Co zrobić z kalarepy? To niezwykłe, lecz niedoceniane warzywo, jest dostępne od wczesnej wiosny przez całe lato. To cenne źródło witamin i bardzo wdzięczne warzywo, które możemy używać do surówek, duszenia i pieczenia. Co można zrobić z kalarepy i jak przemycić ją do potraw?
Czytaj więcej
Po szaleństwach karnawału czas na dania postne, sycące (bo to jednak zima) i oczywiście z charakterem. Oto propozycja kilku bardzo smacznych zapiekanek, które nie nadwerężą kieszeni. Naszymi naturalnymi sprzymierzeńcami będą ziemniaki, seler, marchew i fasola.
Czytaj więcej
Sezon na owoce w pełni, przychodzi więc apetyt na zupy owocowe. Wspomnijmy więc smak dzieciństwa i raczmy się zupkami w wersji tradycyjnej, w formie chłodników lub całkiem eksperymentalnych zupek owocowo-mięsnych.
Czytaj więcej
Najzdrowsze są te czarne – zawierają bogactwo witaminy C, ale mają dość nieprzyjemny zapach i brudzą – nadają się głównie na przetwory. Istnieją także odmiany czerwone, różowe i białe. W Polsce rośnie około 6 gatunków dzikiej porzeczki.
Czytaj więcej
Poziomki rosną w ogródkach, na działkach, oraz dziko na nasłonecznionych skrajach lasów i na porębach. Są słodkie i pięknie pachną, ale są nietrwałe, po zgnieceniu pleśnieją.
Czytaj więcej
Przystępując do grillowania trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Dzięki temu nie tylko unikniemy przykrych, a czasem niebezpiecznych sytuacji, lecz także sprawimy, że nasze potrawy będą naprawdę smaczne!
Czytaj więcej
Impreza karnawałowa nie powinna być bardzo obciążająca dla żołądka – chodzi nam o to by goście mieli energię do tańca. Nie będzie to przyjęcie zasiadane, tylko zimny bufet pełen kolorowych sałatek i wykwintnych przystawek.
Czytaj więcej
Kurczak nie musi być nudny i smutny, bo kurczak może być nieźle nadziany;) Można go nadziać praktycznie wszystkim, w całości lub same piersi.
Czytaj więcej