3 przepisy na to, co można zrobić z kalarepy
3 przepisy na to, co można zrobić z kalarepy2 lata temu
Co zrobić z kalarepy? To niezwykłe, lecz niedoceniane warzywo, jest dostępne od wczesnej wiosny przez całe lato. To cenne źródło witamin i bardzo wdzięczne warzywo, które możemy używać do surówek, duszenia i pieczenia. Co można zrobić z kalarepy i jak przemycić ją do potraw? Czytaj więcej
Jak zrobić keks?
Jak zrobić keks?5 lat temu
Keks kojarzy się z Bożym Narodzeniem, jest dekoracyjny i ma tę zaletę, że robi się go bardzo szybko. Czytaj więcej
Postne dania do zapiekania
Postne dania do zapiekania8 lat temu
Po szaleństwach karnawału czas na dania postne, sycące (bo to jednak zima) i oczywiście z charakterem. Oto propozycja kilku bardzo smacznych zapiekanek, które nie nadwerężą kieszeni. Naszymi naturalnymi sprzymierzeńcami będą ziemniaki, seler, marchew i fasola. Czytaj więcej
Zupy owocowe
Zupy owocowe15 lat temu
Sezon na owoce w pełni, przychodzi więc apetyt na zupy owocowe. Wspomnijmy więc smak dzieciństwa i raczmy się zupkami w wersji tradycyjnej, w formie chłodników lub całkiem eksperymentalnych zupek owocowo-mięsnych. Czytaj więcej
Olej z orzechów
Olej z orzechów15 lat temu
Olej z orzechów - włoskich, laskowych, ziemnych i piniowych jest cennym źródłem witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Czytaj więcej
Porzeczki
Porzeczki15 lat temu
Najzdrowsze są te czarne – zawierają bogactwo witaminy C, ale mają dość nieprzyjemny zapach i brudzą – nadają się głównie na przetwory. Istnieją także odmiany czerwone, różowe i białe. W Polsce rośnie około 6 gatunków dzikiej porzeczki. Czytaj więcej
Poziomki
Poziomki15 lat temu
Poziomki rosną w ogródkach, na działkach, oraz dziko na nasłonecznionych skrajach lasów i na porębach. Są słodkie i pięknie pachną, ale są nietrwałe, po zgnieceniu pleśnieją. Czytaj więcej
Grillowanie - dobre rady
Grillowanie - dobre rady15 lat temu
Przystępując do grillowania trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Dzięki temu nie tylko unikniemy przykrych, a czasem niebezpiecznych sytuacji, lecz także sprawimy, że nasze potrawy będą naprawdę smaczne! Czytaj więcej
Menu na domową imprezę karnawałową
Menu na domową imprezę karnawałową16 lat temu
Impreza karnawałowa nie powinna być bardzo obciążająca dla żołądka – chodzi nam o to by goście mieli energię do tańca. Nie będzie to przyjęcie zasiadane, tylko zimny bufet pełen kolorowych sałatek i wykwintnych przystawek. Czytaj więcej
Kilka pomysłów na nadziewanego kurczaka
Kilka pomysłów na nadziewanego kurczaka16 lat temu
Kurczak nie musi być nudny i smutny, bo kurczak może być nieźle nadziany;) Można go nadziać praktycznie wszystkim, w całości lub same piersi. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA