Boże Narodzenie
Nawet w krajach, w których nie przywiązuje się wielkiej wagi do jedzenia, bożonarodzeniowe menu jest pokazem wszystkiego, co w danej kulturze kulinarnej najlepsze. W Portugalii także można w tym momencie roku zjeść coś pysznego, choć składniki wcale nie są niecodzienne. W różnych regionach wigilijny stół może wyglądać nieco inaczej, ale na pewno w każdym zakątku kraju pojawi się dorsz, którego po prostu nie może zabraknąć na portugalskim stole. W wersji świątecznej może mu towarzyszyć więcej dodatków, typowo wigilijnym daniem jest np. bacalhau de consoada, czyli dorsz z ziemniakami i kapustą. Pierwszy dzień świąt to często czas potraw z drobiu. Może to być nadziewany indyk lub kurczak, w którym skrywa się farsz z kasztanami, rodzynkami i migdałami.
Prawdziwe szaleństwo zaczyna się w części deserowej. Portugalczycy kochają ciasteczka, a w święta nikt nie odmówi sobie podwójnej porcji słodkich przyjemności. Dlatego do ciasteczek dochodzą jabłka w cieście (filhós), a także słodkie grzanki moczone w mleku i jajku i smażone (fatias douradas). Świątecznym ciastem jest bolo rei. Chociaż powinno być podawane dopiero w dzień Trzech Króli, to pojawia się na stole już w Boże Narodzenie. To drożdżowa baba, w której skrywa się ziarnko fasoli. Kto ją odnajdzie, może liczyć na uśmiech fortuny, ale musi też przynieść następną babę dla biesiadników.
Wielkanoc
Na wielkanocnym stole na pewno także stanie jakaś potrawa z dorsza i bez wątpienia będzie to coś innego niż podczas wigilii. Portugalska gospodyni zna zbyt wiele przepisów, by powtórzyć je w świątecznym menu. Na pewno przygotuje też sporo dań mięsnych, wśród nich pojawi się jagnięcina i drób, a z racji pory roku nie zabraknie dodatków z warzyw. Wśród wielkanocnych przysmaków królują jednak znowu ciasta. Tym razem miejsce drożdżowej baby z fasolką zajmuje folar de Páscoa, w środku którego zostały zapieczone całe jajka. Może być przygotowywany na słodko z bakaliami lub na słono z mięsem. Obok pewnie pojawi się też świąteczny biszkopt (pao de ló), ryżowe ciasteczka (pastéis de arroz), migdałowe ciasteczka świętej Klary (pastéis de Santa Clara) oraz migdały w polewie czekoladowej lub w grubej otoczce cukrowej.
Święto chleba i patrona
W Portugalii swoje święta mają miasta i regiony. Czci się w nich przede wszystkim świętych patronów, ale powodem do ucztowania są też udane zbiory. Najwięcej dzieje się w połowie roku, ale i jesienią nie brakuje okazji, by wraz z rodziną i sąsiadami zasiąść do suto zastawionych stołów. Podczas czerwcowej Festa de Sao Gonçalo zakochani obdarowuję się słodyczami o nieprzyzwoitych kształtach, w ramach lipcowego święta Festival dos Tabuleiros kobiety noszą na głowach ogromne chlebowe konstrukcje, a w czasie trwania listopadowego Dia de Sao Martinho wszyscy jedzą kasztany i piją młode wino. Warto sprawdzić, czy podczas naszego pobytu w Portugalii gdzieś w okolicy nie odbywa się jakieś smaczne lokalne święto.
Zobacz także: Ciasteczka, Bacalhau