnętrznych. 

Polecamy: Chińskie regiony kulinarne

Przykładowe menu

Jeśli chiński obiad zamierzacie zjeść w gronie rodzinnym lub najbliższych przyjaciół polecam podanie zupy, jednego dania warzywnego, dwóch dań mięsnych i ryżu, na koniec warto podać deser. Dania kuchni chińskiej powinno się jeść pałeczkami, można sobie nimi pomagać również przy jedzeniu większych kawałków znajdujących się w zupie. Samą zupę zaś można pić bezpośrednio z miseczki.

Czytaj także: Dieta 5 przemian

Możesz podać, np. zupę pomidorową lub ostro – kwaśną, dania mięsne: ryba i wołowina lub wieprzowina i kurczak, danie warzywne: fasolka lub brokuły, ryż, a na deser: banany lub jabłka przygotowane zgodnie z chińskimi przepisami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)