Na osłodę losu
Stanisław Leszczyński po opuszczeniu Polski objął we władanie księstwo Lotaryngii, gdzie zyskał sobie życzliwość tamtejszej ludności. Ponieważ zrzeczenie się tronu polskiego było dla władcy trudną do przełknięcia pigułką – lotaryńscy kucharze pragnęli osłodzić mu smutki życia podając co dzień słodką przekąskę. Król najbardziej cenił sobie ciastko z mąki, jaj, masła, winogron i drożdży, ale i ono nie było w stanie w pełni zaspokoić królewskiego podniebienia. Aż pewnego dnia król, popijając rum postanowił przyniesione mu ciastko polać tym trunkiem. Efekt był zachwycający – ciastko w rezultacie okazało się tak pyszne, że król nadał mu nazwę Ali Baba.
Europejska sława ciastka
Ciastko w kształcie grzyba niebawem podbiło tez serca paryżan. A to za sprawą kucharza Stanisława Leszczyńskiego, który po przyjeździe do Francji otworzył w Paryżu cukiernię. Również i Włosi pokochali to ciastko i nadali mu melodyjną nazwę Babbà. Ciastko przypadło do gustu głównie neapolitańczykom, którzy zaczęli do niego dodawać tradycyjne składniki.
Polecamy: Zygmuntówka
Wariacje na temat Baby
Baba może być zarówno ciastkiem jak i ciastem. Może być też różnie podawana: z limoncello – tradycyjnym likierem z Półwyspu Sorrento robionym ze skórek cytryn – ciastko należy w nim maczać przed zjedzeniem. Na Capri podaje się raczej Babę w formie ciasta wypełnionego kremem cytrynowym.
W Polsce zaś Baba jest najbardziej popularna jako baba wielkanocna.
Czytaj także: Jak upiec piernik
Rodzaje Babà
Ciastko w kształcie grzyba tradycyjnie wypełnia się rumem. Dużą babę piecze się z pustym miejscem w środku, by po upieczeniu wypełnić je bitą śmietaną i syropem owocowym.