Najpopularniejsze mity dotyczące odchudzania

Najbardziej tuczące są ziemniaki, nie można jeść po 18.00, produkty light nie tuczą, picie zielonej herbaty przyspiesza spalanie kalorii – to najpopularniejsze zasady przekazywane sobie przez osoby stosujące diety redukcyjne. Czy są one zgodne z naukowymi doniesieniami? Czy stosując te zasady rzeczywiście można się odchudzić? Sprawdź, jakie są najpopularniejsze mity związane z odchudzaniem.
/ 27.08.2013 13:30

Najbardziej tuczące są ziemniaki, makarony, chleb i ryż – MIT

Tzw. diety niskowęglowodanowe zdobywają coraz szersze grono zwolenników, mimo to nie są one zalecane przez specjalistów. Węglowodany powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety.

Powszechnie panujący pogląd dotyczący rzekomej wysokiej kaloryczności ziemniaków jest błędny. Są one warzywami i – jak większość z nich – zawierają dość duże ilości wody, w związku z czym nie mają wysokiej wartości energetycznej. Istotny jest raczej sposób ich przygotowania do spożycia, który wiąże się z różną wartością energetyczną przygotowanej potrawy.

Makarony, chleb i ryż mają wyższą wartość energetyczną w porównaniu do ziemniaków, ale z drugiej strony spożywamy ich mniej.

Ciemne pieczywo jest mniej kaloryczne niż jasne – MIT

Wartość energetyczna pieczywa z mąki pełnoziarnistej oraz z mąki z ziarna oczyszczonego jest bardzo zbliżona, czyli wynosi ok. 230-250 kcal/100g. Można byłoby nawet powiedzieć, że kromka pieczywa jasnego jest mniej kaloryczna niż kromka pieczywa ciemnego, gdyż kromka pieczywa jasnego jest zazwyczaj lżejsza od ciemnego. Pomimo to pieczywo pełnoziarniste jest zdecydowanie bardziej polecane w dietach redukcyjnych ze względu na ich wyższą wartość odżywczą (m.in. wyższa zawartość niektórych witamin z grupy B, witaminy E, magnezu, żelaza, cynku) i wyższą zawartość błonnika pokarmowego.

Wypicie wody przed posiłkiem pobudza apetyt – MIT

Wręcz przeciwnie! Badania z udziałem osób otyłych powyżej 55. roku życia wykazały, iż wypicie dwóch szklanek wody przed każdym głównym posiłkiem powoduje większy spadek masy ciała niż samo stosowanie diety o obniżonej wartości energetycznej.

Na kolację powinniśmy spożywać dużo białka – MIT

Nie wykonano dotychczas badań, które jednoznacznie wskazywałyby, iż posiłek o wysokiej ilości białka powinien być spożywany na kolację. Istnieją jednak doniesienia naukowe mówiące o tym, iż zwiększona podaż białka wpływa na zwiększone uczucie sytości, zatem po tego rodzaju posiłku później odczuwamy głód. Zatem spożycie wysokobiałkowej kolacji może pomóc w tłumieniu uczucia głodu i ułatwić stosowanie diety redukcyjnej.

Najlepsze są diety wysokobiałkowe – MIT

Diety wysokobiałkowe są najczęściej również dietami niskowęglowodanowymi. Szereg niezależnych badań wykazało, iż stosując tego typu plan żywieniowy spadek masy ciała rzeczywiście jest większy niż podczas stosowania diety niskokalorycznej i niskotłuszczowej. Różnice w efektach tych diet są najbardziej zauważalne podczas pierwszych 3-6 miesięcy stosowania diety, natomiast po dwunastu miesiącach nie obserwuje się różnic w spadku masy ciała przy stosowaniu tych dwóch rodzajów diet.

Warto wiedzieć: Czy godzina posiłku wpływa na efekty odchudzania?

Kolację powinniśmy spożywać najpóźniej o godzinie 18:00 – MIT

Wiele badań bardzo mocno podkreśla, że częste i regularne spożywanie posiłków sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała, natomiast rzadkie i nieregularne odżywianie utrudnia zarówno utrzymanie stałej masy ciała, jak i osiągnięcie wymarzonego efektu stosowania diety. Wszystko zależy od trybu życia: od godziny, o której wstajemy z łóżka i o której idziemy spać. Najważniejsze jest to, aby przerwy pomiędzy spożywaniem posiłków wynosiły około 3-4 godziny.

Będąc na diecie możemy jeść owoce bez ograniczeń – MIT

We wszystkim, również w spożyciu owoców, należy zachować umiar. Trzeba mieć świadomość, że nie wszystkie owoce mają tak samo niską wartość energetyczną. Jeśli nie będziemy jeść owoców w nadmiernych ilościach, czyli powyżej 1-2 kg na dzień, nie musimy obawiać się, że od nich przytyjemy.

Produkty light nie tuczą – MIT

Wszystkie produkty spożywcze – poza wodą oraz napojami słodzonymi wyłącznie słodzikami – mają jakąś wartość energetyczną, która zależy przede wszystkim od zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów w produkcie. Zgodnie z obecnymi przepisami prawa producent może zamieścić informację na opakowaniu produktu spożywczego o tym, że dany produkt jest „lekki”, „light” itp., wtedy gdy charakteryzuje się on zmniejszoną minimum o 30 proc. zawartością jakiegoś składnika, w porównaniu do podobnego produktu, przy czym na opakowaniu musi znaleźć się informacja o tym, jakiego składnika to dotyczy. W związku z tym produkt „light” nie zawsze będzie miał niższą wartość energetyczną.

Picie zielonej herbaty przyspiesza spalanie kalorii – MIT

Analiza sześciu dużych badań nad wpływem picia zielonej herbaty na redukcję masy ciała nie wykazała istotnego wpływu picia tego napoju na uzyskiwane efekty diety redukcyjnej.

Tyje się od przekąsek – MIT

Częściowo jest to prawda, ale nie do końca. Nie można bowiem powiedzieć, że podczas stosowania diety redukcyjnej nie wolno nam w ogóle spożywać przekąsek. Wszystko zależy od tego, jakie przekąski będziemy jeść. Pamiętajmy, że przekąski również powinniśmy wliczać do ogólnej puli spożywanych posiłków.

Polecamy: 7 grzechów głównych osób odchudzających się

Autor: Anna Malinowska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Higieny Żywienia Człowieka

Artykuł pochodzi z magazynu „Food Forum” (2/2013); oryginalny tytuł: „Fakty i mity na temat odchudzania”. Tytuł, lid i śródtytuły zostały wprowadzone przez redakcję.