Ta ostra papryczka przywędrowała do Portugalii z zamorskich kolonii, ale szybko stała się jednym z podstawowych dodatków pikantnej kuchni kontynentalnej. Piri-piri - kilka słów o przyprawie.
Czytaj więcej
Dorsz rządzi portugalską kuchnią. Jest w menu każdej restauracji i w każdym domu. Nie da się poznać miejscowej kuchni, nie próbując Bacalhau.
Czytaj więcej
Kuchnia na wyspach ma wiele wspólnego z kontynentalną, ale w miejscowym menu nie brakuje oryginalnych przysmaków, które spotkać można tylko w tej części Portugalii. Zobacz, jak wygląda kuchnia na Maderze i Azorach.
Czytaj więcej
Słońce jest tu przez 300 dni w roku, a turyści w nadmorskich miasteczkach nie przeszkadzają rolnikom w głębi lądu. Życie w południowej części Portugalii płynie powoli, a kuchnia jest bardzo smaczna.
Czytaj więcej
Na niedużym obszarze Portugalii jest miejsce i na słoneczne plaże, i dzikie wrzosowiska wśród gór. Wzdłuż rzek ciągną się winnice, a nad oceanem suszą się dorsze i ośmiornice. Na północ od Lizbony każdy znajdzie coś dla siebie.
Czytaj więcej
Po powrocie z wakacji warto raz jeszcze powrócić do wspomnień. Spotkanie z przyjaciółmi w stylu portugalskim pozwolić ocalić smaki i aromaty tego kraju.
Czytaj więcej
Prawdziwy Portugalczyk na co dzień ciężko pracuje, ale kiedy przychodzi dzień wolny albo święto, bawi się w najlepsze. I nie może wtedy zabraknąć prawdziwej południowej biesiady.
Czytaj więcej
Jeżeli ktoś miał już okazję poznać zwyczaje kulinarne Włochów czy Hiszpanów, to portugalski rozkład dnia wyda mu się znajomy. Tu także nie brakuje przerw na kawę, a głównym posiłkiem jest kolacja.
Czytaj więcej