Jaka ryba będzie najlepsza na Wigilię? Podpowiadamy pyszne rodzaje

jaka ryba na wigilię fot. Adobe Stock, weyo
Jaką rybę podać na Wigilię? Poza tradycyjnym karpiem doskonale sprawdzi się także sandacz, dorsz, łosoś, szczupak i pstrąg. Nie musisz podawać go w klasycznej formie. Możesz przygotować rybę po grecku, zupę rybną lub tatar z karpia. Zobacz, jaka ryba będzie najlepsza na wigilijny stół.
Małgorzata Machnicka / 15.11.2022 09:12
jaka ryba na wigilię fot. Adobe Stock, weyo

Jaka ryba na Wigilię będzie najlepsza? Co podać, aby zachwycić wszystkich gości? Na Wigilię możesz podać nie tylko smażonego karpia. Na uroczystej, rodzinnej kolacji świetnie sprawdzą się również inne gatunki ryb - zarówno te słodkowodne, jak i słonowodne, które możesz serwować jako danie główne lub przekąskę na ciepło albo na zimno.

Spis treści:

  1. Jakie ryby podać na Wigilię?
  2. Jak przygotować rybę na Wigilię?
  3. Przepisy na rybę na Wigilię

Jaka ryba na Wigilię?

Co podać na świąteczny stół? Nie musisz smażyć tradycyjnego karpia. Jeśli nie wiesz, jaka ryba na Wigilię będzie najlepsza, poza tą klasyczną rybą doskonale sprawdzą się także wszystkie ryby o białym mięsie - sola, tilapia czy halibut. Można je piec i smażyć. Świetnie pasują również podane z warzywami na ciepło, np. jako ryba po grecku.

Na wigilijnej kolacji możesz zaserwować również łososia - pieczonego lub smażonego albo jako dodatek do zupy rybnej. Na święta warto podać również ryby wędzone - makrelę, pstrąga i szczupaka. Wystarczy ułożyć je na półmisku razem ze świeżym pieczywem i masłem. 

Tradycyjnym daniem wigilijnym jest również ryba w galarecie. Do jej przygotowania wykorzystaj pyszne mięso mintaja lub dorsza. Nie powinno zabraknąć także śledzi - tych w oleju albo śmietanie. Ryba nie musi być tylko daniem głównym. Z powodzeniem sprawdzi się jako dodatek, szybka przekąska wigilijna pomiędzy głównymi posiłkami.

jaką rybę wybrać na wigilie
fot. Jaka ryba na Wigilię/Adobe Stock, zi3000

Jak przygotować rybę na Wigilię?

Ryby na Wigilię możesz smażyć, piec, parzyć, podawać w galarecie, oleju albo w warzywnym wywarze. Większość przepisów jest łatwa i nie wymaga wcześniejszego przygotowania ryb czy dodatkowych składników. 

Parzona ryba na Wigilię

Ryby parzyć można właściwie w dowolnych kawałkach – najlepiej sprawdzą się jednak dzwonki i porcje filetów. Kluczową sprawą jest wywar – musi być bardzo aromatyczny. Do garnka z dwoma litrami wody dodaj 2 marchewki, cebulę, dużego, pokrojonego w kawałki selera, garść suszonego lubczyku, łyżeczkę pokrojonego imbiru (nie trzeba go obierać), 2 korzenie pietruszki, sól do smaku i łyżkę masła.

Gotuj przez 90 minut. Gdy wywar będzie gotowy i pachnący, zmniejsz ogień (wywar nie powinien nawet mrugać, ale musi być bardzo gorący), a następnie włóż do niego sandacza – uwaga, nie wszystkie kawałki naraz, bo obniżą temperaturę wywaru. Filet będzie gotowy po ok. 8 minutach.

Sandacza można też parzyć w całości – wówczas trzeba na tę czynność poświęcić ok. 20 minut. W ten sam sposób można przyrządzić też szczupaka.

Pieczona ryba na Wigilię

Jeśli zdecydowałaś się na pieczoną rybę – zrób szczupaka lub pstrąga. Do środka wypatroszonej i umytej ryby włóż łyżkę masła, po czubatej łyżce pietruszki zielonej i siekanego czosnku (w przypadku szczupaka można zwiększyć te ilości).

Skórę posmaruj masłem, ułóż ryby w folii do pieczenia i wstaw do nagrzanego na 180-190 stopni Celsjusza piekarnika. Ryba jest gotowa, gdy mięso odchodzi od ości. Piecze się około 30 minut (jeśli w całości).

Smażona ryba na Wigilię

Jeśli na Wigilii chcesz podać rybę smażoną - zrób sól cytrynowo-rozmarynową (zetrzyj skórkę z 1 cytryny, do tego dodaj listki z kilku gałązek rozmarynu oraz łyżkę soli. Utrzyj w moździerzu, aż wszystkie składniki się połączą).

