- Najpierw rozgrzej dobrze grill – a potem dopiero układaj na nim produkty. Bądź cierpliwy w przypadku grilla węglowego, dopiero po 25-30 minutach od rozpalenia węgla temperatura grilla jest odpowiednia do pieczenia. Podpałka musi się całkowicie wchłonąć. Dopiero gdy na węglu pojawi się cienka warstwa popiołu można rozpocząć pieczenie.
- Nigdy nie polewaj płynną rozpałką już rozżarzonych węgli!!!
- Nie odwracaj produktów na grillu zbyt często – wystarczy raz odwrócić je w połowie pieczenia
- Nie układaj na grillu produktów wyjętych bezpośrednio z lodówki. Wyjmij je na jakiś czas przed planowanym grillowaniem i odczekaj aż ogrzeją się do temperatury otoczenia
- Im więcej produktów na ruszcie – tym dłuższy czas grillowania. Jeżeli twój grill jest wypełniony produktami czas pieczenia zdecydowanie się wydłuży
- Nie wrzucaj do grilla śmieci podczas pieczenia żywności – w szczególności niedopałków papierosów, folii, plastikowych lub styropianowych tacek, drukowanego papieru, liści, resztek jedzenia
- Czas grillowania zależy także od temperatury powietrza – gdy jest gorąco –czas pieczenia będzie krótszy, gdy temperatura otoczenia jest niska – czas grillowania wydłuży się
- Nie grilluj na otwartym ogniu – gdy pojawią się płomienie odsuń lub zdejmij produkty i doprowadź do zduszenia ognia
- Nie nakłuwaj widelcem małych kawałków mięsa – powoduje to utratę soczystości
- Nie wykładaj dna grilla aluminiową folią – zaburzysz cyrkulację powietrza
- Używaj do grillowania specjalnych aluminiowych tacek – ze zwykłej folii aluminiowej tłuszcz będzie ściekał i łatwo się zapali
- Kwaśne sosy wchodzą w reakcje chemiczne z aluminiowymi tackami – jeśli coś było marynowane w occie lub soku z cytryny – zrezygnuj z używania aluminium
- Nie używaj tych samych desek do krojenia surowych składników (szczególnie mięsa i ryb) i do układania upieczonych potraw.
Polecamy także: Grillowanie na piecu węglowym i gazowym