Carpaccio.

Jak zrobić carpaccio?

Carpaccio to w wielkim skrócie włoski tatar. Cechą wspólną obu dań jest robienie ich z surowego mięsa stanowiącego jego podstawę.
/ 15.09.2010 12:09
Carpaccio.

Wykonanie carpaccio nie należy do prostych zadań kulinarnych – raczej jest wyzwaniem dla prawdziwych smakoszy. Wymaga bowiem czasu i cierpliwości. Do jego wykonania można wykorzystać dowolny rodzaj mięsa i ryb. A że danie nie należy do pospolitych to i poniższe przepisy nie będą dotyczyły wołowiny lecz mięsa jeleniego i łososia. Coś dla smakoszy dziczyzny i ryb.

Carpaccio z jelenia z jabłkami i sosem z buraków

Potrzebne składniki: ćwierć kilograma jeleniego mięsa, ugotowane buraki, jabłka, syrop ( zrobiony z cukru i wody w proporcji 1:1), czosnek, zioła (tymianek, szałwia, rozmaryn, jałowiec), oliwa z oliwek, ocet winny z wina czerwonego.
Przygotowanie: mięso marynuj przez 48 godzin w lodowce w marynacie zrobionej z oliwy, ziół i ząbków czosnku. W tym czasie przygotuj sos z ugotowanych buraczków i oliwy - rozdrobnij buraczki blenderem by uzyskać gładką masę. Wykonaj też jabłka, które nadadzą charakterystyczny smak i dopełnią aromat mięsa. Syrop wykonany z cukru i wody gotuj razem z octem winnym, aż uzyskasz syrop o konsystencji miodu. Jabłka należy pokroić w plastry.

Zanurzaj każdy z plastrów w syropie i odkładaj na blachę wyłożoną papierem. Tak przygotowane jabłka susz przez półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 130oC. Jeśli jabłka są chrupiące - jest to znak, że są gotowe.

Jak podawać

Carpaccio jest daniem świetnie sprawdzającym się w roli przystawki. Dlatego też należy podawać je w następujący sposób: pokrój cienko w plastry marynowane mięso i układaj na zmianę plaster mięsa i jabłko. Całość udekoruj sosem z buraków i polej odrobiną syropu. 

Polecamy: Focaccia

Carpaccio z łososiem

Filet łososia umyj i osusz, następnie posyp warstwą grubej soli, przykryj ciężką pokrywką i odstaw na 12 godzin. Wykonaj marynatę z octu, oliwy z oliwek, pieprzu zielonego, szczypiorku.

Czytaj także: Kuchnie regionalne Włoch

W tej marynacie cienkie plastry łososia powinny marynować się około dwóch godzin. Po tym czasie należy przełożyć je na talerz i udekorować sałatą roszponką.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)