Zrób panierkę z bułki tartej i soli rozmarynowej lub z mielonego lnu i soli lub też z kruszonych krakersów. Kawałki ryby zanurzaj w rozbełtanym jaju, a następnie w panierce i smaż na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. 

jaka ryba najlepsza na wigilie
fot. Jaka ryba na Wigilię/Adobe Stock, Robert Latawiec

Przepisy na rybę na Wigilię

W naszym zbiorze przepisów znajdziesz pomysły zarówno na dania smażone, pieczone, gotowane, jak i podawane na zimno. Mięso ryb świetnie nadaje się również do przygotowania past do pieczywa, kotletów (w panierce lub bez) oraz rybnych pasztetów.

Jeśli chcesz przygotować coś oprócz tradycyjnego karpia, postaw na szybkie i lekkie przekąski - rybny tatar albo aromatyczne ceviche z dorsza. Możesz także przygotować ciepłą zupę rybną albo klasyczne wigilijne śledzie.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 25.11.2020.

Zobacz więcej przepisów na potrawy wigilijne:

Ryba w galarecie: sprawdzony przepis na pyszną świąteczną przekąskę. Zobacz, jak ją zrobić i jak długo przechowywać
Ryba w galarecie: sprawdzony przepis na pyszną świąteczną przekąskę. Zobacz, jak ją zrobić i jak długo przechowywać
Ryba w galarecie to tradycyjne wigilijne danie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie świąt. Możesz traktować ją także jako przekąskę lub przerywnik między głównymi daniami podczas kolejnych świątecznych dni. Oto sprawdzony przepis na pyszną rybę w galarecie, która natychmiast zniknie z talerzy!
Pstrąg z piekarnika, który aż rozpływa się w ustach. Sprawdź przepis
Pstrąg z piekarnika, który aż rozpływa się w ustach. Sprawdź przepis
Pstrąg z piekarnika to bardzo zdrowy (ale i bardzo smaczny) pomysł na obiad. Oprócz ryby, do przygotowania tego dania potrzebujesz jeszcze oliwy, rozmarynu, tymianku, czosnku, soli, pieprzu oraz cytryny. Warto sięgnąć po świeże zioła, które wydobędą z pstrąga prawdziwą głębię smaku.
Mintaj z piekarnika - szybki przepis na rybę z piekarnika
Mintaj z piekarnika - szybki przepis na rybę z piekarnika
Mintaj z piekarnika to świetna alternatywa dla ryb w panierce. W naszym przepisie doprawiony jest papryczką chili, kolorowym pieprzem i cytryną.
Ryba po japońsku na Boże Narodzenie
Ryba po japońsku na Boże Narodzenie
Ryba po japońsku dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Na świąteczną rybę po japońsku wykorzystaj filety rybne bez skóry i ości - najlepsze będą te z mintaja.
W Lidlu kupisz teraz pstrąga łososiowego za jedyne 3,79 zł. Mamy 3 sprawdzone przepisy na tę rybę
W Lidlu kupisz teraz pstrąga łososiowego za jedyne 3,79 zł. Mamy 3 sprawdzone przepisy na tę rybę
Pstrąg łososiowy to pyszna ryba, a teraz w Lidlu kupisz ją w bardzo dobrej cenie. Zobacz przepis na pstrąga w glazurze, pieczonego w piekarniku oraz przyrządzonego na parze.
Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię
Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię
Ryba po japońsku to niestandardowe danie wigilijne lub pomysł na obiad z rybą w cieście naleśnikową. Smaży się ją i podaje z zalewą pomidorowo-octową, papryką konserwową i np. ananasem na zimno lub ciepło.
Dorsz pieczony - łatwy i szybki przepis na pyszną rybę
Dorsz pieczony - łatwy i szybki przepis na pyszną rybę
Dorsz pieczony to pomysł na zdrowy, szybki i pyszny obiad. Wystarczy kilka prostych składników, by w zaledwie pół godziny zrobić smaczną rybę z piekarnika.
Zalewa octowa do ryby - jak ją zrobić?
Zalewa octowa do ryby - jak ją zrobić?
Zalewa octowa do ryby jest niezwykle szybka i prosta do zrobienia. Nie żałuj przypraw, a danie nabierze mocy i charakteru.
Ryba w occie - prosty i szybki przepis
Ryba w occie - prosty i szybki przepis
Ryba w occie to jedna z ulubionych przekąsek na świątecznym stole. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 20 minut!
Mintaj w panierce, czyli klasyczny przepis na pyszną rybę
Mintaj w panierce, czyli klasyczny przepis na pyszną rybę
Mintaj w chrupiącej panierce, podawany z ziemniakami i surówką to świetny pomysł na szybki, rodzinny obiad.
Ryba po grecku - najlepszy przepis
Ryba po grecku - najlepszy przepis
Ryba po grecku to po prostu biała ryba, włoszczyzna i garść przypraw. To jedno z 12 tradycyjnych dań wigilijnego stołu.
Jak zrobić tatar z pstrąga? Dwa sprawdzone sposoby na delikatną rybę!
Jak zrobić tatar z pstrąga? Dwa sprawdzone sposoby na delikatną rybę!
To pyszna odmiana od tradycyjnego tatara. Skosztuj!
Przepisy na dania rybne z łososia na Święta
Przepisy na dania rybne z łososia na Święta
Kolacja wigilijna bez ryb? To nie może się udać! Poznaj 5 sprawdzonych przepisów, które pokocha twoja rodzina i najbliżsi!

Redakcja poleca

REKLAMA