Dominującymi trunkami w Chinach są wódka i wino ryżowe.

Jakie są tradycje picia alkoholu w Chinach?

Trunkiem dominującym w Chinach jest wino ryżowe i wódka ryżowa. Ryż jest również składnikiem chińskiego piwa. Z kolei tradycyjne nalewki chińskie produkowane są na wnętrznościach zwierząt.
/ 21.09.2010 21:44
Dominującymi trunkami w Chinach są wódka i wino ryżowe.

Jakie są zwyczaje związane z winami ryżowymi

Skład wina zgodnie z tradycją powinna mieć każda chińska rodzina. Należy go założyć w dniu urodzin córki i pozostawić nienaruszonym do dnia jej ślubu. Zgromadzony trunek powinien zagościć na weselnych stołach i cieszyć wszystkich gości. A jak należy je serwować? Przed lub w trakcie posiłku należy podać ciepłe wino w małych filiżankach. Chińskie wino nie tylko się pije – używa się go także jako dodatek do potraw, by nadać im niezwykłego aromatu i subtelnego smaku.

Co trzeba wiedzieć o chińskim winie

Jeśli chcesz skosztować najlepszego wina chińskiego powinieneś udać się do Shxaoxhing we wschodnich Chinach. Zwracaj uwagę na nazwy win: huangjiu – wino ze zwykłego ryżu, choujiu – z ryżu kleistego, jiuniang – wino, w którym pływają ziarenka kleistego ryżu. Ciekawym przykładem wina jest Mijiu - często jest stosowane jako przyprawa, a jeśli ma niską zawartość alkoholu – częstuje się nim dzieci. Wino to smakiem przypomina japońską sake.

Wódka, likiery i piwo

Mao tai to popularna chińska wódka o zawartości alkoholu wahającej się od 40 do 60%, jej podstawą jest proso i sorgo. Wódka ta pochodzi od białego trunku – likieru baijiu i może zachwycać różnymi aromatami: sosu sojowego, ryżu, miodu. Tsing Tao to z kolei słabe chińskie piwo produkowane z domieszką ryżu. Ma jasną barwę i ostry smak. 

Polecamy:  Wino ryżowe

Domowe nalewki

Zakorzenione w tradycji myśli chińskiej przekonanie o niesamowitych właściwościach krwi i jadu gadów ma swoje odzwierciedlenie w produkcji domowych nalewek. Azjaci wierzą, że „wężowe wódki” mają moc uzdrawiania. Dlatego też chętnie je produkują.

Szczególne zainteresowanie budzą serca wężów – oczyszczony narząd zalewa się wysokoprocentowym alkoholem ryżowym i czeka, aż narząd sfermentuje.

Czekać trzeba kilkadziesiąt dni, jednak im dłużej trwa fermentacja tym trunek jest… droższy i zacniejszy. 

Czytaj także: Biała wódka Maotai i inne likiery Baijiu

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/17.02.2013 05:19
Smak i zapach chinskiej wodki, jest porazajacy, jeszcze dwa dni po konsumpcji nie pozwala o sobie zapomniec. Ale zeby smak soji.
/18.10.2012 16:55
sake to kozak ;DDD lepsze niz wodkaaa
/25.06.2012 13:48
może kupiłeś sos sojowy?
POKAŻ KOMENTARZE (1)