Na szczęście również w Polsce możemy cieszyć się, zyskującymi coraz więcej zwolenników, różnymi gatunkami serów włoskich. Już każdy wie jak wygląda mozzarella i zna śmietankowy smak serka macsarpone. ale po kolei. Jak zatem i gdzie powstają te włoskie produkty mleczne?
Mascarpone
Ma wielowiekową tradycję, szczególnie w Lombardii. Często używany jest do deserów, a najpopularniejszym jest chyba tiramisu. Tym co odróżnia mascarpone od innych serów jest proces powstawania- serek powstaje ze śmietany, a nie z mleka. Dziś produkowany jest przez cały rok, jednak jakiś czas temu mascarpone dostępny był tylko jesienią i zimą, kiedy to produkowano go domowymi sposobami. Dzisiejsze technologie pozwalają w stosunkowo krótkim czasie ze śmietany uzyskać serek w procesie zakwaszania i podgrzewania śmietany. Jeśli kupujesz mascarpone, pamiętaj, że może szybko skwaśnieć, wiec lepiej użyj go od razu.
Mozzarella
Ten ser podbił szczególnie serca wielbicieli pizzy. Dziś już nikt nie wyobraża sobie tego włoskiego specjału bez ciągnącego się sera. W polskich sklepach możesz kupić mozzarellę w zalewie - w formie białej, miękkiej kulki lub jako dość miękki ser "żółty", który dodaje się do pizzy. Mozzarella również jest niezwykłym serem - powstaje z mleka bawolic i krów. Najpopularniejszym miejscem jej produkcji jest Kampania.
Ricotta
Można się pokusić o stwierdzenie, że jest to rodzaj twarożku, produkowanego z serwatki po serach kozich, owczych i krowich. Ricotta jest przykładem miękkiego sera niedojrzewającego.
Możesz jeść ją samą lub dodać do farszu, klusek, ciasta.
Polecamy: Sery miękkie
Parmezan
Jest to jeden z najpopularniejszych twardych serów włoskich powstający z krowiego mleka.
Możesz go dodać do sałatek - pokruszony lub starty na tarce, warto też startym parmezanem posypać wierzch zapiekanki.
Gorgonzola i Pecorino
Gorgonzola jest serem pleśniowym z Lombardii, północnej części Włoch. Z kolei Pecorino pochodzi z centralnych Włoch. Powstaje z mleka owczego i ma lekko pikantny smak.
Czytaj także: Sery twarde