"Food Forum" to pierwsze na rynku wydawniczym czasopismo eksperckie poświęcone wyłącznie zagadnieniom żywności i żywienia.

Mamy ambicję kształtować opinie dotyczące kwestii żywieniowych, zajmować się edukacją żywieniową, oceniać wartość żywieniową dostępnych na rynku produktów.

Zagadnienia poruszane w magazynie to: żywienie dzieci i młodzieży, żywienie w ciąży oraz dieta matek karmiących, żywność funkcjonalna, suplementy diety, prawidłowe układanie diety dla sportowca, trendy w rozwoju żywności i prawo żywnościowe, bezpieczeństwo przechowywania i przygotowywania produktów, alergie i nietolerancje pokarmowe, terapia otyłości u dzieci, młodzieży i dorosłych, dieta dla diabetyka, racjonalne żywienie w leczeniu klinicznym, żywienie człowieka chorego.

"Food Forum" jest kwartalnikiem. Można go nabyć w sieci Empik oraz w prenumeracie.
 

Czym są składniki antyodżywcze?
Czym są składniki antyodżywcze?11 lat temu
Składniki antyodżywcze, takie jak np. kwas fitynowy, szczawiowy czy tioglikozydy, utrudniają wykorzystanie składników odżywczych zawartych w pożywieniu i mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie. Gdzie się znajdują i jak je rozłożyć, by nam nie szkodziły? Czytaj więcej
Czy jedzenie ryb chroni przed rakiem?
Czy jedzenie ryb chroni przed rakiem?11 lat temu
Naukowcy odkryli, że ryby mogą mieć znaczenie w profilaktyce nowotworowej. Które ryby i dlaczego zmniejszają ryzyko zachorowania na raka? Czy jedzenie ryb uchroni nas przed rakiem piersi, jelita grubego, trzustki czy jajnika? Jakie składniki zawarte w rybach działają antynowotworowo? Czytaj więcej
Czy suplementacja w treningu sportowym jest konieczna?
Czy suplementacja w treningu sportowym jest konieczna?11 lat temu
Czy odżywki dla sportowców są koniecznym elementem intensywnego treningu? Kiedy suplementacja w treningu sportowym jest wskazana? Kiedy może być niebezpieczna dla zdrowia? Na pytania odpowiada dr Dariusz Szukała, specjalista dietetyki sportowej, założyciel Centrum Żywienia Sportowego Fitdietetyk.pl. Czytaj więcej
Czy jaja mogą leczyć? O projekcie „Ovocura”
Czy jaja mogą leczyć? O projekcie „Ovocura”12 lat temu
Jaja od wielu lat mają złą prasę. Oskarża się je o podnoszenie „złego” cholesterolu. Czy jaja mają działanie prozdrowotne? Jakie są wyniki badań przeprowadzonych w ramach projektu „Ovocura”? Czy naukowcom udało się stworzyć super jajo? Czytaj więcej
Dlaczego jemy, gdy nie jesteśmy głodni?
Dlaczego jemy, gdy nie jesteśmy głodni?12 lat temu
Jedzenie może pełnić dwie funkcje: biologiczną (zaspokojenie głodu i pragnienia) i pozabiologiczną (zaspakajanie potrzeb psychicznych). Wiele osób nie potrafi prawidłowo interpretować swoich potrzeb psychicznych, a zatem i zaspokajać ich, stąd szukają jakiegoś substytutu, np. jedzenia. Czy jedzenie może być wyrazem miłości, lęku, stresu, kontroli? Czytaj więcej
Jak powinny odżywiać się osoby chore na Parkinsona?
Jak powinny odżywiać się osoby chore na Parkinsona?12 lat temu
Podstawą leczenia choroby Parkinsona jest farmakoterapia. Jednak czynnikiem, który może wpływać zarówno na efektywność stosowanych leków, jak i na tempo postępu choroby, jest dieta. Co powinno znaleźć się w menu osoby chorej na Parkinsona? Czytaj więcej
Komunia święta dla chorych na celiakię, czyli hostia bez glutenu
Komunia święta dla chorych na celiakię, czyli hostia bez glutenu12 lat temu
Opłatek przyjmowany podczas komunii zawiera tak dużą dawkę glutenu, że jego spożywanie przez chorych na celiakię jest niebezpieczne. Na szczęście są specjalne hostie dla bezglutenowców. Gdzie je można nabyć i czy przyjmowanie ich jest zgodne z prawem kanonicznym? Czytaj więcej
Najpopularniejsze mity dotyczące odchudzania
Najpopularniejsze mity dotyczące odchudzania12 lat temu
Najbardziej tuczące są ziemniaki, nie można jeść po 18.00, produkty light nie tuczą, picie zielonej herbaty przyspiesza spalanie kalorii – to najpopularniejsze zasady przekazywane sobie przez osoby stosujące diety redukcyjne. Czy są one zgodne z naukowymi doniesieniami? Czy stosując te zasady rzeczywiście można się odchudzić? Sprawdź, jakie są najpopularniejsze mity związane z odchudzaniem. Czytaj więcej
Co powinna zawierać woda dla kobiet w ciąży i karmiących piersią?
Co powinna zawierać woda dla kobiet w ciąży i karmiących piersią?12 lat temu
Jakie składniki mineralne zawarte w wodzie są istotne dla kobiet w ciąży i karmiących piersią? Jaką rolę w organizmie matki i jej dziecka odgrywają magnez, wapń, sód i jod? Czytaj więcej
Czego powinny unikać osoby chore na celiakię?
Czego powinny unikać osoby chore na celiakię?12 lat temu
Celiakia jest chorobą charakteryzującą się trwałą nietolerancją glutenu – mieszaniny białek, gluteniny i gliadyny występujących w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Nieleczona prowadzi do zaniku kosmków śluzówki jelita cienkiego. Efektem tego jest upośledzenie wchłaniania wielu składników pokarmowych. Sprawdź, jakie jeszcze produkty są ryzykowne w celiakii. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA