Woda nie tylko gasi pragnienie, ale również dostarcza potrzebne składniki odżywcze, utrzymujące prawidłową gospodarkę elektrolityczną. Czym powinna się charakteryzować woda polecana kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią? Oczywiście poza pierwotną czystością, powinna charakteryzować się również odpowiednią zawartością składników mineralnych, które mogą uzupełniać niedobory wynikające ze zwiększonego zapotrzebowania na te składniki w tym szczególnym dla kobiet okresie życia.
Wody mineralne mogą zawierać wiele składników mineralnych, ale najcenniejsze to magnez, wapń, sód i jod. Występują one w wodzie w dużej ilości.
Magnez
Magnez bierze udział w ponad połowie procesów biochemicznych, jakie w każdej chwili zachodzą w naszym organizmie. Gdy dochodzi do niedoborów tego pierwiastka, następują zaburzenia w funkcjonowaniu całego ustroju. Na przykład niedobór magnezu może wywołać skurcze mięśni, co w przypadku kobiet w ciąży może przyczynić się do wcześniejszych porodów oraz poronień. Niedostatek tego składnika mineralnego może również wpływać na niepełnosprawność intelektualną dzieci (magnez uczestniczy aktywnie w budowie kory mózgowej okresie rozwoju płodu).
Wapń
Drugim bardzo ważnym składnikiem mineralnym jest wapń, który jest szczególnie potrzebny nie tylko do budowy układu kostnego dziecka rozwijającego się w łonie matki, ale również uczestniczy w przekazywaniu impulsów bioelektrycznych. Niedobór wapnia powoduje osteoporozę i krzywicę u dzieci.
Często u kobiet w czasie ciąży, przy niskiej podaży wapnia, widoczne są skutki tego w postaci próchnicy, ponieważ organizm czerpie z ich zasobów wapń do zaspokojenia zwiększonych potrzeb nie tylko w związku z tworzeniem się nowego organizmu, ale również dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie matki. Wapń jest także niezbędny w procesie krzepnięcia krwi, działa przeciwobrzękowo, przeciwalergicznie i przeciwzapalnie.
Warto wiedzieć: Wody źródlane, mineralne i lecznicze – czym się różnią?
Sód
Kolejnym potrzebnym składnikiem mineralnym jest sód. Pierwiastek ten ma złą prasę – przedstawia się go często w fałszywym świetle, jako szkodliwy dla zdrowia pierwiastek. Eksponuje się zagrożenie wzrostem ciśnienia tętniczego przy jego nadmiernym spożyciu. Jest to argumentacja nieracjonalna, bowiem nadmiernemu spożyciu sodu nie są winne wody mineralne, tylko przesolone potrawy, produkty konserwowane, a nawet chleb.
Sód jest niezwykle ważnym i potrzebnym składnikiem elektrolitów w naszych komórkach, bez którego nie mógłby prawidłowo funkcjonować nasz organizm. Reguluje on gospodarkę wodno-elektrolitową i wraz z potasem tworzy, tzw. pompę sodowo-potasową, która dostarcza składniki odżywcze do poszczególnych komórek. Brak odpowiedniego poziomu sodu powoduje osłabienie i niewydolność organizmu.
Jod
Bardzo ważnym biopierwiastkiem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a zwłaszcza rozwoju płodu, jest jod. Bierze on udział w produkcji hormonów tarczycy, a te z kolei regulują metabolizm, pracę układu nerwowego i mięśniowego, krążenie krwi, a nade wszystko wzrost i dojrzewanie dziecka. Niestety powszechnie brakuje go w naszym pożywieniu i jego suplementację prowadzono poprzez jodowanie soli spożywczej.
Polecamy: Woda mineralna czy źródlana – jaką wodę pić?
Autor: Tadeusz Wojtaszek, członek Prezydium Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego im. Prof. Juliana Aleksandrowicza.
Fragment artykułu „Jakie wody powinny pić kobiety w ciąży i matki karmiące?” opublikowanego w magazynie „Food Forum” (2/2013). Publikacja za zgodą wydawcy. Tytuł, lid i śródtytuły wprowadzone przez redakcję.